MORGONDAGENS DAGSTIDNING – torsdag 18 september 2025

torsdag 18 september 2025

Studie: Den här ultraprocessade maten är värst

publicerad 13 maj 2024
– av Sofie Persson
Ultraprocessat kött och sötade drycker stack ut negativt i studien.

Rättegången närmar sig – hjälp Nya Dagbladet i mål i bankstriden!

156 740 kr av 250 000 kr insamlade. Rätten till ett bankkonto är grundläggande – stöd vår stämningsprocess genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Hög konsumtion av ultraprocessad mat kopplas till förhöjd risk att dö i förtid, visar en större studie från flera universitet. Störst risk är det vid konsumtion av köttprodukter, sötade drycker och frukostflingor.

I studien, som publicerats i den vetenskapliga tidskriften The BMJ journal, analyserade forskare data från över 100 000 hälso- och sjukvårdspersonal i USA mellan åren 1984 till 2018. Sammanlagt deltog 74 563 kvinnor och 39 501 män som inte hade någon tidigare sjukdomshistorik av cancer, hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes eller andra tillstånd som innefattade respiratoriska och neurologiska sjukdomar. Deltagarna lämnade information kring sin hälsa och sina levnadsvanor vartannat år och fyllde i ett detaljerat frågeformulär vart fjärde år om vad de åt.

I genomsnitt åt deltagarna tre portioner av någon form av ultraprocessad mat varje dag, samtidigt som gruppen som åt som mest kunde äta sju portioner per dag. Forskningen har genomförts i samarbete med universitet i USA, Brasilien, Nederländerna och Kina där bland annat Harvard University och Nanjing Medical University deltagit.

De deltagare som åt mest ultraprocessad mat hade 4 procent högre risk för dödsfall oavsett orsak, inklusive en 9 procent ökad risk för dödsfall på grund av neurodegenerativa sjukdomar. resultaten stämmer överens med andra tidigare studier som visat att hög konsumtion av ultraprocessad mat kan öka risken för både sjukdomar och tidig död. Exempelvis visade en paraply-studie från tidigare i år av forskare i USA, Australien och Irland, att hög konsumtion ökade risken för bland annat ångest, diabetes och även en 50 procent ökad risk att dö i hjärt- och kärlsjukdomar.

Vissa livsmedel värre

Dr. Mingyang Song vid Harvard University beskriver sambandet som ”måttligt” och menar att kopplingen skiljde sig mellan ultraprocessade livsmedel. Främst var ultraprocessat kött, kyckling och fisk korrelerat till tidig död, följt av sockerberikade eller artificiellt sötade drycker, mjölkbaserade desserter och frukostmat som flingor.

Song beskrev sambandet som ”måttligt” och noterade att kopplingen inte var lika stark för alla typer av ultraprocessade livsmedel.

Det positiva sambandet drivs främst av ett fåtal undergrupper, bland annat bearbetat kött och sockersötade eller artificiellt sötade drycker, säger han till CNN.

Forskarna pekar mot att studiens resultat visar att det kan vara fördelaktigt att undvika ultraprocessad mat, men att det finns bättre och sämre alternativ om man nu ändå äter sådan.

Spannmål och fullkornsbröd räknas också som ultraprocessade livsmedel, men de innehåller olika nyttiga näringsämnen som fibrer, vitaminer och mineraler, säger Song. Å andra sidan tycker jag att människor ska försöka undvika eller begränsa konsumtionen av vissa ultraprocessade livsmedel, som processat kött, sockersötade drycker och även potentiellt artificiellt sötade drycker.

Det viktigaste för att behålla god hälsa och undvika för tidig död är däremot att genomgående äta så naturligt som möjligt, med bland annat mycket fibrer, frukt och grönsaker.

Om människor upprätthåller en allmänt hälsosam kost tror jag inte att de behöver vara rädda eller skrämmas, säger forskaren.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Broccoli kan skydda mot tjocktarmscancer

publicerad 14 september 2025
– av Redaktionen
Mums på tallriken och mums för hälsan.

Rättegången närmar sig – hjälp Nya Dagbladet i mål i bankstriden!

156 740 kr av 250 000 kr insamlade. Rätten till ett bankkonto är grundläggande – stöd vår stämningsprocess genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Personer som äter mer broccoli och blomkål har mindre risk för tjocktarmscancer, visar en kinesisk studie. Måttliga mängder räcker dock för att få den skyddande effekten.

Tjocktarmscancer är den tredje vanligaste cancerformen i världen och är även den näst vanligaste orsaken till cancerrelaterade dödsfall.

I Sverige har tjock- och ändtarmscancer ökat bland unga de senaste trettio åren, samt att dödligheten i cancerformen ökat hos patienter i alla åldersgrupper i upp till tio år efter cancerdiagnosen.

I studien, som publicerats i BMC Gastroenterology, analyserade forskare data från 17 tidigare studier, med totalt 639 539 deltagare, varav 97 595 fall av tjocktarmscancer.

Syftet var att undersöka om ett högre intag av grönsaker motsvarade en större riskminskning för cancerformen och, i så fall, de specifika mängder vid vilka denna effekt blev signifikant.

Resultaten visade att de som åt mer korsblommiga grönsaker, såsom broccoli, kål, blomkål eller brysselkål, hade 20 procent lägre risk för tjocktarmscancer jämfört med dem som åt mindre.

Foto: Polina Tankilevitch/Pexels

Glykozinolater

Dessa grönsaker innehåller många nyttiga ämnen som vitaminer, fibrer och antioxidanter. Men det som gör dem extra speciella är ämnen som heter glukozinolater. När man tuggar dessa grönsaker bryts glukozinolater ner till andra ämnen som kallas isotiosyanater – särskilt ett som heter sulforafan.

Det är dessa ämnen som ger grönsakerna deras starka, ibland lite beska smak och lukt. Det är också dessa ämnen som anses vara cancerförebyggande.

Forskarna konstaterade att den största riskminskningen observerades mellan 20 och 40 gram, men ingen betydande förbättring sågs över 40 gram per dag.

Studien är gjord på Second Clinical Medical School of Inner Mongolia University for the Nationalities i Yakeshi, Kina.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Studie: Fler hälsoproblem vid högre strålningsnivåer

publicerad 12 september 2025
– av Redaktionen
De vanligaste symptomen var trötthet, huvudvärk, ökad irritabilitet, sömnproblem och ångest.

Rättegången närmar sig – hjälp Nya Dagbladet i mål i bankstriden!

156 740 kr av 250 000 kr insamlade. Rätten till ett bankkonto är grundläggande – stöd vår stämningsprocess genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Personer som exponerats för högre nivåer av mikrovågsstrålning rapporterar fler hälsosymptom, visar en ny indisk studie. Sambandet var särskilt tydligt för trötthet, huvudvärk och sömnproblem.

Studien, som publicerades i Electromagnetic Biology and Medicine, undersökte 183 personer mellan 18 och 80 år som bott i samma hem i minst ett år i staden Shillong i nordöstra Indien. Forskare från Mizoram University i Indien mätte mikrovågsstrålningen i varje bostad och delade sedan in deltagarna i tre grupper baserat på de uppmätta värdena.

Den första gruppen hade de lägsta nivåerna (0–3000 μW/m²) och omfattade 43 deltagare. Den andra gruppen hade medelnivåer (3000–5000 μW/m²) med 49 deltagare, medan den tredje och största gruppen hade de högsta nivåerna (5000–8000 μW/m²) med 91 deltagare.

Alla deltagare besvarade ett frågeformulär om över 20 olika symptom.

Resultaten visade att personer i den högsta exponeringsgruppen rapporterade markant fler hälsoproblem än övriga grupper. Även medelgruppen rapporterade fler symptom än den lägsta gruppen. Forskarna upptäckte också att personer under 40 år rapporterade fler inflammationsrelaterade symptom.

Tydligare symptom bland flitiga mobilanvändare

De vanligaste symptomen i den mest exponerade gruppen var trötthet, huvudvärk, ökad irritabilitet, sömnproblem och ångest. Symptomen var även tydligare bland personer som använde mobiltelefon mer än fem timmar per dag eller bodde inom 50 meter från en basstation.

För att sätta resultaten i perspektiv: det svenska referensvärdet från Strålsäkerhetsmyndigheten är 10 miljoner μW/m², vilket innebär att samtliga nivåer i studien låg minst 1 250 gånger under detta värde.

Forskarna konstaterade att exponeringsnivån var den enda faktorn som påverkade antalet symptom för alla fyra undersökta hälsokategorierna. Studien bekräftar tidigare forskning som kopplat hälsoeffekter till strålning från mobilbasstationer. Enligt Strålskyddsstiftelsen är särskilt trötthet, huvudvärk och sömnproblem vanliga symptom bland personer som bor nära 5G-master.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Studie: Ultraprocessad mat slår mot mäns reproduktionsförmåga

publicerad 11 september 2025
– av Redaktionen
På endast tre veckor försämrades hälsan markant hos unga danska män, visar en ny studie.

Rättegången närmar sig – hjälp Nya Dagbladet i mål i bankstriden!

156 740 kr av 250 000 kr insamlade. Rätten till ett bankkonto är grundläggande – stöd vår stämningsprocess genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Bara tre veckor med ultraprocessad mat räcker för att försämra unga mäns spermiekvalitet och testosteronvärden, visar en ny studie från Köpenhamns universitet. Männen gick även upp i vikt jämfört med när de åt vanlig mat – trots identiskt kaloriintag.

Ultraprocessad mat är i korthet livsmedel som är industriellt framställd och innehåller en rad olika ingredienser, och är ofta en stor del av särskilt västerlänningars kost idag. Alltifrån bröd, flingor, proteinpulver till godis, chips och färdigrätter kan klassas som ultraprocessad mat. Tidigare studier har kopplat ultraprocessad mat till hjärt-kärlsjukdomar, depression, viktuppgång samt även näringsbrist.

Tre veckor räcker

I studien, som publicerats i Cell Metabolism, deltog 43 danska män mellan 25 och 30 år. Först åt männen under tre veckor enbart ultraprocessad mat, sedan följde tre veckor med minimalt bearbetad mat. Båda dieterna innehöll samma mängd kolhydrater, protein, fett och kalorier – den enda skillnaden var graden av bearbetning. Några av männen fick ett kaloriintag anpassat efter sin vikt, medan andra fick ett överskott på cirka 500 kalorier. Mellan de båda kosthållningarna hade männen ett uppehåll på 12 veckor, där de åt sin vanliga kost.

Resultaten visar tydliga hälsoförsämringar efter perioden med ultraprocessad mat, jämfört med när de åt mindre bearbetad mat. Männen gick upp cirka ett kilo i kroppsfett och deras hjärt-kärlhälsa försämrades – oberoende av vilket kaloriintag de hade. Dessutom fick männen sämre spermiekvalitet och deras testosteronnivåer sjönk.

Vi är chockade över resultaten, säger en av forskarna bakom studien, Romain Barrés, professor på Köpenhamns universitet vid Novo Nordisk-stiftelsens center för grundläggande metabolisk forskning till forskning.no och fortsätter:

Det är verkligen oroväckande att tänka på vad som händer om man äter sådan mat år efter år. Konsekvenserna kan vara allvarliga och kroniska.

Studien stödjer tidigare forskning som pekar mot att ultraprocessad mat kan vara skadligt för hälsan, men styrker också hypotesen kring att denna typ av mat innehåller kalorier som är mer fettbildande jämfört med hemlagad mat. Forskarna hoppas nu att studien ska påverka politikerna när de fattar beslut om kost och hälsa för danskarna.

Dessa produkter, som skadar vår hälsa, finns ju överallt i våra stormarknader, säger Barrés.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Tusentals svenskar vet inte om sitt höga blodtryck

publicerad 11 september 2025
– av Redaktionen
Nio av tio svenskar förväntas drabbas av hypertoni någon gång under livet.

Rättegången närmar sig – hjälp Nya Dagbladet i mål i bankstriden!

156 740 kr av 250 000 kr insamlade. Rätten till ett bankkonto är grundläggande – stöd vår stämningsprocess genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Var annan person med högt blodtryck saknar kännedom om sin diagnos. Därför utvecklas nu nya nationella riktlinjer.

Högt blodtryck, eller hypertoni, är mycket vanligt och det beräknas att nio av tio svenskar kommer att drabbas av det någon gång under livet. Har man högt blodtryck innebär det en högre risk för bland annat hjärtinfarkt och stroke.

Idag beräknas cirka tre miljoner svenskar lida av det, men hälften vet inte om det. Kvinnor löper högre risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar kopplat till lägre blodtrycksnivåer jämfört med män, trots detta känner 40 procent av kvinnorna i åldrarna 35 till 49 år inte till sina blodtrycksvärden, enligt en rapport från Riksförbundet HjärtLung tidigare i år.

Var tredje svensk har inte koll på sina värden, något som Mattias Brunström, docent i epidemiologi vid Umeå universitet och ordförande i den nationella arbetsgruppen för hypertoni, anser behöver ändras.

Om vi kunde fånga upp fler skulle vi slippa 30 000 insjuknanden i hjärtinfarkt, stroke och hjärtsvikt i Sverige årligen, säger han till TT.

Nya riktlinjer

Under hösten kommer nya riktlinjer att presenteras i Sverige. Idag ligger det så kallade blodtrycksmålet på 140/90 mmHg (millimeter kvicksilver), men kommer att sänkas till 130/80.

Det är viktigt att klargöra att vi inte ändrar gränsen för vad som är ett för högt blodtryck. Det som ändras är att blodtrycket ska behandlas ner mer än i dag, säger Brunström som varit med och tagit fram de nya riktlinjerna.

Vidare kommer också läkare att rekommenderas att sätta in två läkemedel direkt för att kunna sänka blodtrycket snabbare.

Högt blodtryck har sällan några symptom, varför många går runt med det utan att veta om det. Man kan dock få symptom som huvudvärk och trötthet, men det enda sättet att vara säker är att regelbundet kolla sitt blodtryck.

Riksförbundet Hjärtlung rekommenderar att personer under 40 år kontrollerar blodtrycket minst vart tredje år, och därefter bör man göra det årligen.

Genom regelbundna kontroller kan man tidigt upptäcka behovet av stöd till livsstilsförändringar, medicinsk behandling eller båda delar, säger Anders Åkesson, förbundsordförande för Riksförbundet HjärtLung, i ett pressmeddelande.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.