Hög konsumtion av ultraprocessad mat kopplas till förhöjd risk att dö i förtid, visar en större studie från flera universitet. Störst risk är det vid konsumtion av köttprodukter, sötade drycker och frukostflingor.
I studien, som publicerats i den vetenskapliga tidskriften The BMJ journal, analyserade forskare data från över 100 000 hälso- och sjukvårdspersonal i USA mellan åren 1984 till 2018. Sammanlagt deltog 74 563 kvinnor och 39 501 män som inte hade någon tidigare sjukdomshistorik av cancer, hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes eller andra tillstånd som innefattade respiratoriska och neurologiska sjukdomar. Deltagarna lämnade information kring sin hälsa och sina levnadsvanor vartannat år och fyllde i ett detaljerat frågeformulär vart fjärde år om vad de åt.
I genomsnitt åt deltagarna tre portioner av någon form av ultraprocessad mat varje dag, samtidigt som gruppen som åt som mest kunde äta sju portioner per dag. Forskningen har genomförts i samarbete med universitet i USA, Brasilien, Nederländerna och Kina där bland annat Harvard University och Nanjing Medical University deltagit.
De deltagare som åt mest ultraprocessad mat hade 4 procent högre risk för dödsfall oavsett orsak, inklusive en 9 procent ökad risk för dödsfall på grund av neurodegenerativa sjukdomar. resultaten stämmer överens med andra tidigare studier som visat att hög konsumtion av ultraprocessad mat kan öka risken för både sjukdomar och tidig död. Exempelvis visade en paraply-studie från tidigare i år av forskare i USA, Australien och Irland, att hög konsumtion ökade risken för bland annat ångest, diabetes och även en 50 procent ökad risk att dö i hjärt- och kärlsjukdomar.
Vissa livsmedel värre
Dr. Mingyang Song vid Harvard University beskriver sambandet som ”måttligt” och menar att kopplingen skiljde sig mellan ultraprocessade livsmedel. Främst var ultraprocessat kött, kyckling och fisk korrelerat till tidig död, följt av sockerberikade eller artificiellt sötade drycker, mjölkbaserade desserter och frukostmat som flingor.
Song beskrev sambandet som ”måttligt” och noterade att kopplingen inte var lika stark för alla typer av ultraprocessade livsmedel.
– Det positiva sambandet drivs främst av ett fåtal undergrupper, bland annat bearbetat kött och sockersötade eller artificiellt sötade drycker, säger han till CNN.
Forskarna pekar mot att studiens resultat visar att det kan vara fördelaktigt att undvika ultraprocessad mat, men att det finns bättre och sämre alternativ om man nu ändå äter sådan.
– Spannmål och fullkornsbröd räknas också som ultraprocessade livsmedel, men de innehåller olika nyttiga näringsämnen som fibrer, vitaminer och mineraler, säger Song. Å andra sidan tycker jag att människor ska försöka undvika eller begränsa konsumtionen av vissa ultraprocessade livsmedel, som processat kött, sockersötade drycker och även potentiellt artificiellt sötade drycker.
Det viktigaste för att behålla god hälsa och undvika för tidig död är däremot att genomgående äta så naturligt som möjligt, med bland annat mycket fibrer, frukt och grönsaker.
– Om människor upprätthåller en allmänt hälsosam kost tror jag inte att de behöver vara rädda eller skrämmas, säger forskaren.