MORGONDAGENS DAGSTIDNING – tisdag 12 augusti 2025

tisdag 12 augusti 2025

 

Studie: Den här ultraprocessade maten är värst

publicerad 13 maj 2024
– av Sofie Persson
Ultraprocessat kött och sötade drycker stack ut negativt i studien.

Rättegången närmar sig – hjälp Nya Dagbladet i mål i bankstriden!

131 750 kr av 250 000 kr insamlade. Rätten till ett bankkonto är grundläggande – stöd vår stämningsprocess genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Hög konsumtion av ultraprocessad mat kopplas till förhöjd risk att dö i förtid, visar en större studie från flera universitet. Störst risk är det vid konsumtion av köttprodukter, sötade drycker och frukostflingor.

I studien, som publicerats i den vetenskapliga tidskriften The BMJ journal, analyserade forskare data från över 100 000 hälso- och sjukvårdspersonal i USA mellan åren 1984 till 2018. Sammanlagt deltog 74 563 kvinnor och 39 501 män som inte hade någon tidigare sjukdomshistorik av cancer, hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes eller andra tillstånd som innefattade respiratoriska och neurologiska sjukdomar. Deltagarna lämnade information kring sin hälsa och sina levnadsvanor vartannat år och fyllde i ett detaljerat frågeformulär vart fjärde år om vad de åt.

I genomsnitt åt deltagarna tre portioner av någon form av ultraprocessad mat varje dag, samtidigt som gruppen som åt som mest kunde äta sju portioner per dag. Forskningen har genomförts i samarbete med universitet i USA, Brasilien, Nederländerna och Kina där bland annat Harvard University och Nanjing Medical University deltagit.

De deltagare som åt mest ultraprocessad mat hade 4 procent högre risk för dödsfall oavsett orsak, inklusive en 9 procent ökad risk för dödsfall på grund av neurodegenerativa sjukdomar. resultaten stämmer överens med andra tidigare studier som visat att hög konsumtion av ultraprocessad mat kan öka risken för både sjukdomar och tidig död. Exempelvis visade en paraply-studie från tidigare i år av forskare i USA, Australien och Irland, att hög konsumtion ökade risken för bland annat ångest, diabetes och även en 50 procent ökad risk att dö i hjärt- och kärlsjukdomar.

Vissa livsmedel värre

Dr. Mingyang Song vid Harvard University beskriver sambandet som ”måttligt” och menar att kopplingen skiljde sig mellan ultraprocessade livsmedel. Främst var ultraprocessat kött, kyckling och fisk korrelerat till tidig död, följt av sockerberikade eller artificiellt sötade drycker, mjölkbaserade desserter och frukostmat som flingor.

Song beskrev sambandet som ”måttligt” och noterade att kopplingen inte var lika stark för alla typer av ultraprocessade livsmedel.

Det positiva sambandet drivs främst av ett fåtal undergrupper, bland annat bearbetat kött och sockersötade eller artificiellt sötade drycker, säger han till CNN.

Forskarna pekar mot att studiens resultat visar att det kan vara fördelaktigt att undvika ultraprocessad mat, men att det finns bättre och sämre alternativ om man nu ändå äter sådan.

Spannmål och fullkornsbröd räknas också som ultraprocessade livsmedel, men de innehåller olika nyttiga näringsämnen som fibrer, vitaminer och mineraler, säger Song. Å andra sidan tycker jag att människor ska försöka undvika eller begränsa konsumtionen av vissa ultraprocessade livsmedel, som processat kött, sockersötade drycker och även potentiellt artificiellt sötade drycker.

Det viktigaste för att behålla god hälsa och undvika för tidig död är däremot att genomgående äta så naturligt som möjligt, med bland annat mycket fibrer, frukt och grönsaker.

Om människor upprätthåller en allmänt hälsosam kost tror jag inte att de behöver vara rädda eller skrämmas, säger forskaren.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Omega 3 – Näring för hjärta, hjärna och syn

Annonssamarbete med Swebbtv

publicerad Idag 11:11

Rättegången närmar sig – hjälp Nya Dagbladet i mål i bankstriden!

131 750 kr av 250 000 kr insamlade. Rätten till ett bankkonto är grundläggande – stöd vår stämningsprocess genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Det är lätt att tro att vi får i oss tillräckligt med fettsyror, men i verkligheten är brist på Omega 3 ett av de vanligaste näringsglappen i västvärlden. Många äter för lite fet fisk, samtidigt som intaget av inflammationsdrivande fettsyror från fröoljor är högt. Det påverkar hjärtats funktion, hjärnans skärpa och även synförmågan.

Swebbtvs Omega 3-tillskott innehåller högkoncentrerad fiskolja med EPA och DHA i färdig form – det vill säga i en struktur som kroppen enkelt kan ta upp och använda direkt.

Vad Omega 3 bidrar till:

  • Hjärtats normala funktion (EPA och DHA)
  • Bibehållen hjärnfunktion (DHA)
  • Normal synförmåga (DHA)
  • Balansering av fettsyraprofilen i kroppen

När kroppen behöver rätt fett

Fett är inte farligt – det är livsnödvändigt. Men det handlar om rätt sorts fett. Ett för högt intag av Omega 6-fettsyror från t.ex. solros- och majsolja, utan motsvarande Omega 3, kan skapa obalans. För den som inte äter fet fisk flera gånger i veckan, kan ett tillskott göra skillnad för cirkulation, fokus och allmänt välbefinnande.

Tips som kan förstärka effekten:

  • Undvik industriella fröoljor (byt till smör, olivolja eller talg)
  • Ät sardiner, makrill eller sill 2–3 gånger i veckan om möjligt
  • Lägg till valnötter och ekologiska ägg i kosten
  • Begränsa transfetter och snabba kolhydrater

En investering i långtidsfunktion

Omega 3 verkar inte bara i stunden – det är ett tillskott som bygger upp kroppen långsiktigt. Hjärtat, hjärnan och ögonen består till stor del av fett. Genom att förse kroppen med rätt byggstenar förbättrar du grunden för både mental och fysisk funktion. Ett enkelt val som gör skillnad över tid.

Vill du ge hjärta, hjärna och syn de fettsyror de behöver?

Beställ Omega 3 från Swebbtv här

Foto: Swebbtv

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Läkare vittnar om vaccinskador i amerikansk senatutfrågning

Kritiserade covidvaccineringen

publicerad 30 juli 2025
– av Markus Andersson
Den amerikanske narkosläkaren Dr. Robert Sullivan vittnade inför den amerikanska senaten i en utfrågning med titeln "Voices of the Vaccine Injured."

Rättegången närmar sig – hjälp Nya Dagbladet i mål i bankstriden!

131 750 kr av 250 000 kr insamlade. Rätten till ett bankkonto är grundläggande – stöd vår stämningsprocess genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


En narkosläkare med 20 års erfarenhet berättade för amerikanska senatorer om hur han utvecklade en livshotande lungsjukdom efter covid-19-vaccinationen. Dr. Robert Sullivan var ett av vittnena i en senatutfrågning om vaccinskador som hölls av senatens säkerhetskommitté.

Senate Homeland Security and Governmental Affairs Committee arrangerade den 15 juli en senatutfrågning med titeln ”Voices of the Vaccine Injured” där personer som menar sig ha skadats av covid-19-vaccin fick dela sina upplevelser. Dr. Robert Sullivan, en legitimerad läkare och certifierad anestesiolog (narkosläkare) med över 20 års aktiv praktik i Maryland, var ett av de främsta vittnena.

Dr. Sullivan beskrev en dramatisk förändring av sitt hälsotillstånd efter vaccinationen. Samma månad som han fick sin första mRNA-dos hade han figurerat i Wall Street Journals träningskolumn för sina prestationer inom luftcirkus.

Jag var stark, frisk och blomstrade. Bara tre veckor efter min andra dos kunde jag inte gå uppför en trappa utan att flämta efter luft, berättade Sullivan för senatorerna.

Läkaren utvecklade konstant bröstsmärta, hjärtarytmier och överväldigande trötthet. En ekokardiogram bekräftade senare skador på hans hjärta och lungor.

Diagnosen var pulmonell hypertension (förhöjt blodtryck i lungornas pulsådror). Jag hade skador och förträngningar av blodkärlen i mina lungor, vilket begränsar blodflödet och anstränger hjärtat. Det här är inte som vanligt högt blodtryck. Pulmonell hypertension är vanligtvis progressiv och dödlig även med behandling. Det finns inget botemedel, förklarade Sullivan.

Systemet svarade inte

Dr. Sullivan rapporterade sin skada till VAERS (Vaccine Adverse Event Reporting System), det amerikanska systemet för rapportering av vaccinbiverkningar. Trots att VAERS samlade in hans medicinska journaler hörde han aldrig från de amerikanska hälsomyndigheterna FDA eller CDC.

Jag trodde på systemet. Jag trodde att jag skulle bli hörd. När jag inte blev det kanaliserade jag den vantron till att samarbeta med British Medical Journal om en rapport om systemets misslyckanden. Det jag lärde mig är skrämmande. Om du skadas får du klara dig på egen hand, sade Sullivan.

Han förklarade att de flesta läkare han känner aldrig hört talas om VAERS, och ännu färre förstår att det finns obligatoriska rapporteringskrav. Sullivan fick aldrig lära sig om VAERS under sin medicinska utbildning och uppgav att det fortfarande inte undervisas om.

Forskning förutspådde problemen

Under sin egen forskning upptäckte Dr. Sullivan att en vetenskapsman från Georgetown hade förutspått exakt hans typ av skada redan samma månad som vaccinerna började rullas ut.

Han varnade för att exponering för spikprotein, oavsett om det kom från viruset eller från sprutan, kunde skada blodkärlen i lungorna och placentan, berättade Sullivan.

Läkaren hänvisade till studier som visar att spikproteinet från SARS-1-viruset också orsakade kärlskador hos djur, och att många hospitaliserade covid-patienter utvecklar pulmonell hypertension.

Bred vaccinationssyn trots personlig skada

När senator Johnson frågade om läkares attityder till vaccin överraskade Dr. Sullivan med att förklara att han fortfarande är ”entusiastisk för vaccination” och att han ser covid-injektionerna som något helt annat.

Jag är inte vaccinskadad. Jag är skadad av en mRNA-preparat. Jag var mycket noggrann i mitt vittnesmål med att använda ordet spruta, klargjorde Sullivan.

Han förklarade att träningen för vaccin nu är begränsad till att memorera schemat, men att den dolda kostnaden för skador inte studeras eller undervisas.

Spikproteinets toxicitet

Senator Johnson tog upp frågan om spikproteinets toxicitet och kritiserade att många symptom nu tillskrivs ”långtidskovid” istället för potentiella vaccinbiverkningar.

Det finns många sätt att gå vilse med denna nya mRNA-teknologi. Det finns problem med nanopartiklarna. Det finns en separat uppsättning problem med syntetiskt mRNA. Det kvarstår hos vissa människor 700 dagar och fortsätter, svarade Dr. Sullivan.

Han förklarade att när kroppen instrueras att tillverka ett protein som presenteras på cellytan skapas en förutsättning för autoimmuna störningar, och att spikproteinet i sig är biologiskt aktivt.

Det publicerades i december 2020, även om det inte var allmänt känt, att det orsakade skador på placenta och lungor, tillade Sullivan.

Dr. Sullivan avslutade sitt vittnesmål med en vädjan om erkännande och transparent information för patienter, och betonade vikten av verkligt informerat samtycke i all medicinsk behandling.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Studie: Pfizers covidvaccin kan påverka hornhinnan

Kritiserade covidvaccineringen

publicerad 22 juli 2025
– av Markus Andersson
Enligt studien kan covidvaccinet göra hornhinnan tjockare och minska antalet viktiga celler som håller synen klar.

Rättegången närmar sig – hjälp Nya Dagbladet i mål i bankstriden!

131 750 kr av 250 000 kr insamlade. Rätten till ett bankkonto är grundläggande – stöd vår stämningsprocess genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Turkiska forskare har upptäckt att Pfizers covid-19-injektioner kan orsaka förändringar i ögats hornhinna som potentiellt kan leda till synproblem. Studien, som följde 64 personer under tre månader, visar att vaccinet kan göra hornhinnan tjockare och minska antalet viktiga celler som håller synen klar.

Forskarna mätte förändringar i hornhinnans inre skikt, endotelet, före den första vaccindosen och två månader efter den andra dosen. Resultaten visade att båda doserna ledde till tjockare hornhinnor, färre endotelceller och större variation i cellernas storlek.

Konkret ökade hornhinnans tjocklek från 528 till 542 mikrometer – en ökning på ungefär två procent. Samtidigt minskade antalet endotelceller från 2 597 till 2 378 celler per kvadratmillimeter, en förlust på cirka åtta procent.

”Endotelet bör övervakas noga hos dem med lågt antal endotelceller eller som har genomgått hornhinnetransplantation”, varnar forskarna i studien som publicerades i tidskriften Ophthalmic Epidemiology.

Kortsiktig påverkan utan symptom

I det korta perspektivet tyder förändringarna på att Pfizers injektioner tillfälligt kan försvaga endotelet, även om patienterna inte upplevde några tydliga synproblem under studieperioden. För personer med friska ögon kommer dessa små förändringar sannolikt inte att påverka synen omedelbart.

Om förändringarna däremot kvarstår under flera år kan de leda till hornhinnesvullnad eller suddig syn, särskilt hos personer med redan befintliga ögonproblem eller de som genomgått hornhinnetransplantation. En tjockare hornhinna och minskad celldensitet kan bidra till tillstånd som hornhinneödem eller korneal dekompensation, som i allvarliga fall kan orsaka permanent synförlust.

Behov av långtidsstudier

Forskningsteamet betonar vikten av långtidsstudier för att se om förändringarna kvarstår månader och år efter injicering. En ögonläkare kan använda speciell mikroskopi för att kontrollera om någon har lågt antal endotelceller.

Studien bidrar till en växande lista av problem kring Pfizers covid-injektioner. I maj tvingade amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA Pfizer och Moderna att utöka varningsetiketterna om risker för hjärtskador, särskilt för män mellan 16 och 25 år.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Rödbetans 10 fantastiska fördelar för hälsa och skönhet

publicerad 19 juli 2025
rodbetor
rodbetor2
rodbetor3
rodbetor4
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
 

Rättegången närmar sig – hjälp Nya Dagbladet i mål i bankstriden!

131 750 kr av 250 000 kr insamlade. Rätten till ett bankkonto är grundläggande – stöd vår stämningsprocess genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Rödbetan är en vanlig rotgrönsak på matbord runtom i Sverige och är rik på viktiga mineraler och vitaminer. Här är en topplista över några av rödbetans hälsosamma fördelar.


Artikeln publicerades ursprungligen på Nya Dagbladet den 19 december 2018.


1. Blodtryckssänkande.

Rödbetsjuice innehåller nitrat som i kroppen ombildas till blodkärlsvidgande kväveoxid. Detta förbättrar cirkulationen, vilket även påverkar hjärnan gynnsamt, och sänker därmed det systoliska blodtrycket.

Studier visar att ett litet dricksglas (250 milliliter) kan vara tillräckligt för att sänka blodtrycket med 4-5 enheter.

2. Inflammationsdämpande.

Rödbetans höga innehåll av aminosyran betain skyddar proteiner, enzymer och celler från negativa effekter av vardagens stress. Kombineras rödbetsjuice med ingefära förstärks betainets antiinflammatoriska verkan ytterligare.

3. Stödjer kroppens reningsprocess.

Betalain (det röda färgämnet) och metionin ökar utrensningen av toxiner som redan brutits ned av levern, samt motverkar ansamling av fettsyror och gifter i levern.

4. Även bladen är nyttiga.

Något oväntat är faktiskt blasten bland de nyttigaste delarna. Bladen innehåller bland annat höga halter protein, fibrer, kalium, magnesium, kalcium, järn, jod, lutein och vitaminerna A, C och B6.

Fibrerna i bladen motverkar dessutom förstoppning, medan luteinet motverkar makuladegeneration.

5. Motverkar cancer.

”Ferenczis Effekt”, efter upphovsmannen Alexander Ferenczi, är en tumörhämmande verkan av rödbetans betacyanin. Denna flavonoid ökar cellernas syreupptag och hjälper därmed dessa att bibehålla sin halt av det cancerbekämpande c-vitaminet.

Sambandet mellan syre och cancer har länge varit välkänt, rödbetor kan dramatiskt öka syrenivåerna i blodet (400 procent).

Detta förbättrade syreupptag kan, tillsammans med den höga halten järn, motverka cancer genom att öka nybildandet av syretransporterande röda blodkroppar.

Rödbetor anses också vara utomordentliga för att rena lever, njurar och lymfsystem, vilket främjar bildandet av nya friska celler.

De anticancerogena egenskaperna hos rödbetor minskar dock under uppvärmning. Därför är rödbetsjuice, som görs på råa rödbetor, att föredra.

6. Ökar sexlust och potens.

Betorna innehåller också ovanligt höga halter av mineralet boron, som ökar produktionen av det manliga afrodisiakumet testosteron vilket ökar livsglädjen (libido), spermiernas rörlighet och fruktsamhet med mera.

7. Ökar energi.

Den höga halten kolhydrater och nitrat förbättrar uthålligheten, och nitratet ombildas till nitrit redan vid kontakt med bakterierna i munhålan.

När nitrit kommer ut i blod och muskler omvandlas det till kväveoxid, som gör blodkärlen mjukare och större.

Detta minskar syreförbrukningen vid lågintensiva övningar och ökar uthålligheten vid högintensiva.

8. Skyddar ögonen.

Betakaroten hjälper till att minska makuladegeneration och den rikliga mängden A-vitamin skyddar ögonen från skadliga effekter av fria radikaler.

9. Förebygger stroke.

Kaliumbrist kan vara en utlösande faktor för hjärtinfarkt och stroke då det är kärlvidgande. Rödbetans höga halter motverkar ansamling av plack i artärer och kärlväggar vilket minskar risken för blodproppar

10. Motverkar rynkor och för tidigt åldrande.

Enligt en artikel i tidskriften Food Research International,  som publicerades i juli 2011, neutraliserar rödbetans betain skadliga effekter av mikrober, virus och fria radikaler.

Det höga innehållet antioxidanter och antiinflammatoriska ämnen motverkar de flesta åldersrelaterade tillstånd, och som alternativ till dyra hudvårdsprodukter kan det vara värt att prova rödbetan då den skyddar huden inifrån och ut.

Rödbetans lykopen hjälper huden att bibehålla sin elasticitet och skyddar mot skadlig ultraviolett strålning .

Man bör dock observera att inte låta små barn äta rödbetor. Det är också bra att själv vara någorlunda återhållsam, då de höga halterna oxalater påtagligt kan öka risken för gikt.

 

Per Johansson

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.