Annons:

Lingon: Skogens röda guld

Publicerad september 10, 2022
– av Sofie Persson

Rättegången närmar sig – hjälp Nya Dagbladet i mål i bankstriden!

171 300 kr av 250 000 kr insamlade. Rätten till ett bankkonto är grundläggande – stöd vår stämningsprocess genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.

Nedräknare
0 Dagar
0 Timmar
0 Minuter

Lingonsäsongen är i gång i de svenska skogarna och även om man inte gillar lingonsylt kan det vara värt att ta en sväng i skogen. Lingon innehåller nämligen mycket antioxidanter och ska enligt forskning bland annat även kunna motverka fetma.

Det röda bäret kanske glöms bort bland blåbär och andra lite sötare bär. Därför kanske många väljer bort en tur med bärplockaren, eftersom man kanske tänker att man ändå inte är en sådan person som kokar sylt eller saft. Lingon är dock mer än sylt och är faktiskt fyllda av nyttigheter som bör tas vara på mer.

Kan motverka fetma

I en studie vid Lunds universitet visar det sig att lingon kan stoppa effekterna av fet mat och därmed också motverka fetma. Studien gjordes på möss som lätt lägger på sig fett och en del av dem fick äta en kost med högt fettinnehåll samtidigt som en annan del fick äta lågfettkost. Sedan fick mössen även äta olika bär, däribland lingon, och resultaten var förvånande. De möss som åt en högfettkost samtidigt som de åt lingon hade inte gått upp i vikt mer än de möss som fått en lågfettskost, och även deras blodsocker- och insulinvärden liknade värdena hos "lågfettsmössen". Kolesterolhalterna och fettvärdena i levern var också lägre än hos mössen som fått högfettskost utan bär. Forskarna tror att det kan bero på lingonens kraftfulla antioxidanter, polyfenoler, som sitter i det röda skalet.

Annons:

Intressant i denna studie är också att lingonen slog ut det populära acaibäret, som inte hade någon effekt alls. Mössen som åt acaibär gick istället upp i vikt och hade höga fettvärden i levern.

Lika bra som tranbär mot urinvägsinfektion

I en finsk studie fick kvinnor som ofta led av urinvägsinfektioner dricka tranbärs- och lingonjuice dagligen för att se om det kunde motverka eller inte. Det visade sig att urinvägsinfektionerna minskade med 20 procent i genomsnitt hos kvinnorna. Tranbär och lingon är besläktade med varandra och innehåller liknande ämnen som exempelvis pektin och C-vitamin.

Antiinflammatoriskt och virushämmande

Lingon innehåller något som kallas resveratrol, vilket är en antioxidant som bland annat finns i skalet på vindruvor. Resveratrol har visat sig ha flera goda effekter på hälsan som exempelvis att det är antiinflammatoriskt, virushämmande, motverkar åldersförändringar samt även är cancerhämmande. Lingon innehåller också C-vitamin, K-vitamin, folat, mangan samt mycket fibrer.

Hjälper hjärnan

En mindre kinesisk studie på möss visar att lingonextrakt kan motverka problem med minnet och hjärnans funktion vid långvarig stress. Anledningen skulle kunna vara att  lingon förbättrade vävnadens antioxidativa förmågor samt förbättrade störningen av signalsubstansnivåer som orsakade den kroniska stressen.

Bra för tarmfloran

I en annan studie gjord på möss vid Lunds universitet har forskare funnit att lingon kan minska åderförfettning och inflammation i blodkärlen. Forskare kom även fram till att det skulle kunna ge en minskad halt av triglycerider som kan orsaka hjärtsjukdom. Detta tror man beror på att lingon förbättrar tarmfloran.

Äta lingon

Sylt i all ära, men om man vill äta lingon regelbundet för att få i sig nyttigheterna är sylt inte att rekommendera på grund av sockret. För att få den bästa effekter är det bättre att äta dem som de är, exempelvis i en smoothie eller i gröten. Det går utmärkt att frysa in lingon samt att torka dem. Ett tips om man torkar är att sedan göra ett pulver med hjälp av en kaffekvarn för att sedan strö på filen.

Bladen till lingonen kan man torka och göra te av.

Rårörda lingon görs ofta med socker, men det går också fint att göra med honung. Det går även bra att göra lingondryck med honung istället för socker. Lite lingonsylt kanske man vill ha och då kan det vara bra att veta att eftersom lingon innehåller det naturliga konserveringsmedlet bensoesyra behövs inte lika mycket socker när man kokar sylten. På grund av detta ska det därför gå bra att förvara lingon svalt i vatten under lång tid, enligt Land.se.

Förväxla inte med mjölon

Mjölon är ett bär som liknar lingonet väldigt mycket och är därför lätt att förväxla. Det är dock inget giftigt bär och om man skulle råka ta fel är det inte farligt, skriver Land.se. En stor skillnad är dock smaken, då mjölon sitt namn till ära kan smaka mer mjöligt och är tråkigare än det syrliga lingonet. En annan skillnad är att mjölon gärna kryper efter backen samtidigt som lingonriset står upp. Lättast att skilja dem åt är dock genom bladen. Mjölonet har platta, släta blad medan lingonet har markerade mittnerver. Lingonblad har också kanterna lite inrullade mot baksidan.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Annons:

EU kan förbjuda handsprit

Publicerad Igår 18:05
– av Isac Boman
Handsprit beräknas förhindra 16 miljoner infektioner per år. Nu vill EU klassificera etanol som cancerframkallande och förbjuda många produkter.

Europeiska kemikaliemyndigheten ECHA överväger att klassificera etanol som en cancerframkallande substans, vilket i praktiken skulle förbjuda många handspritsprodukter och rengöringsmedel som används på sjukhus. Sjukvårdsindustrin varnar för allvarliga konsekvenser för patientsäkerheten.

Alkoholbaserade rengöringsmedel är i dag godkända som säkra i EU och har funnits på Världshälsoorganisationens lista över essentiella läkemedel sedan 1990-talet, men den 10 oktober flaggade en arbetsgrupp inom den europeiska kemikaliemyndigheten ECHA etanol som ett giftigt ämne som ökar risken för cancer och graviditetskomplikationer.

Enligt rekommendationen bör substansen ersättas i rengörings- och andra produkter.

ECHA:s kommitté som granskar biocidsubstanser ska mötas mellan 24 och 27 november för att besluta om etanol ska klassificeras som skadligt för människor. Därefter skickas en rekommendation till EU-kommissionen som fattar det slutliga beslutet.

Annons:

"Effekten skulle bli enorm"

Sjukvårdsindustrin har slagit larm om konsekvenserna av en sådan klassificering.

— Effekten på sjukhusen skulle bli enorm, säger Alexandra Peters vid Genèveuniversitetet och nätverket Clean Hospitals till Financial Times.

Hon påpekar att vårdrelaterade infektioner dödar fler människor globalt varje år än malaria, tuberkulos och aids tillsammans.

— Handhygien, särskilt med alkoholbaserad handsprit, förhindrar 16 miljoner infektioner världen över per år, fortsätter Peters.

Alternativen är sämre

Peters framhåller att alternativ till etanol, som isopropanol, är ännu mer giftiga. Att använda tvål upprepade gånger tar längre tid och skadar huden. Enligt en studie skulle sjuksköterskor behöva spendera 30 minuter av varje timme under en operation på att tvätta händerna om handsprit inte fanns tillgänglig.

ECHA meddelar att om dess expertkommitté "drar slutsatsen att etanol är cancerframkallande" kommer myndigheten att rekommendera substitution. Men samtidigt kan ämnet "fortfarande godkännas för avsedda biocida användningar, om dessa anses säkra med tanke på förväntade exponeringsnivåer eller om inga alternativ finns".

Myndigheten betonar samtidigt att inget beslut har fattats ännu.

Ifrågasätter vetenskapen

Nicole Vaini, EU-chef för den internationella branschorganisationen för tvål, rengöringsmedel och underhållsprodukter, ifrågasätter vetenskapen bakom den interna rapporten, som inte har offentliggjorts.

— Det finns inga studier tillgängliga om etanol i sig, utan den enda mänskliga datan kommer från studier som visar hälsoeffekterna av att dricka alkoholhaltiga drycker, säger hon.

En offentlig konsultation om fördelarna med att förbjuda etanol, som ECHA lanserade tidigare i år, har genererat omkring 300 svar från intressenter. De flesta motsätter sig förändringen.

I maj uppmanade Europeiska centrumet för förebyggande och kontroll av sjukdomar (ECDC) nationella hälsomyndigheter att "etablera alkoholbaserad handdesinfektion som primär metod för handhygien".

Tillfälliga undantag möjliga

Om etanol skulle klassificeras som giftigt skulle företag fortfarande kunna ansöka om individuella undantag som tillåter dem att fortsätta använda det på grund av brist på alternativ. Men enligt Vaini skulle dessa vara begränsade till fem år och bedömas fall för fall, vilket tillför kostnader och förseningar.

Peters tillägger att en del av etanols attraktionskraft är att "man kan tillverka det av nästan vad som helst", vilket innebär att tillgången kan ökas vid en pandemi.

— Varje gång du ser produktion av handsprit i nödsituationer som vi såg med covid-19 kommer det att vara etanol. Man kan inte bara förvandla ett bryggeri till en fabrik för att producera isopropanol, säger hon.

EU-kommissionen har inte kommenterat ärendet.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

PFAS under graviditet förändrar barnets hjärna

Publicerad oktober 16, 2025
– av Redaktionen
Forskning visar för första gången hur PFAS hos gravida kan förändra barnens hjärnstruktur flera år senare.

För första gången kan forskare visa hur PFAS hos gravida kvinnor påverkar deras barns hjärnor långsiktigt. Den finsk-svenska studien visar att strukturella förändringar kan ses hos barnen när de är fem år gamla.

Studien, som publicerats i Lancet Planetary Health, är ett samarbete mellan Örebro universitet, Åbo universitet och Åbo universitetssjukhus och är en del av EU-projektet INITIALISE (Inflammation in human early life: targeting impacts on life-course health)

PFAS består av en mängd kemikalier som är svåra att bryta ner och som man konstaterat finns förutom i naturen, även hos människor och djur. Vissa av kemikalierna kan vara skadliga för hälsan. Forskning har visat att PFAS kan påverka immunsystemet och misstänks även ha effekter på metabolism, hormonbalans och hjärnans utveckling.

Eftersom PFAS stannar kvar i kroppen kan det också passera från en gravid kvinna till moderkakan, vilket gör att barnet kan utsättas. Tidigare studier har exempelvis indikerat att om gravida kvinnor har PFAS i blodet finns det en större risk att barnet blir överviktigt senare i livet.

Annons:

Påverkat hjärnans struktur

Den här studien är den första i sitt slag som studerar hela hjärnan samtidigt i en hjärnskanner på barn i relation till PFAS-exponering under graviditeten – flera år efter födseln.

Studien är gjord med hjälp av FinnBrain Birth Cohort Study, som inrättades vid Åbo universitet (Finland) år 2011. Det är en långsiktig studie som följer tusentals barn och mödrar från graviditeten och framåt. En del av barnen fick genomgå hjärnskanningar, och dessa resultat har jämförts med nivåerna av PFAS som uppmättes hos mödrarna under graviditeten.

Resultaten visar att det finns ett samband mellan högre nivåer av PFAS hos gravida kvinnor och förändringar i både hjärnans struktur och i kopplingarna mellan olika hjärnområden hos deras barn. Dessa förändringar sågs fem år senare.

Det är första gången som forskare kan beskriva hur PFAS hos gravida kvinnor kan kopplas till förändringar i deras barns hjärnor flera år senare.

Det här är en viktig pusselbit i förståelsen av hur kemikalier kan påverka barns utveckling. Steg för steg får vi mer kunskap om hur olika miljöfaktorer samverkar och kan bidra till hälsoproblem, säger Tuulia Hyötyläinen, professor vid Örebro universitet, i ett pressmeddelande.

Exponering för PFAS under graviditeten och även under tidig utveckling hos barnet anses vara särskilt känslig, menar forskarna, eftersom hjärnan och andra organ växer snabbt och formas under den tiden. Nu behövs mer forskning kring hur PFAS påverkar hjärnfunktionen.

Sammantaget visar forskningen att PFAS kan påverka hjärnans utveckling även när det handlar om låga nivåer. Det behövs mer forskning om hur kemikalier påverkar kognition och hjärnfunktion hos barn, vad som är orsakerna och vad det leder till, säger Hyötyläinen.

Forskarnas tips mot PFAS i väntan på starkare lagstiftning:

  1. Ät fisk, men undvik fisk från sjöar som är förorenade med PFAS. För att få mer information kring halterna kan man kontakta sin kommun. Ät också mindre hämtmat och micromat i pappförpackningar som är fett- och vattenavstötande.
  2. Undvik att laga mat i non-stick-produkter.
    Undvik smink, tvål och skönhetsprodukter med PFAS. I innehållsförteckningarna kan det exempelvis stå: PTFE, polytef, ”..perfluoro...” eller ”...polyfluoro...”.
  3. PFAS finns ofta i vattenavstötande funktionskläder, eftersom det släpps ut mest PFAS vid produktion kan begagnade kläder bidra till att minska kemikalierna i naturen.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Studie: Kosten avgörande mot fetma – inte aktivitetsnivån

Publicerad oktober 6, 2025
– av Redaktionen
Problemet är inte stillasittande – utan för mycket och fel mat, enligt forskarna.

Stillasittande och fysiskt aktiva kan förbränna nästan lika mycket energi per dag, visar en ny amerikansk studie. Forskarna menar därför att kampen mot övervikt måste fokusera mer på kosten – och mindre på träningen.

I studien, som publicerats i den vetenskapliga tidskriften PNAS, har man jämfört data från 4 200 personer från olika kontinenter med olika livsstilar - bland annat herdekulturer i Sibirien, jägare-samlare i Tazania samt även både låginkomstländer och höginkomstländer. Totalt har man jämfört 34 olika befolkningsgrupper.

Resultaten visar att den totala energiförbrukningen på en dag inte skiljde sig märkbart mellan de olika befolkningsgrupperna. Det vill säga att exempelvis gjorde en jägare-samlare av med lika mycket energi som en kontorsarbetande svensk på en dag.

Även när människor lever olika livsstilar ser vi inga betydande skillnader i det totala antalet kalorier som människor förbränner när vi tar hänsyn till effekterna av kroppsstorlek, säger Amanda McGrosky vid Elon University i USA, som är huvudförfattare till studien, i ett pressmeddelande.

Annons:

McGrosky pekar mot att fetma därmed främst handlar om en ökad kaloriförbrukning, inte en minskad aktivitetsförbrukning.

Om du är orolig för överflödigt kroppsfett, fokusera på kalorier in, inte kalorier ut, föreslår forskaren.

Västerlänningar äter för mycket

Fetma och övervikt är ett växande hälsoproblem i Västvärlden, något som ofta kopplas ihop med den alltmer stillasittande kulturen. Den här studien pekar dock mot att det inte är stillasittandet som är den största problematiken som orsakar fetma, och McGrosky menar att studien ger hopp i kampen mot fetma. Istället bör man titta på kosten och framför allt minska intaget av ultraprocessade livsmedel och öka andelen hälsosamma.

Forskarna föreslår därmed att det inte är stillasittande som är boven i västländernas fetmaepidemi, utan snarare att man helt enkelt äter för mycket och för onyttigt.

Träning är ändå viktigt

Forskarna pekar dock mot att detta inte betyder att man ska utesluta träning och rörelse, då det i sig har en rad hälsofrämjande fördelar som exempelvis minskad risk för hjärt-kärlsjukdom, tidig död och även förbättrar den mentala hälsan.

En viktig slutsats från studien är att ökningar i kroppsfett som följer med förändringar i livsstil främst är kopplade till förändringar i energiintag, eller kost. Fysisk aktivitet är fortfarande mycket viktigt för den allmänna hälsan och bör ses som ett komplement till kosten, säger McGrosky.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

De växte upp med snabbmat – nu är var femte beroende

Publicerad oktober 3, 2025
– av Redaktionen
Ultraprocessad mat är inte bara beroendeframkallande utan ökar också risken för hjärt-kärlsjukdom, typ 2-diabetes, depression och tidig död.

Var femte amerikansk kvinna i 50-60-årsåldern är beroende av ultraprocessad mat, visar en studie. Som första generationen att växa upp med mikrovågsmat, lågfettprodukter och sockrade drycker bär de nu konsekvenserna av den förändrade matkulturen.

I studien, som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Addiction, har man samlat enkätsvar från 2000 amerikaner i åldrarna 50-80 år. I den har man ställt 13 olika frågor kring upplevelser med ultraprocessade livsmedel och drycker som definierar beroende, som exempelvis starka begär, upprepade misslyckade försök att minska konsumtionen, abstinenssymptom och undvikande av sociala aktiviteter på grund av rädsla för att äta för mycket.

Resultaten visar att 21 procent av kvinnorna och 10 procent av männen i 50-60-årsåldern uppfyller kriterierna för beroende av dessa livsmedel. Siffrorna är betydligt högre än för generationen över dem, det vill säga de som är 65-80 år – där 12 procent av kvinnor och fyra procent av män ansågs vara beroende.

Växte upp med viktminskningsprodukter

Generation X, det vill säga de män och kvinnor som nu är i 50-60-årsåldern, var de första amerikanerna som växte upp med ultraprocessade livsmedel, vilket kan förklara andelen beroende i åldersgruppen. Den äldre generationen fick först som vuxna uppleva ultraprocessade mat.

Annons:

Att fler kvinnor är beroende kan kopplas till den aggressiva marknadsföringen av "diet"-produkter till kvinnor på 1980-talet. Lågfettprodukter marknadsfördes som lösningar för viktminskning, men kunde tvärtom leda till viktökning och även beroende. Forskarna pekar mot att denna typ av produkter fortfarande säljs flitigt och menar att överviktiga personer kan vara särskilt utsatta för dessa "hälsomyntade" ultraprocessade livsmedel.

Dessa produkter säljs som hälsokost – vilket kan vara särskilt problematiskt för dem som försöker minska antalet kalorier de konsumerar. Detta påverkar särskilt kvinnor, på grund av det sociala trycket kring vikt, säger Ashley Gearhardt, Ph.D, professor i psykologi vid University of Michigan, i ett pressmeddelande.

Psykisk ohälsa bidrar

I studien visade det sig att kvinnor som ansåg sig överviktiga var elva gånger mer benägna att uppfylla kriterierna för beroende av ultraprocessade livsmedel än kvinnor som uppgav att de hade normalvikt. Män som uppgav att de var överviktiga var 19 gånger så benägna.

Vidare var män som uppgav att de hade måttlig eller dålig psykisk hälsa fyra gånger mer benägna att uppfylla kriterierna för beroende av dessa livsmedel, samtidigt var kvinnor nästan tre gånger mer benägna. Både män och kvinnor som uppgav att de ibland eller ofta kände sig isolerade var mer än tre gånger så benägna att uppfylla kriterierna för beroende av ultrabearbetade livsmedel som de som inte uppgav att de kände sig isolerade.

Vi ser också ett tydligt samband med hälsa och social isolering, med mycket högre risker för beroende av ultrabearbetade livsmedel hos dem som beskriver sin mentala eller fysiska hälsa som måttlig eller dålig, eller som säger att de ibland eller ofta känner sig isolerade från andra, säger Gearhardt.

Risk när barn konsumerar mer idag

Forskare varnar nu för att dagens barn och unga, som äter ännu mer ultraprocessad mat, kan leda till höga beroendetal i framtiden.

Barn och ungdomar konsumerar idag en ännu högre andel kalorier från ultrabearbetade livsmedel än dagens medelålders vuxna gjorde i sin ungdom. Om den nuvarande trenden fortsätter kan framtida generationer uppvisa ännu högre nivåer av beroende av ultrabearbetade livsmedel senare i livet, säger hon och fortsätter:

Precis som med andra substanser kan tidiga insatser vara avgörande för att minska risken för långvarigt beroende under hela livet.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.