Det är flest skåningar i sydvästra Skåne som drabbas av celiaki, eller glutenintolerans, visar forskning från Lunds universitet. Nu vill forskare undersöka fler faktorer kring sambandet mellan miljöfaktorer och förekomsten av diagnosen bland skåningar.
För att kunna utveckla celiaki krävs en särskild riskgen som heter HLA-DQ2/8, något som ungefär hälften av befolkningen bär på. Det finns också en hel del studier som visar att det kan finnas samband mellan kost och miljöfaktorer, även om man ännu inte kunnat fastslå något konkret. Forskare vid Lunds universitet ska nu undersöka ett eventuellt spår kring diagnosen och det ligger med fokus på Skåne.
I tidigare forskning vid universitetet, som publicerades förra året, tittade man närmare på 3218 patienter boende i Skåne som diagnosticerats med celiaki 2010-2022. Av dessa var 52,2 procent barn och 63,3 procent var flickor/kvinnor. I studien noterade man dock att antalet nydiagnostiserade skånska celiakipatienter sjönk under studiens period, där det framförallt sjönk bland kvinnor och flickor.
– Det var alltså i de grupper som har högst risk för att få celiaki – kvinnor och barn – som sjukdomen minskat mest. Denna utplaning har vi inte sett någon annanstans i världen, säger forskaren Jesper Lexner i ett pressmeddelande.
I studien visade det sig också att barnen fick sjukdomen senare i livet, vilket också är en förändring. Tidigare var det vanligare att 0-4-åringar fick diagnosen, men nu var det vanligare bland femåringar.
Vanligast i mindre städer
Det forskarna nu vill undersöka är hur miljöfaktorer kan påverka diagnosen. I studien från förra året visade det sig nämligen att det var större andel personer i mindre samhällen och småstäder som fick celiaki jämfört med personer på landsbygden eller i större samhällen och städer.
Forskarna såg att det var vanligast med celiaki i sydvästra Skåne jämfört med det övriga länet. Främst var det boende i Svedala kommun som fick diagnosen, samtidigt som den lägsta andelen fanns i Perstorp.
Planen är att samla in satellitdata som kan ge mer information kring exempelvis om de boende har mycket skog runt sig, om det finns industrier i närheten eller om det odlas vete.
– Det ställe man bor på – påverkar det risken för att få celiaki? Om ja, vilka miljöfaktorer ser då ut att spela roll, säger Lexner.
Celiaki drabbar omkring en till två procent av alla svenskar, enligt Celiakiförbundet. Den kan bryta ut när som helst i livet, men det är vanligast att få diagnosen redan som barn.
Fakta: Celiaki
Det som ofta kallas glutenintolerans eller allergi är istället en autoimmun sjukdom där gluten, ett protein i vete, råg och korn, triggar en immunreaktion som skadar tunntarmens slemhinna. Detta leder till näringsbrist, magbesvär, trötthet och i vissa fall allvarliga komplikationer om sjukdomen inte behandlas. Den enda behandlingen är en strikt glutenfri kost livet ut.
Källa: Celiakiförbundet