Coronaviruset kan smitta i över fem veckor

publicerad 16 mars 2020
- av Per Nordin
En coronasmittad person kan själv smitta andra i upp till 37 dagar.

Enligt ett kinesiskt forskarlag som undersökt 191 coronapatienter kan en person som drabbats av viruset vara smittsam i upp till 37 dagar.

Studiens resultat har redan publicerats i den medicinska tidningen The Lancet och forskarlaget skriver där att man undersökt 191 patienter från två sjukhus i Hubei-provinsen.

På en dryg månad hade 137 av patienterna friskförklarats och 54 av dem hade avlidit. Man noterade att medianåldern för patienterna var 56 år, och 69 för de som avled, dessutom kunde man notera att nästen hälften av de drabbade hade andra tidigare sjukdomstillstånd som diabetes och högt blodtryck.

När forskarna analyserat andningsproverna från de patienter som överlevt viruset visade det sig att viruset kunde upptäckas i upp till 37 dagar, med en mediantid på 20 dagar.

Man kunde också bekräfta tidigare studiers resultat om att patienter med hög ålder är mer sannolika att bli svårt sjuka eller avlida av viruset.

Forskargruppen hoppas att de här nya uppgifterna kan vara behjälpliga när det kommer till beslutsfattande om att isolera patienter och hur länge antiviral behandling ska ges.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.