Många upprörda läsare hör av sig till redaktionen och undrar vad man kan göra för att markera mot Länsförsäkringar Bank efter deras verksamhetshotande angrepp mot Nya Dagbladet.
Att säga upp sin försäkring hos bolaget, som bedriver både bank- och försäkringsverksamhet, är bland de enklaste åtgärder du kan vidta och skickar en kraftfull signal om att företagets agerande är oacceptabelt.
Här listar vi några saker att tänka på när man byter till ett nytt försäkringsbolag.
Att byta försäkringsbolag är relativt enkelt. Viktigt är dock exempelvis att alltid teckna en ny försäkring innan man säger upp den gamla.
Bland de vanligaste tips som förekommer när man ska byta försäkringsbolag är att först jämföra vad andra bolag kan erbjuda, hur nöjda kunder de verkar ha samt hur priserna ser ut.
Om det är ett bolag som är lite obekant för dig kan det vara bra att faktiskt kontrollera att bolaget ifråga har tillstånd att bedriva försäkringsverksamhet. Ordet försäkring är nämligen inte skyddat och kan användas även i andra sammanhang. Exempelvis kan det handla om ett köp av en tjänst man kallar för en försäkring, trots att det inte är en försäkring i klassisk bemärkelse. Vill man vara på den säkra sidan kan man exempelvis kolla upp att bolaget har tillstånd från Finansinspektionen.
På Konsumenternas hemsida kan jämföra olika försäkringar. För att titta på kundomdömen kan man exempelvis ta en titt på Trustpilot.
Så ser bytesreglerna ut
Det finns vissa regler kring hur man kan byta försäkringar. För sakförsäkringar som exempelvis bil, hem eller villa får man oftast enbart byta på huvudförfallodagen, vilket i många fall kan vara en gång per år. Det står i försäkringsavtalet vilket datum som gäller. Det man kan göra i dessa fall är att teckna ett nytt avtal med det nya försäkringsbolaget i förtid från och med huvudförfallodagen och framåt – och sedan säga upp den nuvarande försäkringen från det datumet. Det är dock viktigt att få den nya försäkringen beviljad innan du säger upp den gamla. Var noga med att det inte blir något glapp mellan den gamla och den nya försäkringen. Begär en skriftlig bekräftelse på att du avslutat den gamla försäkringen.
När det gäller personförsäkringar kan man oftast byta när man vill. Det kan dock finnas risker med att byta personförsäkring, exempelvis eftersom en ny hälsodeklaration kan leda till en annan bedömning av vad man har rätt till.
Förmedlare som alternativ
Det går också att teckna försäkringar genom så kallade försäkringsförmedlare som agerar som mellanhand. Värt att notera är att det är vanligt att förmedlare får provision och att många internetförmedlare inte samarbetar med de största försäkringsbolagen. Angående provision kan även anställda hos försäkringsbolag få detta när de säljer en försäkring, men oavsett provision har man en formell skyldighet att bara se till kundens behov och önskemål. Som kund eller inte har man rätt att i god tid få reda på vilken sorts provision säljaren får, vem som betalar provisionen och storleken på denna.
Om en distributör säger att rådgivningen är baserad på en opartisk och personlig analys får de inte som huvudregel ta emot ersättning från någon annan än dig.
När du byter från Länsförsäkringar, glöm heller inte att markera mot bolaget. Låt dem veta att du noterat deras övergrepp mot pressfriheten i Sverige och blivit illa berörd av vad som framkommit om hur de behandlar sina kunder.
Checklista för byte av försäkring
1. Jämför villkor mellan bolagen innan du byter försäkring.
2. Om du ska byta en sakförsäkring, ta reda på när den gamla försäkringens huvudförfallodag är.
3. Ansök och få din nya försäkring beviljad innan du säger upp den gamla.
4. Begär en skriftlig bekräftelse på att du avslutat den gamla försäkringen.
Byter du försäkring är det viktigt att det inte finns ett glapp i tiden. Dels blir du oförsäkrad och dels kan det finnas krav på att ha försäkring under en oavbruten tid, till exempel för att rättsskyddet i hemförsäkringen ska gälla. Se alltså till att den nya försäkringen börjar gälla när den gamla upphör.
Källa: Konsumenternas