Storfors går minus med 15 miljoner

publicerad 4 oktober 2019

En ny prognos visar att Storfors kommun i Värmland, med blott 4000 invånare, går back 15 miljoner. Politikerna utesluter inte uppsägningar, skolsammanslagningar och skattehöjningar.

– I år är det kört. Det kommer inte gå att reglera 15 miljoner i år, säger Håkan Larsson (C), oppositionsråd i Storfors.

Det är främst inom skolan och äldreomsorgen som kostnaderna blivit betydligt högre än väntat. Invånarna i Storfors kan ha stora förändringar att vänta: skattehöjning, uppsägning av personal, sammanslagning av skolor och delade turer i vården.

2016 blev ”integration” en egen enhet i kommunen, i och med att kommunfullmäktige beslutade att dela BAS-enheten (bildning, arbetsmarknad och stöd). Enligt kommunens hemsida berodde delningen på att ”verksamheten kring ensamkommande barn har vuxit och samtidigt ökar SFI-undervisningen. Trycket på IFO, Individ och familjeomsorgen, ökar också kraftigt med tanke på alla utredningar och besök som ska göras för de ensamkommande barnen”. I samband med detta utökades även rektorstjänsten för vuxenutbildningen från 50 procent till 100 procent.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.