Ekonomi

Bräcke kommun går 30 miljoner back

Bräcke kommunhus.

Liksom många andra svenska kommuner har Bräcke nu ekonomiska problem när den statliga kompensationen för mottagna migranter tagit slut. Prognosen för 2020 visar på minst 30 miljoner i budgetunderskott.

Ekonomichefen Henrik Blixt beskriver det som att den kommunala ekonomin blev dopad för tre år sedan i samband med att kommunerna kompenserades för asylmottagandet.
De nyanlända som finns kvar i kommunen och som inte har kommit i arbete gör att kostnaderna för försörjningsstöd ökar, säger kommunalrådet Jörgen Persson (S) till Jämtlands Tidning.

Skattehöjning är inte aktuellt mot bakgrund av att Bräcke kommun redan har landets tredje högsta kommunalskatt.

Istället hoppas den lilla jämtländska kommunen på ett statligt krispaket som ska rädda kommunen. Dessutom vill Bräcke kommun ha fyra miljoner kronor av Migrationsverket för de asylsökande ungdomar som man tagit in. Den tvisten är ännu inte löst och ligger i nuläget hos Förvaltningsrätten.

2018 hade kommunen ett underskott på 10,7 miljoner kronor och 2019 var underskottet 7,2 miljoner kronor. Prognosen för 2020 visar på mellan 30 och 35 miljoner kronor minus. Bräcke har cirka 6300 invånare.

 


Per Nordin
per.nordin@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!