Bräcke kommun går 30 miljoner back

publicerad 7 februari 2020
- av Per Nordin
Bräcke kommunhus.

Liksom många andra svenska kommuner har Bräcke nu ekonomiska problem när den statliga kompensationen för mottagna migranter tagit slut. Prognosen för 2020 visar på minst 30 miljoner i budgetunderskott.

Ekonomichefen Henrik Blixt beskriver det som att den kommunala ekonomin blev dopad för tre år sedan i samband med att kommunerna kompenserades för asylmottagandet.

De nyanlända som finns kvar i kommunen och som inte har kommit i arbete gör att kostnaderna för försörjningsstöd ökar, säger kommunalrådet Jörgen Persson (S) till Jämtlands Tidning.


Annonser:


Skattehöjning är inte aktuellt mot bakgrund av att Bräcke kommun redan har landets tredje högsta kommunalskatt.

Istället hoppas den lilla jämtländska kommunen på ett statligt krispaket som ska rädda kommunen. Dessutom vill Bräcke kommun ha fyra miljoner kronor av Migrationsverket för de asylsökande ungdomar som man tagit in. Den tvisten är ännu inte löst och ligger i nuläget hos Förvaltningsrätten.

2018 hade kommunen ett underskott på 10,7 miljoner kronor och 2019 var underskottet 7,2 miljoner kronor. Prognosen för 2020 visar på mellan 30 och 35 miljoner kronor minus. Bräcke har cirka 6300 invånare.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.