Så spar du pengar genom enkla knep i hemmet

publicerad 11 februari 2023
- av Sofie Persson
Hundpäls och kiwiskivor har oanade användningsområden.

I allt kärvare ekonomiska tider kan det vara värt att lära sig ett extra knep eller två för att utnyttja sina resurser effektivt, framförallt vad gäller maten. Här kommer en gedigen lista där du garanterat hittar ett eller annat användbart tips som just du kan använda för att spara på utgifterna.

Väldigt mycket av det som slängs kan man istället med fördel använda sig av. Ofta kan mat förvaras på bättre sätt så den håller längre, och om inte annat så går mycket att spara genom att frysa eller torka. I tider som dessa skadar det heller inte att lära sig hur man kan rädda exempelvis en sås som skurit sig eller hur man kan ta vara på disktrasan lite längre.

Tänk på hållbarheten

Tidigare har Nya Dagbladet tittat närmare på hur man bäst förvarar diverse matvaror så att de håller så länge som möjligt, men det finns även fler smarta knep att ta till. Kylen är exempelvis alltid kallast längst ner, förvara därför mer köldkänsliga saker längst upp och exempelvis mjölk längst ner. Förvara däremot inte mjölken i kylskåpsdörren eftersom temperaturen blir ojämn där när man ständigt öppnar och stänger. I kylskåpsdörren bör man istället förvara varor som tål mer värme som exempelvis saft, syltburkar eller såser.

Även om potatis går att förvara i kylen bör de i så fall ligga mörkt i en papperspåse. Ligger de löst i kylen kan stärkelsen i dem omvandlas till socker vilket i sin tur ger grynigare konsistens. Förvara inte heller potatis och lök tillsammans, löken kan göra att potatisen gror snabbare. Även äpplen gör att andra frukter och grönsaker mognar snabbare, förutom när det gäller just potatis, som ska trivas bra tillsammans med äpplen och tvärtom kan fördröja att potatisen börjar gro. Förvara aldrig gurka och tomater tillsammans, de gillar inte varandra.

Dricker man inte kaffe så ofta, utan kanske endast har hemma för gäster är det bättre att lägga det öppnade kaffepaketet i frysen. Kaffe är nämligen en färskvara och håller inte särskilt länge i rumstemperatur.

Du kan spara längre på disktrasan genom att låta bli att skölja den i varmt vatten, bakterier trivs nämligen varmt. Skölj istället kallt och krama ur ordentligt innan den hängs upp. Vill man rädda en smutsig trasa kan man koka den i ett par minuter med antingen lite bikarbonat eller diskmedel. Stearinljus kan faktiskt också få betydligt längre brinntid om man fryser dem först i ett dygn innan man tänder dem. Fryst stearin brinner nämligen långsammare.

Förvaringsknep

Sallad och selleri kan hålla längre om man lindar in dem i folie och lägger i kylen, enligt författaren Armen Adamjan. Förvarar man tomater uppochner i rumstemperatur ska även de kunna hålla längre. Ägg ska också kunna hålla längre om man förvarar dem med toppen neråt i kylen. Paprika och chilifrukter kan hålla längre om man lägger dem i en plastpåse, gör några hål och sedan lägger i kylen. Detta ska även fungera med gurka, men man ska inte lägga den i kylen utan på en sval plats i köket. Bladspenat håller bättre om man lägger den i en lufttät behållare med hushållspapper i botten och sedan förvarar i kylen. Samma knep ska kunna fungera för morötter, man får dock i detta fall hålla lite koll och byta hushållspappret när det blivit blött.

För att hålla koriander fräsch längre kan man lägga den tillsammans med ett ägg i en lufttät behållare i kylen, det råa ägget ska nämligen kunna absorbera fukten så att koriandern håller längre. Lime ska trivas bäst i kylen i en försluten plastpåse. Bananer ska hålla längre om man lindar in topparna med plastfolie och låter ligga i rumstemperatur.

Iskubsformar kan användas till mycket mer än bara is.

Smarta knep

För att rädda en köttbit som blivit seg så kan man skala och skiva kiwi och lägga runt köttbiten som man sedan slår in i gladpack. Lägg den sedan i kylen i ungefär ett dygn. Kiwi är också bra att marinera kött med. Det gör köttet mjukare eftersom enzymer bryter ned proteinerna i köttet.

Hyvla bort det understa vaxet på osten från början, istället för att vänta till slutet så kan man därmed använda osten ända ner i botten. Hyvla sedan osten från den breda till den smala änden så slipper man även den välkända skidbacken. På tal om ost är det ingen dum idé att passa på att köpa på sig lite ost när det är billigt för att sedan riva och frysa in, då har man alltid gratängost i frysen.

Grädde går som bekant att frysa in, ett knep är att frysa in överbliven grädde i iskubsformar som sedan lätt kan tas fram vid matlagning. Detta fungerar även med citronjuice. Ett annat trick med iskubsformar är om man har färska örter som håller på att bli dåliga kan man hacka upp dem och lägga i formarna tillsammans med olivolja och sedan frysa för att sedan ta fram och använda vid matlagning, detta fungerar även med matlagningsvin. Gillar man iskaffe på sommaren fungerar även detta med kaffe, frys in och ta fram vid behov.

Blev det chips över från fredagsmyset? Chips kan hålla ett tag även i öppnad påse, men till slut blir de segare och tråkiga att äta. Ett knep är att frysa in dem, när man gör chips försvinner det mesta av fukten och därför går det smidigt att frysa in. Ät direkt från frysen som ett kallt, men krispigt snack.

Om färska örter börjar sloka häng upp och torka eller frys in. Är de inte alltför trötta ska ett iskallt bad kunna få dem att vakna till liv igen. Samma gäller för en trött gurka, skär bort ändarna och lägg gurkan i ett isbad. Börjar frukten eller bären bli dåliga kan man frysa in dem, detsamma gäller med avokado som kanske är den lurigaste frukten när det gäller mognad. Istället för att riskera att låta den bli brun kan man istället frysa in den.

Skapa nytt

Håller yoghurten på att närma sig bäst före-datum kan man frysa in och göra yoghurtglass. Blanda exempelvis yoghurt med lite hallon och honung i en matberedare eller mixer och frys sedan in, eller ta något annat gott som finns hemma. Ett annat tips är att exempelvis skiva bananer och frysa in för att sedan ta fram och mixa som de är, eller med lite kakao, till bananglass.

Börjar ruccolan, spenaten eller någon annan bladväxt se lite trött ut, gör en pesto istället för att slänga. Pesto behöver för den delen heller inte göras på parmesan, pinjenötter och olivolja, utan kan göras på annat vis. En regel är att man ska ha någon slags grönt, en slags nöt (även solrosfrön går fint), en slags ost, en olja samt smaksättning. Titta vad som finns hemma och testa.

Om brödet blivit för torrt att äta, rosta det i ugnen och spar sedan som ströbröd eller krutonger till salladen. Om man ätit kyckling och har benen kvar kan man spara dem och göra eget benmjöl. Benmjöl kan köpas i affären och används ofta inom gödning.

Gör chips av potatisskalen till fredagsmyset. Lägg skalen i vatten i ungefär en timme, tag sedan ut dem och låt torka en stund. Blanda sedan med olja och valfria kryddor, sprid sedan ut på en plåt med bakplåtspapper och grädda på 225 grader tills de är gyllenbruna.

En kokt potatis, en korvstump och några morötter kan bli en pyttipanna, en gryta, en paj eller varför inte en omelett om man har något ägg hemma. Se efter vad som finns och vad som behöver användas och häll i. Här finns det utrymme för kreativitet. Har man haft en tacokväll och inte vill äta rester kan man till exempel också slänga ihop en taco-pizza på tortillabröd eller göra en tacopaj.

Använd allt

Kikärtsspadet hamnar ofta i diskhon, men det går faktiskt att använda som äggersättning. Exempelvis kan man vispa maräng av det eller göra veganska pannkakor. Vill man inte använda det på en gång går det att frysa. På tal om spad kan man använda gurkspad från inlagd gurka till att göra dressing, blanda lite med yoghurt tillsammans med önskade kryddor. Vissa menar också att gurkspad ska vara fint att marinera kött med. Blanda gurkspad tillsammans med en sked honung för att lindra halsbränna eller ta en sked rent vid förkylning.

Istället för att slänga toppen på morötterna eller rödbetorna kan man sätta topparna i jord i en kruka så kommer blasten, som är ätlig, att växa upp och man får på så vis extra vitaminer. Vitlök kan också sättas i jord i en kruka och blasten som växer upp har en mild vitlökssmak man kan använda vid matlagning. Det går också att göra utan jord och enbart med vatten, vilket också fungerar med andra grönsaker. Exempelvis kan man ta botten av salladen och sätta en träpinne igenom, ställ sedan i ett glas vatten så kommer ny sallad att växa. Spar äppelskruttarna (eller använd hela äpplen) och gör en äppelvinäger. Blanda en halv liter vatten, 3 matskedar honung och ett större gäng äppelskruttar i en skål som täcks med tyg och låt sedan stå i rumstemperatur i 2 till 3 veckor. Rör om då och då. Sila sedan bort frukten och låt vätskan stå och mogna ytterligare några veckor innan det hälls upp på flaskor.

Rester kan oftast frysas in och användas vid senare tillfälle. Blev det en liten skvätt soppa över? Spar och använd som sås till pasta istället för att slänga. Släng inte baconfettet, utan spar och använd som smaksättare.

Gör hemmagjord växtnäring av exempelvis frukostresterna. Koka upp bananskal, äggskal och använt kaffepulver och låt sedan stå och svalna. Detta skapar en väldigt näringsrik dryck till husets växter. På tal om växter: Om man har en hund som behöver borstas, släng inte bort den avborstade pälsen. Lägg håret i jorden på växterna så kommer pälsen att ge ifrån sig kväve varje gång man vattnar. Det fungerar även bra för att hålla andra djur borta i trädgården, eftersom de kommer att bli bortskrämda av doften från hundpälsen.

Ta för vana att spara tomma glasflaskor, burkar och andra behållare. Exempelvis fungerar crème fraiche-burkar ypperligt bra till att förvara blåbär i frysen. En glasbruk kan användas för att förvara torkade kryddor, men fungerar också bra till att förvara mat i frysen. Kartonger eller kartongbitar kan användas för att torka saker på innan de slängs.

Gamla flaskor eller burkar får lätt ny användning istället för att slängas.

Rädda maten

Sås och soppa kan lätt bli misslyckade, men misströsta inte för det finns knep att ta till. Har man till exempel haft i för mycket salt kan man testa att ha i lite socker, vilket kan neutralisera sältan. Annars kan det även hjälpa att lägga i skalad rå potatis, som ska kunna suga upp saltet. I allra värsta fall kan man oftast spä ut soppan, vilket egentligen mest genererar mer mat. Om såsen råkar bli klumpig kan man enkelt sila den genom en finmaskig sil. Har den istället blivit lite för stark kan man testa att ha i naturell yoghurt. Bland det värsta kanske ändå är när såsen skurit sig, då ska man kunna ha i lite bakpulver och vispa ordentligt för att rädda den.

Kakor är inte alltid dåliga för att de blivit mjuka, men kanske inte så trevliga att äta. För att undvika problemet från början kan man lägga i några bitar socker i kakburken. Sockret absorberar nämligen fukten i luften.

Bränner riset i botten vid kan resten av riset också smaka bränt, istället för att slänga allt finns det ett knep. Då kan man istället lägga i en bit vitt bröd i kastrullen över riset, så försvinner den brända smaken. Om köttet bränts kan man ibland rädda det genom att skrapa bort den brända ytan och sedan göra en ny panering med exempelvis ströbröd, olja och hackade örter.

Glöm inte skalen

Släng inte potatisskal, morotsskal eller liknande utan spar och gör en egen buljong. Även ostskalkar från exempelvis parmesan ska vara goda att ha i. Har familjen ätit kyckling till middag? Spar skrovet och koka buljong. Buljong går att frysa in. Ett tips för exempelvis grönsaksrester är att spara i en låda i frysen, så kan man ta fram när man samlat på sig tillräckligt och koka en buljong på.

Ett tips är att man kan spara flera skal och göra pulver, något som NyD tidigare skrivit om. På tal om skal börjar det bli dags för mandarinernas säsong och ett tips är då att spara och torka skalen, mal de sedan i en kaffekvarn eller liknande till ett pulver och blanda sedan med honung, soja och olja för en god marinad som passar bra till exempelvis kyckling. Vill man inte äta skal passar exempelvis apelsinskal bra som braständare eftersom de innehåller oljor som brinner bra.

Istället för att slänga exempelvis citron- eller limeskal kan man sjuda dem i vatten under några timmar för att skapa en vitaminrik dryck. Passa på att ha i andra saker som exempelvis en stump ingefära eller toppen av en chili för att utnyttja nyttigheterna mer. Citron kan man även använda att städa med om man föredrar det. Exempelvis kan man gnugga en halv citron mot skärbrädan för att rengöra den eller för att lösa upp kalkavlagringar.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!