Varannan ung förälder har inte haft råd att köpa näringsrik frukost till sina barn alla dagar i veckan det senaste halvåret. Samtidigt har nära tjugo procent av unga föräldrar i Sverige inte alltid råd att ge sina barn frukost överhuvudtaget. För ett år sedan låg siffran på två procent.
Tidigare i år svarade en stor del av Sveriges kommuner att det skett förändringar i barnens matvanor på skolor och att de äter mer än tidigare. Det kopplades till de ökade matkostnaderna och att familjer helt enkelt fått det tuffare att klara av matinköpen. För att fler barn skulle ha möjlighet att äta sig mätta serverade ett antal kommuner även skollunch under påsklovet, något som Nya Dagbladet rapporterade om.
I en ny undersökning som Yougov utfört på uppdrag från Arla visar det sig nu att åtta procent av föräldrarna inte har råd att ge sina barn frukost varje dag. Förra året låg den siffran på tre procent. Bland de yngre är siffran betydligt högre där 18 procent av föräldrarna i åldrarna 18 till 34 år inte har råd att ge sina barn frukost varje dag.
Vidare säger mer än varannan ung förälder att de under det senaste halvåret inte haft råd att köpa näringsrik mat till sina barn alla dagar i veckan. Samtidigt oroar sig nära sju av tio att det ska hända igen.
Nära en fjärdedel av föräldrarna kommer under den närmsta månaden att hamna i en sådan situation där det inte kommer att finnas tillräckligt med pengar till näringsrik mat. Bland unga föräldrar ligger den siffran på 48 procent.
Hälften av föräldrarna menar att deras barn skulle äta frukost oftare om det serverades frukost i skolan och 58 procent uppger att det skulle påverka deras vardag positivt. Enbart 12 procent menar att skolfrukost inte skulle påverka deras barns frukostvanor.
– Många familjer har fått mindre pengar att röra sig med, levnadskostnaderna har ökat och räntorna stiger. Vi ser hur det inneburit att svenskarna handlar mindre mat, och för familjer som redan hade små marginaler kan det leda till att barnen inte får i sig den näring och energi de behöver hemma. Då blir skolmaten allt viktigare, säger Erica Elfving, projektledare för skolfrukost på Arla.
Undersökningen gjordes under perioden 12–23 april där man genomförde 1051 intervjuer via internet med föräldrar till hemmavarande barn i skolåldern 6–19 år.