Kommuner serverar skollunch under påsklovet

Förstörelsen av europeiska ekonomin

publicerad 5 april 2023
- av Sofie Persson

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Ett antal kommuner kommer att servera skolluncher under påsklovet på grund av den försämrade situationen för många hushåll. Luleå, Arvika, Östersund och Härjedalen finns bland dessa.

Sedan en tid tillbaka har skolor noterat att det gått åt mer mat på skolluncherna och att eleverna helt enkelt är mer hungriga än tidigare år.

Barnens ökade matintag kan kopplas bland annat till den stigande prisinflationen där hushåll har svårare att få ihop ekonomin, något exempelvis Stadsmissionen i Göteborg vittnat om där man menar att just matfattigdomen ökat markant i Sverige.

Nu kommer en del kommuner att erbjuda elever skolmat även under påsklovet. I Luleå kommun kommer de som går både i grundskola och gymnasium att ha tillgång till skollunch under lovet.

Vi gör det här på grund av världsläget med hög inflation och höga priser på mat. Människor har det sämre ställt just nu, säger Hans-Erik Karlsson, enhetschef på Resurscentrum måltider i Luleå till Bonniertidningen DN.

Även i Östersund, Härjedalen och Krokom kommer elever att kunna äta skollunch under påsklovet. I Värmland kommer bland annat Forshaga och Arvika att erbjuda detta.

Göteborg kommun kommer inte att erbjuda det, enligt Göteborgs-Posten. I Söderhamns kommun har man lämnat in ett medborgarförslag gällande skolluncher på loven, men det verkar inte implementeras under kommande påsklov.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!