“Maktlagen ett onödigt ingrepp i demokratin”

En vek opposition som vikt sig platt för regeringens nya maktlag måste vakna ur sin förlamning och återta lagen som upphävt den parlamentariska ordningen i Sverige. Det skriver Helena Kohlberg.

publicerad 8 april 2020
Detta är en opinionstext. Artikelförfattaren svarar för de åsikter som uttrycks i artikeln.

Under rådande Covid-19-pandemi skapar regeringen en ny lag för att öka sin makt – en lag som man från regeringens sida menar ger regeringen ökad förmåga till snabbare beslut. Men stannar det vid det? Är det verkligen det lagen handlar om?

Självklart, kan tyckas, är det angeläget att regeringen har möjlighet att fatta snabba beslut. Särskilt under kriser som nu i rådande pandemi dessutom skördar fler dödsoffer än vad de styrande förväntat sig. Det betyder inte att man i detta läge av pandemins fortskridande behöver inrätta en ny lag av denna sort, alldeles särskilt som oppositionen satt rikets säkerhet i första hand och de politiska slagen på undantag.

Oppositionspartierna har redan samarbetat med regeringen i denna typ Covid 19-frågor och det över partigränserna. Samarbetet har pågått alltsedan utbrottet och hitintills kan regeringen svårligen hävda att det brustit i beslutsförmåga på grund av senfärdighet bland riksdagsledamöterna. Tvärtom, den har fungerat särdeles väl.

Medborgarna ser regeringens spel klart och tydligt. Det krattar manegen inför valet 2022. Statsministern har sedan valet 2018 regerat i stark motvind. Sedan samarbetet inleddes över partigränserna seglar så Stefan Löfvén fram som den store landsfadern, med följden att opinionssiffrorna stiger.

Lider oppositionspartierna av pandemihetsen? Har de rent av drabbats av tunnelseende på grund av stressen? Frågor som dessa är befogade, då man tycks vara omedveten om att maktlagen är ett led i valarbetet inför nästa val – med en strategi man nu viker sig platt för.

Under brinnande andra världskrig styrdes riket av en samlingsregering utan någon dylik maktlag som gav regeringen fria händer att slippa den parlamentariska demokratiska ordningen, något som rikets styrande borde beakta. Maktlagen ger regeringen fri lejd att dra politiska växlar på Covid 19-pandemin, varpå den lagstiftande makten nu blir underställd den politiska.

Oppositionspartierna bör snarast väckas ur den förlamning de tycks befinna sig i. De bör göra allt för att snarast återta lagen, och om inte så ger de walk-over i nästa valrörelse till regeringspartierna redan nu. För var på det klara med att det då kommer att heta att regeringen Löfvén (ensamma) tog kampen mot pandemin. De lyckades stoppa densamma. Samarbetet över partigränserna är då glömt sedan länge.

Se till att värna om demokratin trots de svåra tider vi lever i. Det är politikerna skyldiga oss medborgare och det är vi värda.

 

 

Helena Kohlberg

Om skribenten

Helena Kohlberg är född och uppvuxen i Stockholm med en lång karriär inom IT-Telekombranschen. Hon har arbetat bland annat som ansvarig för omvärldsbevakning och strategisk analys på en av dåvarande Telias affärsenheter. Hon debuterade som författare i juni 2019 om juridiska frågor från lekmäns perspektiv.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!