Magdalena Anderssons kopplingar till den globalistiska eliten

Hon blev massmedialt och politiskt hyllad som Sveriges första kvinnliga statsminister. S-ledaren Magdalena Anderssons kopplingar till den globalistiska makteliten är dock ett tema som varken medströmsmedia eller politikerkollegor är särskilt intresserade av att lyfta.

publicerad 29 november 2021
- av Markus Andersson
Ordföranden för Internationella valutafondens högsta rådgivande organ, Magdalena Andersson, här på World Economic Forum 2020.
Detta är en opinionstext. Artikelförfattaren svarar för de åsikter som uttrycks i artikeln.

Vänsteraktivister och liberaler har unisont hyllat faktumet att Sverige ”äntligen” fått sin första kvinnliga statsminister i Magdalena Andersson (S) och vilket stort och viktigt steg detta är – även om hon förvisso lämnade in sin avskedsansökan efter bara sju timmar. Någonting som det däremot varit tyst om hos både politiker och etablissemangsmedier är att Magdalena Andersson har en betydligt mer utpräglad globalistisk bakgrund än sin företrädare Stefan Löfven.

Andersson är mycket populär i ultraglobalistiska kretsar och valdes enhälligt till ordförande för IMFC – Internationella valutafondens högsta rådgivande organ, en post hon tillträdde så sent som den 18 januari 2021.

– Jag är hedrad över att ha blivit utnämnd och för det stora stödet från samtliga medlemmar i IMFC. Den globala ekonomin har många utmaningar som världens länder behöver möta gemensamt, exempelvis om att få fart på ekonomin efter pandemin, att dämpa risker i ekonomier med hög skuldsättning och påskynda klimatomställningen, kommenterade Andersson utnämningen.

Regeringen skryter på sin hemsida om att innan Magdalena Andersson var det ”mer än 50 år sedan en svensk hade en så här inflytelserik position i fonden”. Hon blev också den första kvinnan på posten.

S-ledaren har också studerat vid det inflytelserika universitet Harvard University i USA som fostrat många mäktiga politiker samt vid Institutet för avancerade studier i Wien, Österrike. Efter studierna började hon arbeta som politiskt sakkunnig och sedan som planeringschef i statsrådsberedningen. Hon har också varit statssekreterare i Finansdepartementet och styrelseledamot i den socialdemokratiska tankesmedjan Policy Network.

2007 fick hon jobb som rådgivare åt den kontroversiella och hårt kritiserade dåvarande partiledaren Mona Sahlin och efter två år blev hon överdirektör för Skatteverket. 2012 utsågs Andersson av statsminister Stefan Löfven  till Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesman och 2014 blev hon ordinarie riksdagsledamot, någon månad senare blev hon utsedd till Sveriges finansminister.

Täta band till global maktelit

I takt med att Andersson klättrat på den politiska karriärstegen har hennes kopplingar till ultraglobalistiska intressen blivit allt mer tydliga. 2016 bjöds hon tillsammans med ett drygt hundratal andra maktpersoner in till det årliga hemlighetsfulla Bilderbergmötet. Bilderberggruppen representerar den globala makteliten inom såväl storföretag som massmedia och politik, bevakande journalister är bannlysta.

Hon diskuterade olika dagsaktuella frågor, bland annat den globala ekonomiska utvecklingen och de utmaningar som vi står inför”, skrev då Fredrik Kornebäck i ett mejl till Nya Dagbladet.

På frågan vad Magdalena Andersson och Socialdemokraterna anser om att hon deltar på ett hemligt möte av denna typ vill Kornebäck inte ge något tydligt svar.

Finansministern deltar i många olika möten och sammanhang för att bilda sig en mångfacetterad bild av alla frågor som kan ha betydelse för hennes uppdrag som finansminister. Dessa möten är inte alltid offentliga, det gäller även vid andra tillfällen när finansministern träffar kollegor eller företagsledare”.

De ultraglobalistiska kopplingarna tar inte slut där. 2017 valdes Andersson in och tackade ja till att delta i en styrgrupp för World Economic Forum (WEF), skriver TT. Gruppens syfte var att ta fram ”strategier för inkluderande tillväxt” och hon fick där bland annat sällskap av OECD-chefen Angel Gurria.

– Det handlar ju också om att i en sådan här grupp vara med och påverka den dagordning som är i det internationella samtalet, kommenterade hon då, och tillade att det kommer att bli ett ”jättespännande arbete”.

– Det blir en plattform för mig att kunna föra samtal med olika globala ledare, förklarade hon vidare.

I en artikel i World Economic Forum skriver hon att hon är mycket stolt över att samarbeta med Världsbanken och andra länder och intressenter och hur man samlat den privata sektorn tillsammans med civilsamhället och världens regeringar för att gemensamt komma fram till hur man ska införa en global koldioxidprissättning för att ”bekämpa klimatförändringarna”.

Andersson deltog också i WEF-konferensen i Davos 2017 där hon bland annat pratade om ”inkludering”, ”strukturella reformer” och ”hållbar tillväxt”. Hon har också valt att delta i senare upplagor av det årliga globalistiska evenemanget.

Festar med familjen Wallenberg

Anmärkningsvärd är S-ledarens post som styrelseledamot i den internationella tankesmedjan ”Policy Network” med det uttalade syftet att lyfta fram strategiskt tänkande och ”progressiva lösningar” för ”2000-talets utmaningar och socialdemokratins framtid”. I styrelsen för tankesmedjan sitter också den tidigare brittiske ministern och EU-kommissionären Peter Mandelson samt Roger Liddle som tidigare varit särskild rådgivare till EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso.

Tankesmedjan fokuserar mycket på att samla internationella maktmänniskor för att ”tackla globaliseringens utmaningar”, ett ständigt återkommande tema och budskap är att makt och beslutsfattande måste flyttas från nationalstaten till en global nivå.

Magdalena Andersson är också gift med Richard Friberg – professor på Handelshögskolan i Stockholm som innehar Jacob Wallenbergs professur i nationalekonomi – en donationsprofessur som inrättades 1984.

När maktfamiljen Wallenberg ställde till med lyxig 100-årsfest var Magdalena Andersson också på plats – trots att experter varnat för att delta och pekat på att festligheternas höga monetära värde kan tolkas som en muta.

– Här är man långt ute i gränslandet, konstaterade mutexperten Thorsten Cars och kritik lyftes mot att de inbjudna ministrarna kan komma att påverkas i sin tjänsteutövning av att umgås med Wallenbergarna på detta sätt.

 

Markus Andersson

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!