Låtsasförändringens vindar blåser österut

Liksom i Sverige kommer ett borgerligt övertagande av regeringsmakten inte ha någon substantiell betydelse heller i Finland. Gemensamt med sin socialdemokratiska föregångare Sanna Marin har blivande statsminister Petteri Orpo bland annat engagemanget i World Economic Forum, där han liksom Marin även är listad som en "Young Global Leader" av ultraglobalisten Klaus Schwabs ökända maktnätverk.

publicerad 4 april 2023
- av Isac Boman
Foto: European People’s Party/CC-BY-2.0

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


6370 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Detta är en opinionstext. Artikelförfattaren svarar för de åsikter som uttrycks i artikeln.

Det borgerligt liberalkonservativa Samlingspartiet, motsvarigheten till Moderaterna i Sverige, blev den stora segraren i det finländska riksdagsvalet under söndagen. Om ingenting oförutsett sker blir partiledaren Petteri Orpo nu också Finlands näste statsminister.

53-årige Orpo är statsvetare i grunden och har lett sitt parti sedan 2016 då han efterträdde finlandssvensken Alexander Stubb på posten. Mellan 2017 och 2019 var han Finlands vice premiärminister och har tidigare även innehaft positionerna som finansminister, jordbruksminister och inrikesminister. I egenskap av Finlands finansminister har han också suttit i styrelserna för bland annat Världsbankens förvaltningsråd och EU:s finansieringsinstitut Europeiska investeringsbanken.

Socialdemokraten Sanna Marin må vara en särskilt motbjudande politiker, samtidigt med en god känsla för PR kan tilläggas, där hon under det senaste året till synes framgångsrikt täckt över de hycklande festskandaler som avslöjades under bland annat den finska coronapolitikens hårda nedstängningar, och senare även med vad som blev känt som “pulvergänget“. Politiskt har hon utmärkt sig framförallt genom att driva på för nya vapenleveranser till det brinnande kriget i Ukraina och att ihärdigt arbeta för Finlands anslutning till Nato. Bakom den mer rekorderliga finska fasaden hos Orpo finns dock inga substantiella skillnader jämfört med Marin, varken i politisk bakgrund eller inriktning.

Precis som Marin har Orpo intima kopplingar till ultraglobalisten Klaus Schwabs ökända lobbyorganisation World Economic Forum och listas med namn och bild tillsammans med termer som ”Global Shapers”, ”Schwab Foundation for Social Entrepreneurship”, ”Centre for the Fourth Industrial Revolution” och Schwabs ledarskapsorganisation ”Young Global Leaders”.

Den sannfinländske EU- och Natokritiske politikern Ossi Tiihonen har mot denna bakgrund ställt en rad öppna frågor till Orpo på Twitter angående huruvida denne deltagit på maktnätverkets möten, om han mottagit ekonomiskt stöd från Schwabs organisation, om han har någon formell position inom World Economic Forum och i så fall vilken, samt om han mottar några order eller instruktioner från densamma. Frågorna står i nuläget fortfarande obesvarade av Orpo.

 

 

Petteri Orpo är liksom Sanna Marin en mycket hängiven anhängare av Nato och har varit drivande för att Sverige och Finland gemensamt ansluter sig till den USA-dominerade militäralliansen. I september förra året betonade Orpo att hans parti förespråkat Finlands anslutning till Nato ända sedan 2006.

Vi anser att Finlands – och Sveriges – medlemskap i Nato skulle förbättra inte bara vår egen säkerhet utan även det övergripande försvaret av Europa. När det gäller Natos försvar av norra Europa är Finland en värdefull del på grund av vår militära kapacitet och vårt geostrategiska läge mellan det höga Norden och Östersjön”.

Eftersom den europeiska säkerhetens fundament är i förändring är det nödvändigt att hitta en gemensam strategi för att upprätthålla fred och stabilitet i Europa i framtiden. I denna mening är tiden för nästa kapitel för Finland och Nato nu inne”, deklarerade han vidare.

Även vad gäller globalistiskt färgad klimatpolitik är Orpo tungt profilerad. Under sin tid som finansminister hann han bland annat med att lansera “Finansministrarnas globala klimatkoalition” – en grupp som har sitt säte vid Världsbankens huvudkontor i Washington DC och som förvaltas av Världsbanksgruppen och Internationella valutafonden (IMF).

Finansministrarnas globala klimatkoalition samlar finanspolitiska och ekonomiska beslutsfattare från över 80 länder för att leda det globala klimatsvaret och säkra en rättvis övergång till en motståndskraftig utveckling med låga koldioxidutsläpp”, skriver man på sin hemsida.

Man menar i korthet att klimatförändringar hotar världens ekonomier och att enorma satsningar därför behövs för klimatpolitiska ändamål – men också för att skapa 65 miljoner nya jobb och ”låsa upp” 26 000 miljarder i vad man beskriver som “klimatvänliga” investeringar.

Koalitionen kommer att hjälpa länderna att mobilisera och anpassa den finansiering som behövs för att genomföra sina nationella handlingsplaner för klimatet, fastställa bästa praxis, t.ex. klimatbudgetering och strategier för miljövänliga investeringar och upphandlingar, och ta hänsyn till klimatrisker och sårbarhet i medlemmarnas ekonomiska planering”, skriver man vidare.

Samlingspartiets valseger möter som förväntat jubelrop från partikamrater inom Europaparlamentets borgerligt konservativa EPP-grupp, däribland EU-parlamentets maltesiska talman Roberta Metsola på Twitter.

 

 

Grattis till min vän Petteri Orpo för att ha vunnit valet i Finland! Vid denna avgörande tidpunkt för Nato vet folket i Finland att vårt engagemang för att skydda våra gemensamma värderingar i hela Europa bara kommer att bli starkare”

Även från det svenska systerpartiet Moderaterna mottar man varma gratulationer, bland annat från den globalistiskt inriktade profilen Carl Bildt.

I Sverige har Kristersson-regeringens övertagande på sin höjd lett till vissa retoriska skillnader jämfört med den socialdemokratiska föregångaren, exempelvis i frågor om exempelvis migration. Mer än så är heller knappast att förvänta sig när Petteri Orpo nu tar över rodret efter Sanna Marin i Finland, oavsett om detta sker med eller utan Sannfinländare i koalitionen. Liksom i Sverige handlar val i Finland i praktiken inte längre om så mycket mer än vilka olika falanger av det statsbärande Regnbågspartiet som ska förvalta makten för den totalitära storkapitalismens räkning.

 

Isac Boman

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!