Här festar Finlands statsminister med ”pulvergänget”

publicerad 18 augusti 2022
- av Isac Boman
Några bilder från de läckta filmerna.

Finlands statsminister Sanna Marin är åter i blåsväder för sitt festande. I ett läckt filmklipp syns Marin bland annat åma sig framför kameran samtidigt som det i filmen hänvisas till dem på plats som ”pulvergänget” (slang för kokain och amfetamin).

Statsministern vägrar att svara på var filmen är inspelad någonstans men hävdar att hon bara druckit alkohol och inte tagit någon narkotika eller gjort något annat olagligt. I filmklippet med Marin utropar en kvinna bredvid henne ”jauhojengi” – ”pulvergänget”. Marin påstår dock själv att hon inte sett några droger på festen.

– Det jag kan säga är att jag inte har använt droger, bara alkohol. Jag har dansat, sjungit, festat. Jag har gjort helt lagliga saker, menar hon och tillägger att hon är upprörd över att filmklippet läckt till allmänheten.

– Jag är besviken på att de blivit offentliga. Jag tillbringade kvällen med vänner. Festade, ganska vilt. Dansade och sjöng.

Filmklippen ska ha spelats in på fester i två olika privatbostäder för några veckor sedan men statsministern vill inte säga exakt var hon befann sig. Partikollegan och riksdagsledamoten Ilmari Nurminen och artisten Alma ska också ha befunnit sig på plats.

Varför någon hörs ropa ”pulvergänget” i filmklippet har Marin inget svar på och i klippet hörs också någon säga att ”Fan, av detta kommer det bli en bra känsla” samt ”kom hit och testa”, något som till synes syftar på narkotika.

– Vår grupp har förtroende för statsministern, om det är ingen tvekan. Om man dansar med sina vänner på en privat tillställning så kan jag inte se att det skulle vara ett stort problem, kommenterar den socialdemokratiska riksdagsgruppens ordförande Antti Lindtman som inte vill tvinga Marin till ett drogtest.

Den finske centerpartisten Mikko Kärnä uppmanar dock Marin att ta ett frivilligt narkotikatest och offentliggöra resultaten av detta. Han menar att de finska medborgarna kan tillåtas förvänta sig detta av sin statsminister.

Det är inte första gången som Sanna Marin uppmärksammas för festrelaterade skandaler. Så sent som i december stängde hon av sin tjänstetelefon när hon gick ut och festade på nattklubb – och nåddes därför inte av informationen att hon blivit exponerad för covid.

Statsministern fick också skarp kritik för att hon var ute och festade samtidigt som hennes regering höll finländarna under sträng medicinsk apartheid och därtill gett vanliga människor direktiv att vara försiktiga och begränsa sina sociala kontakter. Ironiskt nog fångades hon på bild under tillställningen drickandes en Corona-öl.

Marins senaste förehavanden har fått stor uppmärksamhet även i stora internationella medier.


Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


119 100 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.