Kongressledamoten: ”Alla republikaner har en personlig Israellobbyist”

Den judiska lobbyn

publicerad 14 juni 2024
- av Jan Sundstedt
Ted Cruz är en av Republikanernas mest explicit pro-israeliska kongressledamöter. Men han är inte ensam.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Den libertarianske kongressledamoten Thomas Massie, avslöjar i en intervju med Tucker Carlson att samtliga republikaner i kongressen har en personlig Israellobbyist från AIPAC som de har tät kontakt med och som talar om för dem hur de ska rösta i olika frågor.

The American Israel Public Affairs Committee (AIPAC) är en av USA:s och världens mest inflytelserika lobbygrupper och arbetar för att på olika sätt främja vad man beskriver som en ”Israelvänlig politik” i USA.

Ofta handlar det om att ”köpa” enskilda politiker på federal eller delstatsnivå genom att man helt enkelt donerar mycket stora summor till dessas valkampanjer – i utbyte mot att de förklarar sig lojala mot Israel och den judiska diasporan i USA.

Stora summor läggs också på att genom annonskampanjer och annan lobbyism smutskasta och motarbeta politiker som på olika sätt uppfattas som ”fiender” till Israel – exempelvis för att de motsätter sig Israels invasion av Gaza.

Thomas Massie som själv sitter i representanthuset för republikanerna, berättar i en intervju med Tucker Carlson att AIPAC:s inflytande är större än vad många kunnat föreställa sig och att alla hans partikamrater i kongressen har en personlig Israellobbyist som de har mycket tät kontakt med, ber om råd och som bjuder dem på resor till Israel – något Fria Tider var först i Sverige med att uppmärksamma.

Rädsla för repressalier

Massie är själv djupt impopulär hos Israellobbyn eftersom han ifrågasatt USA:s gränslösa militära och ekonomiska stöd till Israel och han berättar att hans partikamrater ofta beklagar sig över att de inte vågar rösta på samma sätt som honom själv, eftersom de är rädda för att då riskera olika former av repressalier och problem.

Det finns även republikaner som kommer till mig och säger att ‘det som AIPAC utsätter dig för är inte rätt. Jag kan prata med min AIPAC-person’. Förresten har alla utom jag en egen AIPAC-person.

– Det är som en slags barnvakt, din AIPAC-barnvakt som alltid talar med dig för AIPAC:s räkning. De bor förmodligen i ditt valdistrikt, men de är fast förankrade i AIPAC.

Han berättar vidare att han inte vet om även Demokraternas kongressledamöter har en personlig Israellobbyist som de har tät kontakt med, men konstaterar att det åtminstone ser ut på det här sättet för republikanerna.

– När de kommer till Washington äter man lunch med dem, de har ens mobilnummer och man pratar med dem.

Thomas Massie har länge motarbetats av Israellobbyn. Foto: Gage Skidmore/CC BY-SA 2.0

Tjänar ingenting på att berätta

När Tucker Carlson menar att det låter ”helt vansinnigt” och frågar varför detta inte är någonting som allmänheten känner till, förklarar Massie att ingen av parterna tjänar på att de täta kontakterna skulle bli allmän kännedom.

– Det gynnar ingen av dem. Varför skulle de vilja berätta för sina väljare att de i princip har ett kompissystem med någon som representerar ett främmande land? Det gynnar inte kongressledamoten att folk känner till det. Därför kommer de inte berätta någonting för dig.

– De betalar för resor till Israel för kongressledamöter och deras makar. Jag är inte den enda republikanen som inte har genomfört AIPAC-resan till Israel, men jag är förmodligen bara en av ett dussintal som inte har gjort det. De andra har helt enkelt inte hunnit med det ännu.

Massie är en av få republikaner som sedan länge har varit i konflikt med AIPAC, och lobbygruppen har exempelvis lagt biljonbelopp på att försöka smutskasta honom inför ett primärval i Kentycky tidigare i maj, där han i praktiken utmålades som en anhängare till den terrorklassade palestinska gruppen Hamas. Häxjakten gav dock inte önskat resultat och libertarianen lyckades vinna med 76 procent av rösterna.

Inför presidentvalet i november har Israellobbyn tillkännagett att man tänker spendera närmare 100 miljoner dollar på att bekämpa politiska kandidater som man uppfattas som skadliga eller fientligt inställda mot Israel.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!