Republikanska senatorer hotar chefsåklagare

publicerad 8 maj 2024
- av Markus Andersson
Marco Rubio och Ted Cruz är två av undertecknarna.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Om ICC utfärdar en arresteringsorder mot Benjamin Netanyahu kommer det att få konsekvenser för domstolens anställda och deras familjer. Det lovar 12 pro-israeliska senatorer i ett hotfullt brev som skickats till domstolens chefsåklagare.

Att Israellobbyn än mycket stark i USA och finansierar många amerikanska politiker är ingenting nytt, men har blivit ännu mer tydligt i samband med det pågående kriget i Gaza.

Ändå reagerade många med förvåning och bestörtning över att en grupp republikanska senatorer valt att underteckna ett brev där man hotar Internationella brottmålsdomstolens chefsåklagare, Karim Khan, och dennes familj om ICC skulle välja att utfärda en arresteringsorder mot Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och andra israeliska företrädare.

Brevet är signerat av 12 republikanska senatorer, bland andra Mitch McConnel, Ted Cruz och Marco Rubio, där man deklarerar att en arresteringsorder mot någon israelisk ledare ”kommer att tolkas inte bara som ett hot mot Israels suveränitet utan även mot USA:s suveränitet”.

“Du har blivit varnad”

Om ni riktar in er på Israel så kommer vi rikta in oss på er”, hotar man vidare och man utlovar ”kraftfulla sanktioner” mot domstolens anställda och medarbetare, samt att ”utestänga er och era familjer från USA”.

Du har blivit varnad”, deklarerar republikanerna vidare och skriver att USA kommer att dra in allt stöd för ICC om man agerar mot Israel.

Övriga undertecknare av den hotfulla skrivelsen är Tom Cotton, Marsha Blackburn, Katie Boyd Britt, Ted Budd, Kevin Cramer, Bill Hagerty, Pete Ricketts, Rick Scott och Tim Scott.

Maffialiknande metoder

Alla amerikanska politiker är dock inte imponerade över strategin att hota ICC till lydnad, och den demokratiske senatorn Chris Van Hollen noterar att det är ”helt fel att blanda sig i en rättslig fråga genom att hota domare, deras familjemedlemmar och anställda med vedergällning”.

Det här är något som passar maffian, inte amerikanska senatorer”, skriver han.

I ett uttalande har ICC fördömt alla hot mot domstolen och alla försök att påverka eller skrämma domstolens anställda.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!