Perus regering har ställt sig bakom en uppmärksammad lag som kategoriserar trans- och ”intersexpersoner” som psykiskt sjuka. President Dina Boluarte undertecknade nyligen lagen och beskedet har väckt reaktioner i landet och internationellt.
Beslutet kommer efter att Perus hälsodepartement motiverat lagen med att man vill ”garantera tillgång till psykiatrisk vård för alla samhällsgrupper”.
Enligt dekretet, som undertecknats av Perus president Dina Boluarte, klassificeras ”transsexualism” och ”könsidentitetsstörningar hos barn” i Peru från och med nu som psykiska sjukdomar.
Vidare rubriceras exempelvis även ”dubbelrollstransvestitism”, ”fetischistisk transvestitism” och ”andra könsidentitetsstörningar” som psykiska sjukdomar.
Presidente de Peru, Dina Boluarte: ”los transexuales son “enfermos mentales”. “El transexualismo, el travestismo, el trastorno de género en niñez y la orientación sexual egodistónica” han sido catalogados como problemas de salud mental por el Ministerio de Salud peruano pic.twitter.com/C9Jk6V5F14
— Julio Razona (@JulioRazona) May 15, 2024
”Tortyr enligt internationell lag”
Beskedet har mötts av kritik och oro från framförallt aktivist- och lobbygrupper inom hbtq-sfären, där dessa särskilt pekar på den ökande rapporterade våldsnivån mot så kallade transpersoner i landet.
Jorge Apolaya, talesman för Lima Pride March Collective är en av kritikerna.
– Lagen öppnar dörrar för konverteringsterapier, såväl som användning av hormoner i syfte att korrigera homosexualitet. Det är behandlingar som anses vara tortyr enligt internationell lag, säger Apolaya, som menar att normerna lagen bygger på ”är föråldrade”.
Detta är inte det enda uppmärksammade beslutet från Perus regering på senare tid. Nyligen förbjöds inkludering av referenser till jämställdhet i landets skolböcker. Något som enligt kritiker påverkar möjligheterna att undervisa om, och motverka, våld mot kvinnor.
Lagstiftningen anses strida mot Världshälsoorganisationens (WHO) riktlinjer, som menar att ”transsexualitet inte är en sjukdom utan en del av den sexuella läggningen”. WHO:s riktlinjer har dock fått mycket kritik för sin utformning.