Sjuåringar kan få remiss till “transvård” i England

Kulturrevolutionen i Väst

publicerad 12 augusti 2023
- av Sofie Persson

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Barn så unga som sju år ska kunna få remiss till så kallad transvård i England, enligt nya planer från hälsomyndigheterna.

Myndigheten NHS menar att man i första hand vill undvika att ge ut hormonblockerande mediciner och att “enbart specialiserad personal” ska kunna utfärda remisser för könsmanipulerande behandling av barn.

National Health Service (NHS) i England planerar att införa en åldersgräns som tillåter barn så unga som sju år att påbörja behandling för könsmanipulering, rapporterar brittiska Telegraph. I praktiken innebär det att barn genom den allmänna vården ska kunna få möjlighet att få remiss till transvården.

Förra året stängdes NHS-kliniken Tavistock, som arbetade med könsmanipulation av barn och unga. Då menade man att det fanns en stor risk att vården man implementerade på kliniken kunde ge upphov till psykiska problem hos unga patienter. Vidare menade man att kliniken “påskyndade” hormonblockerare till barnen. Bland andra uttryckte 25-åriga Keira Bell ånger över sitt könsbyte vid Tavistock och anklagade kliniken för att ha drivit på detta när hon var 16 år. Bell stämde slutligen kliniken och vann. På Tavistock hade man ingen åldersgräns för transvård, vilket NHS menar behövs i nuläget, men man anser att sju år räcker som nedre åldersgräns.

NHS menar att endast specialiserad personal inom pediatrisk eller psykiatrisk vård ska kunna erbjuda remisser för transbehandling till barn. Tanken är också att inte påskynda användning av hormonblockerare, utan att istället fokusera på terapi. Personal ska också ha psykisk ohälsa och bland annat autism i åtanke innan man erbjuder transvård.

NHS konsulterar för närvarande förslag om att pubertetshämmande hormoner inte kommer att göras rutinmässigt tillgängliga som en del av NHS-vården på grund av brist på bevis för deras användning“, skriver myndigheten.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!