MORGONDAGENS DAGSTIDNING – onsdag 16 april 2025

onsdag 16 april 2025

Ny teknik rensar bort PFAS-ämnen

publicerad 29 oktober 2023
– av Sofie Persson

Ett amerikanskt start-up företag har framgångsrikt testat en enhet som kan rensa kontaminerat vatten från de svårnedbrytbara PFAS-ämnena, enligt ett reportage i tidningen GeekWire.

PFAS är syntetiskt framställda ämnen som finns i allt från matförpackningar till hygienprodukter, en del av ämnena kan vara skadliga för både hälsa och miljö. Eftersom PFAS-ämnen är så svåra att bryta ned kallas de ibland för ”evighetskemikalier”. Dessa ämnen läcker ut från ett flertal produkter och kan kontaminera bland annat dricksvatten. De har även påträffats i bröstmjölk och det har tidigare varit svårt att hitta effektiva metoder för att avlägsna dem.

Det amerikanska start-up företaget Aquagga har nu dock tagit fram en PFAS-destruktionsenhet med smeknamnet ”Eleanor”, som nyligen testades på Fairbanks flygplats i Alaska. Där renade man tiotusentals liter avloppsvatten som under 40 år kontaminerats med PFAS.

PFAS är otroligt svårt att bryta ned och hantera, säger Nigel Sharp, vd för företaget, till GeekWire. Så vi är mycket glada över att vi har validerat att tekniken fungerar och menar att verksamheten ser ut att bli kommersiellt hållbar.

PFAS-destruktionsenheten innehåller teknik som utvecklats vid University of Washington och Colorado School of Mines. Enheten använder ett väldigt högt tryck och höga temperaturer på upp till omkring 300 grader. Därefter tillsätter man lut, en ingrediens som bland annat finns i tvål för att skapa en frätande miljö. Detta ska sedan demontera PFAS-ämnena genom att bryta av föreningen i dess huvud, hacka upp dess ryggrad av kolmolekyler samt hugga av fluoridmolekylerna som löper längs ryggraden.

Den fria fluoriden kombineras sedan med kalcium eller natrium för att bilda mindre skadliga föreningar som i slutändan blir desamma som fluorering som används i många tandkrämer.

Tester visar att mer än 99 procent av PFAS-föreningarna förstörs i det behandlade vattnet, säger Sharp.

Elise Thomas, chef för miljöprogrammet vid Fairbanks flygplats, är nöjd med resultatet och tror att systemet kommer att attrahera fler anläggningar som kämpar med PFAS-kontamineringar.

Det ger oss hopp, säger Thomas – och ger oss något att se fram emot.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Organic Maps – kartappen som inte kartlägger dig

Annonssamarbete med Teuton Systems

Trött på att Google Maps spårar dig? Här är det fria alternativet som låter dig navigera helt offline!

publicerad Igår 18:05
Organic Maps tillåter dig navigera helt offline när du exempelvis har dålig täckning eller vandrar ute i vildmarken.

I vår serie om öppna, övervakningsfria appar tittar vi närmare på Organic Maps – en kartapp som utmärker sig som ett integritetsvänligt alternativ till Google Maps. För många smartphoneanvändare har Google Maps blivit standard för navigation, men den bekvämligheten kommer med ett pris: omfattande insamling av platsdata och beroende av ständig uppkoppling. Organic Maps är en gratis app med öppen källkod (FOSS) som går en helt annan väg (ej bokstavligt). Här navigerar du utan att bli spårad och utan att vara bunden till internetuppkoppling.

Till skillnad från Google Maps, som varken är öppen källkod eller särskilt integritetsvänligt, är Organic Maps byggd på öppen källkod och skapad av ett community. Källkoden finns öppet tillgänglig, vilket innebär att oberoende utvecklare kan granska och förbättra appen. Framför allt innehåller Organic Maps inga tracker-funktioner – den samlar inte in din personliga information eller platsdata överhuvudtaget.

Appen har inte heller några annonser eller dolda datainsamlande tjänster i bakgrunden. Du behöver inte logga in eller ge ifrån dig något – integriteten är grundprincipen. Tack vare att koden är öppen kan användare lita på att det inte finns några baktankar; allt handlar om att leverera kartor och navigering, inget annat.

Fungerar helt offline – överallt

En av de största fördelarna med Organic Maps är att appen fungerar fullständigt offline. All kartdata baseras på community-projektet OpenStreetMap, som täcker hela världen. Du väljer själv vilka kartor (länder eller regioner) du vill ladda ner till telefonen, och sedan kan du navigera fritt utan internet. Till skillnad från Google och Apple Maps – vars offlinefunktioner är mycket begränsade och saknar fullständig sök- eller navigeringsfunktionalitet utanför nätet – erbjuder Organic Maps 100 % av sina funktioner utan uppkoppling.

Sökning efter adresser och platser, visning av intressanta punkter, samt röstvägledning för turn-by-turn-navigering fungerar lika bra offline som online. Det betyder att du kan använda appen i flygplansläge, utomlands utan roaming, eller långt ute i vildmarken.

Exempelskärmbilder från Organic Maps: En offline-karta över några naturreservat, navigering i nattläge, meny för nedladdning av kartor och meny för kartlager.

Eftersom Organic Maps bygger på OpenStreetMap får du dessutom mycket detaljerade kartor. Communityn uppdaterar kartorna löpande med allt från nya cykelbanor till små skogsstigar. En teknikskribent noterade till exempel att han ännu inte stött på en vandringsled som saknas i Organic Maps kartor – ofta finns där information som stora karttjänster missar. Detta gör appen särskilt uppskattad bland friluftsmänniskor, men det kommer alla till del: även vanliga vägar, adresser och intressepunkter är omfattande täckta tack vare OpenStreetMap. Kort sagt ger offlinekartan dig trygghet att kartan alltid är tillgänglig, oavsett var du är.

Batterisnål navigering

Att ha navigering offline ger inte bara frihet från mobilnätet – det sparar även batteri. Organic Maps är märkbart energieffektiv och drar minimalt med ström jämfört med många andra navigationstjänster. Utan konstant datatrafik, bakgrundsspårning eller tunga annonser kan appen fokusera på det den ska göra och inget mer. En recensent berättar att han använt appen under flera dagars vandring utan att behöva ladda sin telefon.

Utvecklarna själva framhåller att man kan ge sig ut på en veckolång tur på en enda laddning med Organic Maps som vägvisare. För den som ofta är på resande fot eller bara tröttnat på att GPS:en tömmer batteriet är detta en game-changer. Energieffektiviteten gör också Organic Maps väl lämpad för äldre eller enklare smartphones som kanske har svagare batterier – appen är lättviktig och snål med resurser.

Tillgänglig för Android och iPhone

Trots sin annorlunda filosofi är Organic Maps lika enkel att skaffa och använda som vilken populär app som helst. Appen finns att ladda ner gratis för både Android och iOS – du hittar den i Google Play-butiken och Apples App Store. För de som kör helt Google-fria telefoner (såsom GrapheneOS på Matrix-mobilen) finns den även via alternativa öppna appbutiker som F-Droid.

Gränssnittet är intuitivt och påminner om andra kartappar, så tröskeln att byta är låg. Du kan söka efter adresser eller verksamheter, lägga bokmärken på favoritplatser och få sväng-för-sväng-vägbeskrivningar med röst. Alla dessa funktioner är tillgängliga offline efter att du laddat ner kartorna för det område du behöver. Kort och gott får du en fullfjädrad karttjänst i telefonen – fast utan övervakningen.

Förinstallerad på Matrix-mobilen

Organic Maps har blivit ett givet inslag i integritetsfokuserade sammanhang. Teuton Systems förinstallerar appen på sin Matrix-mobil – en säkerhetsinriktad Android-smartphone baserad på GrapheneOS – som del av ett Google-fritt ekosystem. På så vis får användaren en karttjänst som respekterar privatlivet redan från start. Men även du som inte äger en Matrix-mobil kan enkelt ta del av fördelarna. Att byta ut Google Maps mot Organic Maps på din nuvarande telefon är ett steg mot en mer integritetssäker vardag, utan att du förlorar funktionalitet. Appen är helt gratis och öppen för alla att prova.

Organic Maps exemplifierar hur fri och öppen programvara kan ge oss vanliga användare mer kontroll. Du slipper bli spårad när du kollar en adress eller navigerar till en destination, och du kan lita på att appen endast gör det den utger sig för att göra. Kombinationen av öppen källkod, offlineförmåga och integritet i toppklass har gjort att appen fått utmärkta rekommendationer i
teknikmedia.

För den som värdesätter sin integritet – eller bara vill ha en pålitlig kartapp som fungerar överallt – är Organic Maps ett inspirerande alternativ som visar att det går att navigera fritt utan att ge upp sitt privatliv!

Funktioner i Organic Maps

Den ultimata appen för resenärer, turister, vandrare och cyklister:

  • Detaljerade offline-kartor med platser som inte finns på andra kartor, tack vare OpenStreetMap
  • Cykelvägar, vandringsleder och promenadvägar
  • Konturlinjer, höjdprofiler, toppar och sluttningar
  • Tur-för-tur-navigering för promenader, cykling och bilnavigering med röststyrning, Android Auto
  • Snabb offline-sökning på kartan
  • Export och import av bokmärken i KML/KMZ-format, importera GPX
  • Mörkt läge för att skydda dina ögon
  • Länder och regioner tar inte mycket plats
  • Gratis och öppen källkod

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Lodjuren trivs i Finland

publicerad 11 april 2025
– av Redaktionen

De senaste tjugo åren har antalet lodjur mer än fördubblats i finska skogar, uppskattas det enligt den senaste räkningen.

Under 1960-talet blev lodjuret en skyddad djurart i landet, men idag har den ökat så pass mycket att den anses livskraftig. De senaste tjugo åren har antalet lodjur i Finland mer än fördubblats och i år räknade man till 2300 individer.

Lodjur förekommer i hela Finland, förutom vid renskötselområdet i norr och vissa delar i Österbotten. Enligt Annika Herrero, forskare vid Naturresursinstitutet, förekommer lodjuren allra tätast i Nyland, Egentliga Finland, Tavastland och Södra Savolax.

En stor anledning till ökningen är riklig föda. Lodjur äter gärna harar och små hjortdjur, som till exempel vitsvanshjortar och rådjur, något det funnits mycket gott om i Finland. Fortplantningen går också framåt.

Lodjuren förökar sig effektivt, säger Herrero till finska statskanalen Yle.

Lodjuret var nära utrotning för omkring 100 år sedan, men även i Sverige finns idag cirka 1300 lodjur. Stammen har varit relativt stabil de senaste åren, där de ökat i vissa län och minskat i andra.

I både Sverige och Finland utförs en form av licensjakt på lodjur, i syfte att bland annat reglera stammarna i länderna. I Sverige motiveras jakten främst med att man vill minska risken för allvarlig skada på tamdjur, samtidigt som Världsnaturfonden WWF lyfter fram att lodjuren också har en viktig funktion i ekosystemet och efterlyser andra förebyggande åtgärder framom jakt. Vid årets svenska licensjakt fick totalt 87 lodjur skjutas, året innan var siffran betydligt högre då vart tionde lodjur fick skjutas i landet.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Östersjön blir bättre – och sämre

publicerad 11 april 2025
– av Redaktionen

Syrehalterna i vissa delar av Östersjön har förbättrats, särskilt i Finska viken. Men i andra områden, som Östersjöns huvudbassäng och Bottenhavet, är syreläget fortsatt sämre.

Den årliga forskningsresan med havsforskningsfartyget Aranda gick genom Finska viken, norra Östersjön och Bottniska viken. Resan genomförs inom EU:s ramdirektiv för havsmiljö och enligt det övervakningsprogram som Skyddskommissionen för Östersjön tagit fram. Under expeditionen samlades data in om bland annat syre-, salthalts- och temperaturskiktning i havet samt näringshalter.

Resultaten visar att syrehalten i Finska viken, från botten till ytan, är bättre än på fem år. Förhållandena var goda från östra delen av viken hela vägen till Hangö udd. Först vid Estlands nordvästra kust upptäcktes syrefritt vatten med svavelväte.

Även i Skärgårdshavet var syrenivåerna höga. Stormen Jari och ovanligt höga temperaturer hjälpte till att blanda om vattnet från ytan ner till botten.

Sämre på vissa håll

Forskarna bedömer generellt inte att förbättringen skett tack vare mänskliga insatser, utan på vädret. Vintrarna 2020 och 2025 hade liknande vädermönster med långvariga västvindar som pressade in nytt vatten i Finska viken.

Den senaste datan är heller inte odelat positiv, där en försämring skett av syrehalten i Bottenhavets djupområden.

I Östersjöns huvudbassäng är läget samtidigt oförändrat. Syrelöst vatten återfinns från 80–90 meters djup, och det syrefattiga området sträcker sig hela vägen från Bornholmsdjupet till de norra delarna av huvudbassängen.

Det syrefria området i huvudbassängen mäter nu nästan 50 000 kvadratkilometer, säger forskare Pekka Kotilainen i ett pressmeddelande.

 

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Ljusföroreningar påverkar korallrev

publicerad 5 april 2025
– av Sofie Persson
När artificiellt ljus lyser upp korallreven under natten blir det svårare för fiskar att gömma sig från nattaktiva rovdjur

Artificiellt ljus gör korallreven farligare för bytesfiskar, enligt en ny studie. Det kan bland annat väcka sovande fiskar och dra till sig rovdjur, vilket drastiskt förändrar nattlivet i korallreven.

Ljusföroreningar, det vill säga ljus skapat av människan, har fördubblats ungefär vart åttonde år enligt en studie från 2023. Artificiellt ljus påverkar miljön kraftigt och har i allt högre grad konstaterats vara en bidragande orsak bland annat till försämrad pollinering, massdöd av insekter och negativa effekter på fåglar.

Det har även visat sig påverka livet i havet, särskilt fiskar. Artificiellt ljus påverkar 22 procent av världens kustlinjer, vilket motsvarar 1,6 miljoner kvadratkilometer.

Farligare korallrev

Ljusföroreningar påverkar också ungefär 15 procent av världens korallrev, något som ger upphov till en helt annan miljö jämfört med den som får naturligt mörker. En ny studie från University of Bristol, tillsammans med forskare från Franska Polynesien och Chile, visar att korallreven blir särskilt svåra att leva i för bytesfiskar.

När solen går ner genomgår korallreven en dramatisk förvandling. De livfulla fiskar vi ser på dagen drar sig tillbaka för att sova bland korallerna och svårfångade nattliga arter dyker upp från grottor och hålor i jakten på byten, säger huvudförfattaren, Dr Emma Weschke i ett pressmeddelande.

Forskarna använde specialbyggda infraröda undervattenskameror för mörkerseende för att filma revet nattetid utan att störa fiskarnas beteende, eftersom fiskar inte kan se infrarött ljus.

När artificiellt ljus lyser upp korallreven under natten blir det svårare för fiskar att gömma sig från nattaktiva rovdjur. Ljuset lockar dessutom till sig rovdjur, och fiskar som normalt sover håller sig istället vakna.

Många av de arter som upptäcktes på artificiellt belysta rev var inte nattaktiva fiskar, utan sådana som vanligtvis bara är aktiva under dagen. Att upptäcka att ljusföroreningar kan få fiskar att hålla sig vakna senare än vanligt är oroande eftersom sömn – precis som för oss – sannolikt är avgörande för att återskapa energi och upprätthålla konditionen, säger Dr Weschke.

Hopp finns

Det krävdes i genomsnitt 25 dagar av exponering för artificiellt ljus för att dessa förändringar skulle ske. Endast några få dagar räckte inte, något forskarna ser positivt på eftersom det omvänt går att få en relativt omedelbar effekt om man minskar ljusföroreningar.

Till skillnad från växthusgaser och plast är artificiellt ljus en förorening som inte lämnar några rester efter sig när den stängs av. Genom att begränsa det artificiella ljuset både vad gäller intensitet och varaktighet, prioritera det för nödvändiga behov och minska den estetiska användningen, kan vi bidra till att återskapa de naturligt mörka nätter som marina ekosystem utvecklats med, säger Emma Weschke.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.