Ukrainska myndigheter sprider bilder på lemlästade ryssar – anklagas för brott mot Genévekonventionen

Kriget i Ukraina

publicerad 7 mars 2022
- av Markus Andersson
Sammanträde för FN-organet i Geneve för konventionen mot biologiska vapen. Infällda bilder visar döda ryska soldater som förekommer på Telegram.

Ukrainska myndigheter har låtit publicera mängder av bilder och filmklipp på tillfångatagna, sargade och dödade ryska soldater på olika sociala medier. Strategin för att åstadkomma demoralisering bedöms samtidigt strida mot de vedertagna Genèvekonventionerna.

Det ukrainska inrikesdepartementet har frekvent utnyttjat sociala medieplattformar som Telegram, Twitter och YouTube för att publicera vad som av Washington Post beskrivs som en ”konstant ström av extremt grafiska bilder” som visar hur döda ryska soldater eldas upp, slits itu, krossas eller ligger övergivna i snön. På många av bilderna syns soldaternas förvridna och blodiga ansikten på mycket nära håll.

På andra bilder och filmklipp som publiceras syns tillfångatagna ryssar sitta i förhörsrum med ögonbindel och sina händer bakbundna. I andra filmklipp uppmanas ryska soldater att säga till sina föräldrar att vända sig emot Rysslands president Vladimir Putin och ta ställning mot kriget. Materialet har tillgängliggjorts öppet där enbart inrikesdepartementets Telegram-kanal har över 620 000 prenumeranter.

Det grafiska materialet har på många håll väckt bestörtning. Ukrainska makthavare menar dock att det blodiga materialet fyller ett syfte att visa ryska soldater och anhöriga krigets verklighet som man hävdar att Kreml försöker dölja.

Kritiker noterar att Ukraina med detta bryter mot Genèvekonventionerna och internationell rätt kring hur krigsfångar och sårade fiendesoldater ska behandlas i krig – i dessa framgår det bland annat att krigsfångar under alla omständigheter ska skyddas från förolämpningar och allmänhetens nyfikenhet.

“Slakta dem som grisar”

Nya Dagbladet har också rapporterat om hur en gren av Ukrainas specialstyrkor gått ut på Facebook och deklarerat att man inte längre kommer att tillfångata några ryska artillerister – utan istället ”slakta dem som grisar.”

Professor Rachel. E. VanLandingham som studerat krigsbrott vid Southwestern Law School säger till Washington Post att strategin att publicera propagandabilder med dödade och sårade soldater i förlängningen riskerar att skada Ukrainas trovärdighet och göra det mycket svårt att hålla Ryssland ansvarigt för eventuella krigsbrott.

– Det är mycket farligt för dem att i desperation göra saker som är uppenbart förbjudna, menar hon.

Skribenterna Drew Harwell och Mary Ilyushina på Washington Post pekar på att Ukraina genom sitt agerande exploaterar och utnyttjar internet och de sociala medierna för att underminera Rysslands militära aktiviteter. Ett sådant exempel är att ukrainska myndigheter tagit fram ett formulär på nätet där ryska föräldrar kan fylla i sina barns personliga uppgifter för att se om dessa har stupat eller tillfångatagits. Huruvida uppgifterna faktiskt är korrekta har inte framgått i nuläget.

Eskalerande informationskrig

Noteras kan att i princip samtliga sociala mediejättar har regelverk som förbjuder grafiskt våld och uppmaningar till våld. Trots detta har ukrainska myndigheter ändå kunnat publicera en stor mängd våldsskildringar genom dessa.

Samtidigt har ryska medier och kanaler som bedömts ha nära kopplingar till den ryska staten blockerats och censurerats i samma kanaler. Exempelvis låter Google meddela att de ryska statliga medierna RT och Sputnik ska blockeras från YouTube eftersom dessa påstås sprida ”lögner” och ”skadlig desinformation”.

Även EU-kommissionen har deklarerat att man vill förbjuda ryska statsmedier med samma motivering som techjättarna – att man inte vill tillåta desinformation och propaganda.

– De statligt ägda Russia Today och Sputnik, såväl som deras dotterbolag, kommer inte längre att kunna sprida sina lögner för att rättfärdiga Putins krig och söndra i vår union. Därför utvecklar vi nu verktyg för att förbjuda deras giftiga och skadliga desinformation i Europa, säger EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i ett uttalande.

Tilläggas kan att även ryska myndigheter ägnar sig åt omfattande censur och bland annat har beslutat att begränsa tillgången till Twitter och Facebook med hänvisning till att dessa ägnar sig åt desinformation och antirysk diskriminering. Även BBC och flera andra västerländska medier uppges ha blockerats.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!