EU förbjuder ryska statsmedier

Kriget i Ukraina

publicerad 1 mars 2022
- av Markus Andersson
Ursula von der Leyen.

EU vill förbjuda RT och Sputnik i hela unionen. Tyskland har redan tillsammans med bland annat Google och Facebook vidtagit åtgärder mot de ryska statsmedierna.

Samtidigt har hackare utsatt berörda hemsidor för attacker.

Under söndagen meddelade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen att EU ska förbjuda de ryska medierna RT och Sputnik. Detta på grund av att medierna, enligt von der Leyen, sprider ”giftig och skadlig desinformation”.

De statligt ägda Russia Today och Sputnik, såväl som deras dotterbolag, kommer inte längre att kunna sprida sina lögner för att rättfärdiga Putins krig och söndra i vår union. Därför utvecklar vi nu verktyg för att förbjuda deras giftiga och skadliga desinformation i Europa, säger von der Leyen i ett pressmeddelande.

EU-kommissionens ordförande specificerar inte huruvida förbudet endast gäller TV-sändningar eller om det även kommer att innefatta att mediernas hemsidor blockeras, dock påpekar von der Leyen att beslutet är unikt. EU införde även sanktioner mot RT:s chefredaktör tidigare i veckan.

RT:s tyskspråkiga kanal är förbjuden i Tyskland och blev utsatt för en koordinerad attack från både Google och Meta, som under helgen beslutade att stänga av RT:s möjligheter till reklamintäkter från Youtube och Facebook. Google blockerade även användare i Ukraina från att ladda ner RT:s app, och kort efter att Ryssland invaderade Ukraina utsatte hackare RT och andra hemsidor kopplade till ryska staten för flera attacker. 

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!