Google blockerar RT och Sputnik

Kriget i Ukraina

publicerad 1 mars 2022
- av Markus Andersson

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Internetjätten Google är det senaste techföretaget som tar politisk ställning i kriget i Ukraina. Nu deklarera man att man kommer att blockera YouTube-kanalerna tillhörande de ryska medierna RT och Sputnik i Europa.

Beslutet kommer efter EU-kommissionens tillkännagivande att man har för avsikt att blockera ryska medier i EU och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen sagt att RT, Sputnik och andra ryska medier inte längre ska tillåtas ”sprida lögner” och ”skadlig desinformation”.

Google tycks av allt att döma ha accepterat EU-toppens krav och meddelar att kanalerna kommer att stängas ner så fort som möjligt, något som i skrivande stund redan har verkställts.

Redan innan detta besked har YouTube meddelat att man aktivt gått in och tagit bort RT:s och Sputniks möjligheter att tjäna pengar på sina kanaler och dessutom gjort så att videoklippen dyker upp betydligt mer sällan i användarnas flöden som rekommendationer. Man har också gjort kanalerna otillgängliga i Ukraina på uppmaning av landets regering.

Även Facebook och Microsoft har infört åtgärder för att försvåra för ryska medier att publicera material eller tjäna pengar på annonser på techjättarnas plattformar. RT:s och Sputniks appar har även raderats från Windows Store och aktivt flyttats ner i sökresultaten så att färre ska kunna hitta dem. Även TikTok har infört olika censuråtgärder mot de ryska medierna.

I praktiken innebär techjättarnas beslut att det blir betydligt svårare för medborgare i väst att ta del av ryska uttalanden och rysk rapportering från kriget i Ukraina.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!