Turkiet publicerar officiell kravlista till Sverige

Det nya kalla kriget

publicerad 24 maj 2022
- av Sofie Persson
Recep Tayyip Erdogan, Turkiets president.

Turkiet framför nu officiellt en kravlista för att godta Sveriges Nato-ansökan. Man inkluderar bland annat att Sverige skall upphöra med stöd till de kurdiska kommunistiska milisgrupperna PKK och YPG. Finland har ännu inte fått någon kravlista.

Det var under förra veckan som Sverige och Finland lämnade in ansökningar om medlemskap i Nato. För att medlemskapen ska godkännas måste alla 30 medlemsländer godkänna ansökan. Turkiet var snabba med att föra fram att man kommer att använda sin veto-rätt för båda länder bland annat eftersom man menar att både Sverige och Finland inte tar avstånd från kurdisk terrorism. Sveriges finansminister Mikael Damberg var dock inte särskilt orolig och menade att regeringen kommer att ”använda diplomati för att reda ut eventuella oklarheter med Turkiet”.

Nu har Turkiet publicerat en officiell kravlista för att Sverige ska godkännas in i militäralliansen, skriver man i ett pressmeddelande på den turkiska regeringens hemsida. Övervägande handlar kraven om att Sverige ska ”sluta stödja och finansiera terrorism” men ett krav är också att det svenska vapenembargot mot Turkiet måste upphöra för att landet ska kunna ”säkra sin gräns mot Syrien”.

Turkiet anser att Sverige stödjer Kurdistans arbetarparti (PKK), som är terrorstämplat av EU, samt den Syrien-baserade kurdiska milis-organisationen YPG med bland annat vapen och pengar, vilket enligt landet ska ha bidragit till att ”hota den nationella säkerheten”.

Man kräver också ett globalt samarbete mot terrorism där Sverige måste ge garantier gällande säkerheten i Turkiet.

Utrikesminister Ann Linde menar att Sveriges samarbete med PKK är en uppdiktad berättelse av Turkiet som ska betraktas som ”desinformation” och menar att Olof Palme klassade gruppen som terrorister redan 1984 och att man håller kvar vid denna syn, skriver hon på Twitter.

YPG är i nuläget dock inte klassad som en terrorgrupp i Sverige och inte heller i EU, Storbritannien eller USA. Enligt Pinar Dinc, forskare vid centrum för Mellanösternstudier vid Lunds universitet, är det heller inte troligt att Sverige kommer att terroristklassa organisationen. YPG bör inte betraktas som samma organisation som PKK, säger hon till skattefinansierande SR.

Finland har ännu inte fått någon kravlista från Turkiet.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!