Turkiets president Recep Tayyip Erdogan låter meddela att det är “meningslöst” för Sverige och Finland att skicka diplomater för att få Turkiet att ändra sitt beslut att neka länderna Nato-inträde.
Samtliga 30 Natoländer måste godkänna alla nya medlemmar, men i Turkiet är man mycket negativt inställda till att Sverige och Finland går med i den USA-ledda militäralliansen. Förklaringen som anges är att man hävdar att länderna inte tar avstånd från kurdisk terrorism och att de nordiska länderna sedan 2019 infört ett vapenembargo mot Turkiet.
Enligt Bonniertidningen Expressen kräver Turkiet, förutom att alla vapenembargon hävs, också att Sverige utlämnar 21 personer som man påstår är medlemmar i terrorklassade organisationer – bland annat kurdiska PKK och Gülenrörelsen. Även på Finland ställs samma typ av krav.
Varken Sveriges eller Finlands regeringar verkar dock inte särskilt bekymrade över situationen och förväntar sig att man kan få Turkiet att ändra sig.
Sveriges finansminister Mikael Damberg hävdar att regeringen kommer att ”använda diplomati för att reda ut eventuella oklarheter med Turkiet” och hoppas att man får stöd av utrikespolitiskt viktigare Nato-länder för att få igenom en ansökan.
– Framför allt så kommer det att krävas att en del större länder som tycker att den här frågan är viktig också agerar.
Finlands statsminister är på samma spår och menar att det turkiska motståndet mot att de nordiska länderna uppgår i Nato ”går att lösa med diplomati och diskussion”.
Redan tidigare har dock Turkiet klargjort att man inte ser med blida ögon på vad man menar är Sveriges och Finlands politiska kopplingar till de kurdiska grupperna PKK och YPG.
– De här två länderna stöder öppet och har samröre med PKK och YPG. Det här är terrororganisationer som attackerar våra trupper varje dag, sade Turkiets utrikesminister Mevlüt Cava efter ett möte med sina Natokolleger.