Här lämnar Sverige och Finland in sina Natoansökningar

Det nya kalla kriget

publicerad 18 maj 2022
- av Isac Boman
Natoambassadörerna lämnar över ansökningarna.

Under onsdagen lämnades de svenska och finska ansökningarna om medlemskap i Nato formellt över till generalsekreteraren Jens Stoltenberg i Bryssel. Att de båda länderna nu av allt att döma går med i den USA-styrda militäralliansen beskrivs av Finlands president som en ”triumf för demokratin”.

– Ett medlemskap i Nato stärker säkerheten i Sverige och i Östersjöregionen, att vi gör det tillsammans med Finland gör att vi kan bidra till säkerhet i norra Europa, hävdar Magdalena Andersson, trots att många experter har varnat för att ett svenskt inträde i Nato snarare ökar spänningarna i regionen och försämrar säkerhetsläget.

Finlands president Sauli Niinistö går ännu längre och kallar det hela för en ”triumf för demokratin” och ett ”historiskt beslut”.

Ansökningarna överlämnades av Sveriges Natoambassadör Axel Wernhoff och hans finska motsvarighet Klaus Korhonen till Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg och har innan dess undertecknats av de båda ländernas utrikesministrar.

– Alla länder har rätten att välja sin egen väg. Ni har båda fattat ert beslut efter omfattande demokratiska processer och jag välkomnar Sveriges och Finlands begäran att gå med i Nato. Ni är våra närmaste samarbetspartners och ert medlemskap i Nato skulle stärka vår gemensamma säkerhet, kommenterade Stoltenberg.

 

 

Samtliga 30 medlemsländer i Nato måste säga ja för att Sverige och Finland ska få gå med i militäralliansen. Turkiet har sedan tidigare låtit meddela att man inte vill se länderna i Nato – bland annat eftersom man hävdar att det finns nära politiska kopplingar till kurdisk terrorism. Svenska politiker tror dock att det finns goda chanser att reda ut eventuella frågetecken och konflikter på diplomatisk väg.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!