Här är teknokratiska megastaden som byggs i Saudiarabien

Teknokratins framfart

publicerad 10 juni 2023
- av Markus Andersson
Några bilder av stadsplanen. Tv. en jämförelse av den 500 meter höga glasbeklädda "stadsmuren" med Empire State Building i New York.

Staden Neom ska kunna hysa 9 miljoner invånare i den saudiska öknen. Jättebygget utmålas som ett högteknologiskt under, samtidigt som kritiker pekar på närmast dystopisk massövervakning dygnet runt och projektets kopplingar till ljusskygga globalistorganisationer. Den udda stadsplanen utgår från en blott 200 meter bred linje, som dock ska vara 170 kilometer lång och hela 500 meter hög.

Projektet profileras framförallt som ”klimatsmart”, helt utan bilar och med automatiserade tjänster som styrs av artificiell intelligens. Ett snabbtåg ska också gå genom den långsmala staden så att invånarna på kort tid kan ta sig från ände till ände. De boende i staden ska aldrig ha längre än fem minuters promenad till butik och mataffärer. Hela den långa linjen ska omklädas av en gigantisk glasvägg som kan sträcka sig 500 meter över marken.


Artikeln är en återpublicering från den 29 augusti 2022.


Det är den wahabitiska teokratins kronprins Mohammed bin Salman som är ansiktet utåt för idén och även den som presenterat detaljerna kring projektet. Hittills har 500 miljarder dollar investerats i bygget.

Projektet får samtidigt kritik, bland annat för att projektet inkluderar en tvångsförflyttning av minst 20 000 människor för att kunna genomföra byggandet – huvudsakligen från landets tidigare nomadiska minoritet huwaitat.

Minst en av de aktivister som uppmärksammat att jättebygget innebär att tusentals människor förlorar sina hem har under oklara omständigheter dödats av saudiska säkerhetsstyrkor och ett flertal har arresterats och fängslats. Enligt obekräftade rapporter har flera personer ur lokalbefolkningen avrättats när de vägrat sälja sina hem till den saudiska staten.

Massövervakning – dygnet runt

Jättestaden är tänkt att fungera som ett gigantiskt och avancerat övervakningssamhälle. Ansvariga kommer nämligen att samla in de boendes data – och betala invånarna för denna.

– Utan tillit finns det ingen data och utan data finns det inget värde, förklarar Joseph Bradley, verkställande direktör för NEOM Tech & Digital CO som kommer att övervaka implementeringen av den nya teknikplattformen.

– Den här teknologin ger användarna möjlighet att gå igenom och enkelt förstå intentionen bakom användandet av deras personliga data samtidigt som de erbjuds finansiella belöningar för att godkänna användandet av deras data, fortsätter han.

Ansiktsigenkänning kommer att användas på bred front i Neom. Foto: faksimil/Youtube

De grundläggande investeringarna från den saudiska staten handlar främst om att ta fram nödvändig infrastruktur. De verkligt stora pengarna ska privata investerare stå för och visionen är en ”smart stad” designad för att styras huvudsakligen med artificiell intelligens – där data används för att hantera ström, vatten, avfall, transporter, sjukvård och säkerhet.

Enligt The Star kommer data att samlas in från användarnas hem, mobiltelefoner och från kameror med ansiktsigenkänningsteknik samt diverse andra sensorer. Denna omfattande massövervakning behövs enligt ansvariga för projektet för att ”förutse användarnas behov”.

“En fruktansvärd idé”

Kritiker lyfter också fram Saudiarabiens särskilt dåliga rykte och historik angående mänskliga rättigheter bland annat i form av att förfölja, fängsla eller till och med döda politiska dissidenter.

– Oron kring övervakningen är befogad. Det här är i praktiken en övervakningsstad, säger Vincent Mosco, som forskar om teknologins sociala påverkan.

Marwa Fatafta, policyansvarig på den digitala rättighetsorganisationen Access Now är inne på samma spår och menar att befolkningen i den högteknologiska staden luras att dela med sig av sin privata information.

– Det låter som en integritetskatastrof som väntar på att inträffa. Att lägga in pengar som incitament är en fruktansvärd idé och förvrider människors rätt att fritt ge sitt samtycke och normaliserar idén att sälja personlig data för vinst.

Enligt Joseph Bradley kommer de boende bland annat att uppmanas dela med sig av sin platsdata, sin hälsostatus och sina rörelsemönster – och om någon inte rört sig på en stund kommer en drönare att skickas ut för att ”kolla till” personen.

Ansvariga vill använda drönare för att “kolla till” invånarna. Foto: Ellen MacDonald/CC BY-NC-ND 2.0

– Hur kan jag lita på att min data bara kommer att delas så länge jag vill det och bara med de parter och tjänster som jag själv har valt. Hur kan jag lita på att det inte kommer att användas för andra ändamål, frågar sig Faisal Al-Ali, en 33-årig marknadsföringsspecialist från Dubai.

Det finns också fler tveksamheter kring Neom – i andra “smarta” städer har de boende ofta klagat på att de känt sig deprimerade, isolerade och berövade mänsklig kontakt när allting styrs artificiellt och utan mänsklig inblandning.

– Mänskliga kontakter är en nödvändig social infrastruktur. Komplicerad datoriserad infrastruktur tillgodoser vanligtvis inte viktiga sociala och kulturella behov som är avgörande för stadslivet, säger Samira Khedr, sociologiprofessor vid Ain Shams universitet i Kairo.

Andra idéer som förts fram som potentiella möjligheter i staden är flygande taxibilar och robotiserade hembiträden som gör hushållssysslor och artificiell styrning av vädret ovanför staden.

Kronprins Mohammad och oligarken Yasir Al-Rumayyan Foto: Kreml/Public Investment Fund/CC BY 4.0

Kopplingar till mäktiga globalister och storföretag

Saudiarabien ska alltså enligt uppgifter ställa upp med initialt 500 miljarder dollar från sin statliga investeringsfond som leds av den saudiske kronprinsen Muhammed bin Salman och oligarken Yasir Al-Rumayyan. Den sistnämnde har bland annat deklarerat att fonden framöver kommer att ha ett tätare samarbete med finansbolag som Blackstone och SoftBank. Han sitter också själv i SoftBanks styrelse.

Mohammed bin Salman, som inte endast är kronprins utan även landets försvarsminister, har varit drivande i skapandet av Neom och hur staden ska styras av primärt artificiell intelligens och robotar. Han har personligen täta kopplingar till den Davos-baserade ultraglobalistiska organisationen World Economic Forum och har vid flera tillfällen suttit i möten med WEF:s högsta företrädare för att diskutera “ekonomisk utveckling” och andra frågor. World Economic Forum som organisation samarbetar också öppet med Neom och stoltserar med projektet som en partner på sin hemsida.

Noterbart är också att Klaus Kleinfeld, som 2017 utsågs till ordförande för det saudiska projektet Neom och året efter till den saudiske kronprinsens personlige rådgivare, också har suttit i styrelsen för två av World Economic Forums stiftelser fram till 2016 respektive 2017. Kleinfeld har även suttit i den ökända Bilderberggruppens styrkommitté och listas fortfarande som en av WEF:s viktiga medarbetare

Kleinfeld ska enligt den saudiska regimen ”ta över ett större ansvar för att förbättra den tekniska och ekonomiska utvecklingen i Saudiarabien”.

Klart är att makteliten i Davos är mycket positivt inställda till projektet. Ledarna för såväl SoftBank Group och BlackStone Inc har hyllat megaprojektet som även ska ha en skidanläggning, simbanor för pendlare, självlysande sand, artificiellt styrt väder och ”smarta” och robotiserade lösningar för i princip alla samhällsfunktioner.

Kleinfeld på World Economic Forum 2014. Foto: World Economic Forum/CC BY-NC-SA 2.0

Visionen: En stad “där vi kan se allting”

Visionen är enligt Neoms styrelse en automatiserad stad ”där vi kan se allting” – och enligt dokumenten en stad där begångna brott och överträdelser registreras automatiskt av en dator och människorna övervakas 24 timmar om dygnet.

Vidare ska Neom vara världens första ”oberoende internationella zon”. Även om det ännu återstår att se exakt hur oberoende den kommer att bli skall saudisk jurisdiktion inte råda i staden – istället ska man ha ett eget rättssystem som tagits fram gemensamt av ”lokala och internationella investerare”.

The Millenium Report tolkar detta som att Neom inte kommer att vara en officiell del av Saudiarabien och frågar sig varför den wahabitiska diktaturen är villig att ge ifrån sig ett gigantiskt stycke land som inte kommer att vara under deras egen kontroll.

Det låter inte alls som ett trevligt ställe att bo på trots allt. Faktum är att det låter som den typ av dystopiska mardröm jag alltid har varnat för”, konstaterar man.

Globalisten och transhumanisten Klaus Schwab. Foto: WEF/Greg Beadle/CC BY-NC-SA 2.0

World Economic Forums ordförande och grundare Klaus Schwab har tidigare deklarerat att ”människa och maskin ska smälta samman” och att den fjärde industriella revolutionen kommer att ”leda till en sammansmältning av våra fysiska, digitala och biologiska identiteter”.

I takt med att möjligheterna inom detta område utvecklas kommer polis och domstol frestas använda teknikerna för att bedöma sannolikhet för kriminella aktiviteter, avgöra skuld eller kanske till och med hämta minnen direkt från människors hjärnor”, skriver han vidare i sin bok Shaping the Future of The Fourth Industrial Revolution.

I Neom tycks nu åtminstone delar av dessa planer komma att bli verklighet.

Neom ska utöver den 170 kilometer långa, 500 meter höga och 200 meter breda staden "The Line" också ha en internationell flygplats, en stor skidresort, en hamn och en stor industristad som går under namnet Oxagon. 6500 hektar mark i området ska också användas för odling - och då primärt för genmodifierade grödor av olika slag.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!