Storbritanniens högsta domstol har enhälligt fastslagit att termen ”kvinna” i landets jämställdhetslagstiftning hänvisar till biologiskt kön och ingenting annat.
Domen förkastar den skotska regeringens tolkning där även transkvinnor inkluderats i definitionen och där biologiska män som ”bytt kön” kvoterats in som kvinnor på arbetsplatser.
En panel om fem domare, under ledning av justitierådet Patrick Hodge, slog fast att orden ”kvinna” och ”kön” i jämställdhetslagen Equality Act avser en biologisk kvinna och biologiskt kön.
Domen innebär bland annat transpersoner inte ska räknas som kvinnor inom ramen för jämställdhetslagens kvotering – även om domstolen var noga med att samtidigt betona att dessa fortsatt ska skyddas mot diskriminering på grund av deras könsidentitet.
Fallet har sin grund i en skotsk lag från 2018 som kräver att offentliga myndigheter i Skottland ska ha minst 50 % kvinnor i sina styrelser. Enligt den skotska regeringens tolkning inkluderades transkvinnor i denna kvot. Kvinnorättsgruppen For Women Scotland (FWS) bestred dock detta och menade att definitionen av kvinna inte kan utvidgas bortom det biologiska könet.
”Hänvisar till verkligheten – inte dokument”
Ett tidigt domstolsavslag 2022 överklagades till Högsta domstolen, som nu gett FWS medhåll.
Maya Forstater från gruppen Sex Matters betraktar domen en ”stor seger”:
– Domstolen har gett oss rätt svar: skyddet för kön – man och kvinna – hänvisar till verkligheten, inte dokument, menar hon.
FWS-direktören Trina Budge varnade tidigare för att en bredare tolkning av kön riskerar att leda till att kvoterna fylls upp med ”50 procent män och 50 procent män med intyg”, vilket skulle underminera lagens syfte.
Saying “trans women are women” was never true in fact and now isn’t true in law, either.
A victory for all of the women who faced personal abuse or lost their jobs for stating the obvious.
Women are women and men are men: you cannot change your biological sex.
The era of… https://t.co/IKjTxwkgoB
— Kemi Badenoch (@KemiBadenoch) April 16, 2025
Får stöd av J.K. Rowling
Gruppen har även lyft fram att transpersoners tillgång till kvinnors toaletter, kvinnofängelser och kvinnoavdelningar på sjukhus kan få mycket negativa konsekvenser och skapa otrygghet.
FWS advokat Aidan O’Neill hävdade under rättegången att kön enligt lagen måste förstås som en ”biologisk verklighet, bestämd från befruktningen”.
For Women Scotland har fått stöd från den välkända författarinnan J.K. Rowling, som enligt rapporter donerat hundratusentals pund till gruppen. Rowling har tidigare länge argumenterat för att det är orimligt att transkvinnors rättigheter går ut över biologiska kvinnors.
Alla applåderar dock inte domen – människorättsorganisationen Amnesty International är tvärtom mycket kritiska och hävdar att transpersoner nu riskerar att få sina mänskliga rättigheter kränkta.