Foto: David G Silvers/Cancillería del Ecuador

Julian Assange frias från våldtäktsanklagelserna

Publicerad 19 maj 2017, uppdaterad kl. 12:11

Utredningen mot Julian Assange, som varit misstänkt för en våldtäkt i Sverige 2010, läggs nu ner.

Åklagarmyndigheten skriver på sin hemsida att överåklagare Marianne Ny fattade beslutet på fredagen om att lägga ned förundersökningen om våldtäkt, olaga hot, ofredande och sexuellt ofredande av Julian Assange.

Annons:


Det är en total seger för Julian Assange. Han är fri att lämna ambassaden när han vill. Vi har vunnit Assange-målet. Han är naturligtvis glad och lättad. Men han är kritisk över att det pågått så här lång tid, säger Assanges försvarsadvokat Per E Samuelsson till Sveriges Radio.

Wikileaks, som Julian Assange är talesperson för, skriver via Twitter att Storbritannien varken bekräftar eller förnekar om USA har skickat en utlämningsorder om Julian Assange. Enligt nyhetsbyrån Reuters kan dock inte Julian Assange lämna den ecuadorianska ambassaden i London utan att gripas av brittisk polis.

Utredningen mot Julian Assange inleddes 2010 när två svenska kvinnor anmälde Assange för våldtäkt, olaga hot, ofredande och sexuellt ofredande. Nu, nästan sju år efter att utredningen inleddes, avslutas den.

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andras åsikter. Du är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver. Du måste ha en godkänd kommentar för att kunna kommentera fritt. Du har rätt att vara anonym. Läs våra fullständiga regler här

 • pllay

  Marianne Ny bör nu förklara vad i undersökningen som krävde 7 års arbete, för oss alla utanför den intelligenta eliten framstod det tämligen omgående att hela denna process varit en politisk och rättslig skandal.
  Personligen skulle jag gärna se att Ny fick ta fullt ansvar för detta skriande missbruk av rättsväsendet.
  Med ansvar avser jag 7års ovillkorligt fängelse, helt i linje med vår rättskänsla, tit for tat.
  Svenska staten bör sin vana trogen omedelbart kompensera Julian för den tid han saknat full rörelsefrihet,
  att han själv valde att skydda sig från Mariannes justitiemord är en konsekvens av det svenska PK-samhällets farlighet, hans oro för att Ny skulle skicka honom vidare till USA var och är fullt berättigad.
  Allt mindre än fullständig kompensation, ett helt frikännande och en uppriktig ursäkt är en skandal Sverige absolut inte har råd med, vi är redan ett internationellt skämt och exempel på en modern failed state.

  • Allt sedan Palmemordet har Sverige varit en fars. Ska Assange få upprättelse måste vi göra oss av med de CIA-operatörer som folket röstar in val efter val.

 • Bertil Andersson

  Det här har varit en riktig svensk rättsröta. Det är väldigt sparsamt med detaljer, i alla fall i artikeln. Och jag tror att man kommer att lägga på locket så vi inte får veta mera. Man kommer att dilla ngt om rikets säkerhet bla bla.
  Så här blir det när rättssystemet är fullt av politiker. Kan ngn förklara för mig varför en politiskt aktiv person är lämpligare som nämndeman än en vanlig svensk? Ut med politikerna ur rättssystemet.
  Varje vecka så läser man om våldtäktsmän som får samhällstjänst! eller i värsta fall en dask på fingrarna.

  • buscador

   I Margretelundsfallet fick en av våldtäckarna skadestånd! Hela jurissytemet har en annan agenda än nationalsvenskens traditionella.

   • Bertil Andersson

    Riktigt. Det gör att åtminstone jag inte längre har ngn tilltro till rättssystemet. För 30 år sedan så hade man en tro på rättvisan. Om ngt hände en så hade man en stark tro på att det skulle redas ut seriöst av rättsväsendet.

  • dutten99

   Politik min vän, är religion = blind tro och den får absolut inte ifrågasättas.
   Politiker är inget annat än religiösa fanatiker. De saknar all kunskap och tror blind på sin
   egen religion. Vart denna blinda tro har lett oss, ser vi tydligt.

 • buscador

  Det var kanske inte värt mödan att fortsätta nu när Trump håller på att rensa i träsket.

 • Bertil Andersson

  Och dessa två feminister som trodde att de skulle tjäna en hacka på att anmäla en kändis för våldtäkt.Hur känns det nu när Pinnocio näsan växer?

Mer nyheter

Tipsa oss!

Missa inga nyheter!

Prenumerera på Nya Dagbladets nyhetsbrev!

Följ Sveriges nya framtidsmedia med nyheter, analyser, debatt och unika reportage! Få de viktigaste nyheterna i din mejl. Du kan när som helst avanmäla dig från nyhetsbrevet.

Send this to a friend