Inrikes

Julian Assange frias från våldtäktsanklagelserna

Utredningen mot Julian Assange, som varit misstänkt för en våldtäkt i Sverige 2010, läggs nu ner.

Åklagarmyndigheten skriver på sin hemsida att överåklagare Marianne Ny fattade beslutet på fredagen om att lägga ned förundersökningen om våldtäkt, olaga hot, ofredande och sexuellt ofredande av Julian Assange.

Det är en total seger för Julian Assange. Han är fri att lämna ambassaden när han vill. Vi har vunnit Assange-målet. Han är naturligtvis glad och lättad. Men han är kritisk över att det pågått så här lång tid, säger Assanges försvarsadvokat Per E Samuelsson till Sveriges Radio.

Wikileaks, som Julian Assange är talesperson för, skriver via Twitter att Storbritannien varken bekräftar eller förnekar om USA har skickat en utlämningsorder om Julian Assange. Enligt nyhetsbyrån Reuters kan dock inte Julian Assange lämna den ecuadorianska ambassaden i London utan att gripas av brittisk polis.

Utredningen mot Julian Assange inleddes 2010 när två svenska kvinnor anmälde Assange för våldtäkt, olaga hot, ofredande och sexuellt ofredande. Nu, nästan sju år efter att utredningen inleddes, avslutas den.