Inrikes

Julian Assange frias från våldtäktsanklagelserna

Utredningen mot Julian Assange, som varit misstänkt för en våldtäkt i Sverige 2010, läggs nu ner.

Åklagarmyndigheten skriver på sin hemsida att överåklagare Marianne Ny fattade beslutet på fredagen om att lägga ned förundersökningen om våldtäkt, olaga hot, ofredande och sexuellt ofredande av Julian Assange.

Det är en total seger för Julian Assange. Han är fri att lämna ambassaden när han vill. Vi har vunnit Assange-målet. Han är naturligtvis glad och lättad. Men han är kritisk över att det pågått så här lång tid, säger Assanges försvarsadvokat Per E Samuelsson till Sveriges Radio.

Wikileaks, som Julian Assange är talesperson för, skriver via Twitter att Storbritannien varken bekräftar eller förnekar om USA har skickat en utlämningsorder om Julian Assange. Enligt nyhetsbyrån Reuters kan dock inte Julian Assange lämna den ecuadorianska ambassaden i London utan att gripas av brittisk polis.

Utredningen mot Julian Assange inleddes 2010 när två svenska kvinnor anmälde Assange för våldtäkt, olaga hot, ofredande och sexuellt ofredande. Nu, nästan sju år efter att utredningen inleddes, avslutas den.

Liknande artiklar

Ecuador förbjuder Assange från att uttala sig på s... Wikileaksgrundaren Julian Assange kan inte längre använda sig av sociala medier för att nå ut med sitt budskap. Detta ef...
Uppgifter: Julian Assange får medborgarskap i Ecua... Wikileaks medgrundare Julian Assange twittrade kryptiskt ett foto på sig själv där han bär Ecuadors nationella fotbollst...
Assange: Alt-högern är mer antiimperialistisk än v... Wikileaksledaren Julian Assange skriver på Twitter att det numera är den politiska högern som numera går i bräschen för ...

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styres inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 0727220172, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!