Österrike häver lagen om tvångsvaccinering

Kritiserade covidvaccineringen

publicerad 11 mars 2022
- av Sofie Persson
Protest mot tvångsvaccinationer den 20 november 2021 i Wien, Österrike.

Österrike återfinns bland de länder som gått mest hårdfört fram med vaccinationskampanjen. Nu har man dock beslutat att upphäva den lag om tvångsvaccinering mot covid-19 som trädde i kraft i februari.

Vi ser inget behov av att fortsätta med den obligatoriska vaccinationen, säger landets EU-minister Karoline Edtstadler.

I januari beslutade Österrike att införa tvångsvaccinering för sina medborgare. Den totalitära lagen trädde i kraft under februari och innebar att man som ovaccinerad riskerade böter på upp till 3 600 euro om man fortsatte att välja bort covidvaccinet. Tanken var att poliser skulle börja utföra kontroller av medborgarnas vaccinstatus från och med mitten av mars.

Nu har man dock skiftat riktning och väljer att slopa den nya lagen, rapporterar TT. Landets EU-minister Karoline Edtstadler säger att inskränkningarna i de grundläggande rättigheterna som lagen skulle innebära “inte längre kan försvaras med de faror som pandemin utgör“.

Vi ser inget behov av att fortsätta med den obligatoriska vaccinationen tack vare den variant (omikron) som nu är dominerande, säger Edtstadler.

I början av mars återinförde landet även de medborgerliga friheter som tagits ifrån österrikarna under coronakrisen, även för de som inte injicerats med covidvaccin.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!