Österrike släpper på restriktioner – men oklart om tvångsinjektioner

Coronarepressionen

publicerad 18 februari 2022
- av Sofie Persson
Österrikes förbundskansler Karl Nehammer.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Österrikes politiska styre uppger nu att man planerar att återinföra medborgerliga friheter i landet igen, även för ovaccinerade.

Däremot är det fortfarande oklart om man kommer att implementera lagen om tvångsvaccinering som ska börja gälla den 15 mars. Förbundskanslern Karl Nehammer menar att en ”expertkommitté” kommer att granska saken.

Landet kommer snart att lyfta flera av de hårda coronarestriktionerna som landet infört mot sina invånare. Från och med den 5 mars kommer regeringen att slopa bland annat tidig stängningstid för barer och restauranger, öppna nattklubbar och tillåta alla medborgare att gå vart de önskar utan krav på specifika injektioner eller negativa test, enligt förbundskanslern Karl Nehammer.

Den 5 mars kommer större delen av de restriktioner som belastar människor att lyftas, sa Nehammer under onsdagen vid en presskonferens, enligt Reuters.

Den politiska repressionen i Österrike har varit bland de hårdaste i Europa, kanske också i världen, och speciellt givit den ovaccinerade delen av befolkningen ett mycket svårt liv. Österrike var bland annat det första landet i Europa som stängde ner samhället enbart för de ovaccinerade, något man redan nu menar är upphävt. Nu får ovaccinerade återigen besöka exempelvis köpcentrum och restauranger, däremot krävs det i nuläget ett negativt test om man inte injicerat sig, något man planerar att slopa med de andra restriktionerna.

Österrike kommer också att gå till historien som det första landet i EU att välja att implementera tvångsvaccination för sina invånare. Så sent som i januari röstades lagen fram och nu återstår frågan om landet kommer att använda sig av det totalitära kravet som ska börja gälla den 15 mars. Nehammer menar att en ”expertkommitté” ska avgöra saken.

Angående vaccinmandatet kommer en expertkommitté inom hälsa och konstitutionell rätt att granska dess lämplighet och sedan rapportera till regeringen före den 15 mars, sade han.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!