Klart: Österrike inför tvångsvaccinering

Kritiserade covidvaccineringen

publicerad 21 januari 2022
- av Sofie Persson
Österrikes förbundskansler Karl Nehammer.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Nu står det klart att Österrike blir det första landet i Europa att införa tvångsvaccination för sina medborgare. Den som nekar vaccination kan få böter på upp till 3 600 euro. Frihetspartiets ledare Herbert Kickl som röstade emot beslutet menar att det är ett ”stort slag mot österrikarnas frihet”.

Det var i november som uppgifter framkom att Österrike planerade att införa tvångsvaccination för sina medborgare, något som Nya Dagbladet rapporterade om.

Nu har det österrikiska parlamentet under torsdagen röstat igenom obligatorisk vaccinering för vuxna personer, med undantag för gravida och personer med medicinska undantagsskäl, rapporterar AFP. Initialt ville man införa tvång även för barn så unga som 14 år, men så blev inte fallet.

Tvångsvaccineringen röstades igenom med 137 röster mot 33 som var emot förslaget.

Vaccination är en möjlighet för vårt samhälle att uppnå varaktig och kontinuerlig frihet, eftersom viruset då inte kan begränsa oss ytterligare, menade den nye förbundskanslern Karl Nehammer, som representerar det konservativa Österrikiska folkpartiet. Att vaccinerade fortfarande kan bli smittade och även smitta andra är något man helt verkar ha ignorerat.

Sedan november har tiotusentals varje vecka demonstrerat mot förslaget och hundratals samlades även under torsdagen utanför parlamentet för att protestera. Många anser att förslaget går emot landets konstitution och bryter mot grundläggande rättigheter. Frihetspartiets ledare Herbert Kickl, som röstade emot förslaget, är själv skakad över beslutet och kommer att fortsätta vägra covidvaccin trots den nya lagen.

Jag är bestört, jag är skakad och jag är chockad. Det här är ingenting annat än ett stort slag mot österrikarnas friheter, sade han, enligt ABC.

Den nya lagen kommer att börja gälla den 1 februari och från och med mitten av mars kommer polis att börja kontrollera invånarnas vaccinpass. Kan man inte uppvisa att man är vaccinerad får man en skriftlig varning och om man inte åtlyder den väntar böter på upp till 600 euro. Böterna kan bli så höga som 3 600 euro om den ovaccinerade gång på gång fortsätter vägra och en rättssak inleds.

I Österrike har cirka 72 procent av invånarna injicerat sig med covidvaccin.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!