Nu bygger Australien sitt första interneringsläger

Coronarepressionen

publicerad 2 september 2021
- av Isac Boman
Queenslands regeringschef Annastacia Palaszczuk är nöjd över att man nu inlett byggandet av interneringsläger i delstaten.

Queenslands delstatsregering har påbörjat bygget av en enorm ”karantänsfacilitet” som ska kunna inhysa 1000 människor. I ett uppmärksammat videoklipp skryter regeringschefen Annastasia Palaszczuk öppet om att interneringslägret är nödvändigt för att ”hålla medborgarna trygga”.

Tidigare har delstaten använt hotell för att sätta personer, framför allt från delstaterna New South Wales, Victoria och Australian Capital Territory, i tvångskarantän men har slutat med detta och håller istället på att övergå till renodlade interneringsläger som är skapade enbart för att hålla människor i karantän.

Initialt sökte man stöd till ”karantänlägret” av den federala regeringen i landet, men då man upplevde att detta drog ut på tiden så började man istället själva tillsammans med byggföretaget Wagner Group att sätta igång bygget, enligt MSN.

Redan vid slutet av årsskiftet ska ”500 bäddar” vara klara och ytterligare 500 förväntas vara färdiga under det första kvartalet 2022.

Att sätta enorma mängder människor i läger är ingenting som delstatens regeringschef Annastacia Palaszczuk upplever som problematiskt, utan menar istället att detta är rätt väg att gå för att hålla medborgarna trygga.

– Det här kommer att bli en fantastisk boost för vårt skydd mot deltaviruset i det här landet och faktum är att jag anser att vi behöver regionala faciliteter runt om i landet, deklarerar hon.

– Vi kommer att behöva handskas med detta under en lång tid och om vi vill öppna upp Australien och våra delstater så är regionala karantänsfaciliteter den andra delen av svaret – och den första delen av svaret är vaccin.

I etablissemangsmedia beskrivs det drakoniska projektet som någonting rimligt och logiskt och man rapporterar bland annat att det kommer att finnas ”familjerum i stugmiljöer” och liknande boendeformer i lägret.

– Det här är ett åtagande av Wagner-familjen som arbetar tillsammans med Queenslands regering för att säga till Queenslands befolkning att vi vill hålla er trygga, och det bästa sättet att hålla er trygga och att hålla er borta från Queensland är att bygga en regional karantänsfacilitet så fort som möjligt, säger Palaszczuk i en reklamfilm för projektet samtidigt som glad musik spelas i bakgrunden.

Samtidigt hävdar hon att orsaken till att interneringslägren byggs är för att hon ”har lyssnat” på medborgarna och att dessa ”stödjer” projektet.

– De vill hålla sitt samhälle tryggt, det är vad de säger till mig och vi levererar detta, påstår hon vidare.

Klippet avslutas med att regeringschefen därtill ger antydan om att fler läger av denna typ kommer att behövas i Australien.

Även om australiensisk massmedia och landets politiker försöker utmåla lägret som någonting fullständigt normalt och nödvändigt så är många djupt kritiska och menar att Australien definitivt håller på att övergå till en klassisk totalitär diktatur där mänskliga rättigheter är ett minne blott.

Den allvarligare frågan? Vad händer om någon inte vill åka till ett karantäncenter? Australien håller redan nu på att begränsa när människor tillåts lämna sina hem och när de kan träna. Militären skickas dörr till dörr tillsammans med polisen för att upprätthålla nedstängningarna. Små flickor pepparsprejas för att de säger att de vill gå ut och leka. Det är vad som händer just nu. Snabbspola fram tills när regeringen öppnar det företagssponsrade karantänscentret och någon kommer till din dörr och säger att du måste sättas i karantän”, skriver den konservativa profilen Steven Crowder.

Han menar vidare att allt för många australienare verkar vara helt okej med att leva i en polisstat och att omvärlden bör se situationen i Australien som en varning för vad som komma skall i andra delar av världen framöver.

Vilka som kommer att sättas i Queenslands “karantänsläger” är än så länge något oklart, men enligt ABC ska det till en början framför allt handla om resenärer från utlandet som måste sättas i karantän under “överskådlig framtid”. Även Australiens egna medborgare kan dock räkna med att placeras i faciliteterna – om risken för smittspridning bedöms som hög.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!