Nobels fredspris till ICAN

publicerad 6 oktober 2017

Internationella kampanjen för att avskaffa kärnvapen, ICAN, har tilldelats Nobels fredspris 2017.

Priset meddelades klockan 11.00 traditionsenligt i Norska Nobelinstitutets lokaler i Oslo av generalsekreteraren Berit Reiss-Andersen.

Internationella kampanjen för att avskaffa kärnvapen tilldelas fredspriset ”för sitt arbete med att uppmärksamma de katastrofala humanitära konsekvenserna av användningen av kärnvapen och för dess banbrytande ansträngningar att uppnå ett fördragsbaserat förbud mot sådana vapen”.


Annonser:


ICAN bildades 2007 och är ett konsortium av hundratals organisationer, bland annat Svenska läkare mot kärnvapen, med det gemensamma målet att få till stånd ett förbud mot kärnvapen.

ICAN var ledande i att FN i somras fick igenom ett fördrag som i praktiken skulle förbjuda länder från att ha kärnvapen. Över 120 länder röstade för fördraget, som dock inte verkar få någon reell påverkan på stormakternas kärnvapenarsenaler.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.