Nobels fredspris 2017

Nobels fredspris till ICAN

Internationella kampanjen för att avskaffa kärnvapen, ICAN, har tilldelats Nobels fredspris 2017.

Priset meddelades klockan 11.00 traditionsenligt i Norska Nobelinstitutets lokaler i Oslo av generalsekreteraren Berit Reiss-Andersen.
Internationella kampanjen för att avskaffa kärnvapen tilldelas fredspriset “för sitt arbete med att uppmärksamma de katastrofala humanitära konsekvenserna av användningen av kärnvapen och för dess banbrytande ansträngningar att uppnå ett fördragsbaserat förbud mot sådana vapen”.

ICAN bildades 2007 och är ett konsortium av hundratals organisationer, bland annat Svenska läkare mot kärnvapen, med det gemensamma målet att få till stånd ett förbud mot kärnvapen.

ICAN var ledande i att FN i somras fick igenom ett fördrag som i praktiken skulle förbjuda länder från att ha kärnvapen. Över 120 länder röstade för fördraget, som dock inte verkar få någon reell påverkan på stormakternas kärnvapenarsenaler.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!