De preliminära resultaten för valet till Europaparlamentet börjar nu bli klara.
Som förväntat gick nationalistiska och EU-skeptiska partier framåt. Matteo Salvinis Lega slutade som största parti i Italien på 29 procent, liksom Nationell Samling i Frankrike blev nytt största parti i Frankrike med 23 procent av rösterna.
Även den gröna Europa-gruppen och liberala ALDE fick ökade mandat i valet. Den kristdemokratiskt präglade EPP-gruppen tappade, liksom socialistiska S&D. EPP ser ändå ut att bli största Europa-grupp med 179 av 715 mandat.
Mest utstickande är dock Storbritanniens resultat, där de klassiskt två största partierna Labour och Tories noterades för bottenresultat på endast 11 respektive 9 procent. Nigel Farages nystartade Brexit Party tog en jordsskredsseger med 32 procent av rösterna, följt av Liberaldemokraterna på 19 procent. I Ungern sågs en annan jordskredsseger, där regeringspartiet Fidesz fick hela 51 procent av rösterna.
I Sverige åkte Feministiskt Initiativ ut ur parlamentet, och Liberalerna säkrade nätt och jämnt ett fortsatt mandat. Socialdemokraterna blir största parti med uppskattningsvis 24 procent av rösterna, följt av Moderaterna på 17 procent och Sverigedemokraterna på 15.
Valdeltagandet har varierat mycket över Europa. Lägst valdeltagande hade Bulgarien, Kroatien, Tjeckien, Slovenien och Slovakien på endast 31, 30, 30, 29 respektive 23 procent. Högst valdeltagande återfanns i Belgien, Luxemburg, Malta, Danmark och Spanien på 89, 84, 73, 66 respektive 64 procent. Deltagandet i Sverige beräknas till cirka 53 procent, vilket är just över det generellt låga genomsnittet på 52-procent i valet som helhet.
Europaparlamentet är en av flera instanser i EU och kan godkänna eller underkänna lagförslag som kommer från EU-kommissionen, som är den centrala lagstiftande instansen och består av tjänstemän utsedda av medlemsländernas regeringar.