Rekordmånga överklagar valresultatet

publicerad 15 september 2018
- av Alexander Almqvist

Efter de omfattande rapporterna om valfusk har omkring 400 anmälningar har kommit in till Valprövningsnämnden där personer vill överklaga valresultatet.

Trots att det redan kommit in rekordmånga anmälningar till Valprövningsnämnden väntas antalet fortsätta att stiga. Den som vill överklaga valresultatet har på sig till den 26 september, vilket väntas bli tio dagar efter att det slutgiltiga valresultatet publicerats.

Enligt Valprövningsnämnden har det redan kommit in omkring 400 anmälningar.

Det här är historiskt. Vi hade 100 överklaganden förra valet, och 200 valet 2010. Innan dess låg antalet på mellan 10 och 15 per val, säger Valprövningsnämndens kanslichef Cecilia Persson till TT.

Vid förra valet var alla anmälningar till Valprövningsnämnden klara i december. Nu tror nämnden att det kan dröja ännu längre tid innan allt är klart.

Det finns hela registret av påståenden om felaktigheter. Vi prövar var och en. Vi börjar med dem som avser riksdagsvalet, säger Cecilia Persson.

Riksenheten mot korruption har fått in mellan 30 och 40 brottsanmälningar som rör valet, vilket är ungefär samma volymer som vid tidigare val, skriver TT.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.