OSSE kritiserar Sveriges valsystem – vill att valhemligheten skyddas

publicerad 4 december 2018
- av Alexander Almqvist

OSSE kommer i en rapport med skarp kritik mot det svenska valsystemet. Den internationella organisationen var med och bevakade det svenska valet i september med valobservatörer.

Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, OSSE, bevakade för första gången ett svenskt val. OSSE hade två valobservatörer på plats för att se till att riksdagsvalet och de lokala valen sköttes på ett demokratiskt och korrekt sätt.

Nu har OSSE släppt en rapport där man delar ut kritik mot det svenska valsystemet. Kritiken riktas främst mot placeringen av valsedlar

I Sverige är det nämligen upp till den som röstar att försöka efter förmåga att försöka hålla sitt val av parti hemligt, vilket kan vara svårt när valsedlarna ligger öppet och vissa partier ligger vid sidan av de flesta andra partierna, vilket OSSE pekar på i sin rapport.

Mot bakgrund av systemet med valsedlar som placeras öppet uppmanar OSSE Sverige att vidta åtgärder för att skydda valhemligheten.

Man bör överväga ytterligare åtgärder för att säkerställa sekretessen i omröstningen i enlighet med med grundlagen, liksom med OSSE:s åtaganden och andra internationella förpliktelser och standarder”, står det i OSSE:s rapport.

OSSE skriver även att observatörerna upptäckt att det i flera vallokaler saknades valsedlar för Sverigedemokraterna.

En närmast obefintlig transparens kring hur partierna finansierar sina valkampanjer är en annan sak som OSSE finner alarmerande. Enligt rapporten följer inte Sverige de regler kring transparens som Europarådets antikorruptionsgrupp GRECO har antagit, enligt OSSE-rapporten.

OSSE är inte den första internationella organisation som kritiserat det svenska valet. Även den brittiska valobservationsgruppen Democracy Volunteers har kritiserat det svenska valsystemet för hur valhemligheten kan undermineras med öppet placerade valsedlar. Democracy Volunteers påpekade, liksom OSSE, att vissa partiers valsedlar saknades i vissa vallokaler.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.