Den frispråkige Brexit-profilen Nigel Farage anser att Storbritannien hellre bör lämna Världshälsoorganisationen WHO än att ge organet makten att tvinga landet till nedstängningar vid framtida ”pandemier” och kriser.
Farage menar att WHO är ett ”misslyckat, dyrt, icke valt, icke ansvarigt, överstatligt organ” som vill ”köra över” nationalstater genom att diktera dessas hälsopolitik över deras huvuden.
Nya Dagbladet har uppmärksammat det nya ”pandemiföredrag” WHO uppmanar världens länder att förbinda sig till, och hur generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus hävdar att detta ska leda till en ”säkrare framtid” för alla världens folk.
FN-organisationen vill att fördraget ska vara rättsligt bindande för alla medlemsländer och inkludera obligatoriska nedstängningar och vaccinationer.
Den brittiska regeringen hävdar att man inte tänker låta utomstående bestämma huruvida nedstängningar införs eller inte – men Farage menar att ministrarna måste gå betydligt längre än så och helt lämna WHO om det skulle vara nödvändigt.
’It’s for us to decide how we deal with health measures!’@Nigel_Farage explains why he’s joining an international campaign committed to reforming the World Health Organisation. pic.twitter.com/7VRoBwokIr
— GB News (@GBNEWS) May 13, 2024
Dåligt facit
Han har gått samman med den internationella påtryckningsgruppen Action on World Health (AWH), som på måndagen lanserade en kampanj för att reformera WHO.
Man pekar på att FN-organet upprepade gånger misslyckats med att skydda allmänheten, bland annat genom att i januari 2020 felaktigt hävda att det inte fanns någon spridning av covid-19 från människa till människa, och genom ha agerat ineffektivt, under ebolautbrottet 2014-16 i Västafrika, och Sars-utbrottet 2003 i Östasien.
Gruppen vill också minska WHO:s budget på 5,5 miljarder pund, som till största delen finansieras av USA, Storbritannien och EU, och förhindra att organet påverkar makthavare att fatta beslut bakom stängda dörrar utan folkligt inflytande och insyn.
Säger nej till överstatlighet
– Låt oss ha en ordentlig debatt om vad WHO är till för. Vi vill inte att det här fördraget ska undertecknas, vi tycker att WHO ska gå tillbaka till de ursprungliga principerna, fortsätter Farage.
– Vi är mer än glada över att ha ett tidigt varningssystem för en pandemi och vi är glada över att hjälpa andra länder, men vi kommer att göra allt på samarbetsbasis, och om detta inte händer bör vi säga att vi är mycket ledsna, men det här är inte för oss.
Inledningsvis vill han att frågan ska debatteras i det brittiska parlamentet, vilket de ska tvingas till genom en namninsamling. Enligt Farage har WHO potential att ”vara en kraft för det goda i världen” – men han menar att organisationen idag har överskridit sina befogenheter.
– Det är chockerande att någon i Genève som vi inte röstade på kan tvinga oss till nedstängning.