Republikaner kräver att USA slutar finansiera Ukraina

Kriget i Ukraina

publicerad 11 oktober 2022
- av Redaktionen
Republikanen Paul Gosar anser inte att USA är skyldiga Zelenskyj någonting.

Paul Gosar, republikansk ledamot i USA:s representanthus, kräver att makthavarna Washington slutar finansiera kriget i Ukraina – och konstaterar att USA inte är skyldiga Volodymyr Zelenskyj ”ett jävla dugg”.

INGET MER utlandsbistånd, och särskilt inte för att finansiera ett krig som vi INTE borde vara involverade i. Biden och hans kriminella familj kanske har en skuld till Zelenskyj, men Amerika är inte skyldiga honom ett jävla dugg”, skriver politikern på Twitter.

USA har spenderat många miljarder dollar på olika stödpaket till Ukraina och vill lägga ännu mer pengar på att finansiera kriget – någonting som Arizona-politikern och icke-interventionisten Gosar länge motsatt sig.

I maj röstade han nej till militärt och ekonomiskt stödpaket på drygt 40 miljarder dollar till Ukraina och förra månaden sa han nej till ytterligare ett stödpaket värt 12 miljarder dollar.

Gränsen är öppen, fentanyl dödar hundratusentals och inflationen stiger. Ändå röstade vänstern och etablissemanget precis igenom att skicka ytterligare 12 miljarder till Ukraina”, kommenterade han när hans kollegor röstade igenom stödpaketet och menade vidare att amerikanska politiker inte prioriterar landets intressen.

Till saken hör att Gosar heller inte är den ende republikanske politiker som på senare tid krävt att USA slutar finansiera Ukrainas militär. Republikanen Marjorie Taylor Greene twittrade den 5 oktober att USA:s kongress skickat iväg motsvarande 70 miljarder dollar till Ukraina – och att detta enbart lett till död och lidande samt höjda levnadskostnader runt om i världen.

Florida-republikanen Matt Gaetz är inne på samma linje och konstaterar krasst att USA:s vilja att ha kvar Ukraina som ”ett Mecka för internationell pengatvätt” inte är värt den ökade risken för ett kommande kärnvapenkrig.

Tidigare har Nya Dagbladet rapporterat om hur den libertarianske senatorn Rand Paul valde att stoppa ett omedelbart godkännande av ytterligare ett amerikanskt pengaregn över Ukraina. En mycket stor majoritet av de amerikanska politikerna har dock hittills röstat för de många stödpaketen till Zelenskyjs regering.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!