Världshälsoorganisationen WHO:s ordförande, generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus, uppmanade i förra veckan världens länder att enas om den” pandemiöverenskommelse” som enligt WHO ska ”bidra till att bekämpa framtidens pandemier” mot bakgrund av att förhandlingarna nu närmar sig sitt slut.
Det nya avtalet, inklusive en rad uppdateringar av befintliga regler med hävdat syfte att hantera påstådda pandemier, beskrivs som avsett att ”stärka världens försvar mot nya patogener” i spåren av den förmenta COVID-19-pandemin.
WHO:s 194 medlemsländer ska slutföra förhandlingarna om avtalet senast den 10 maj, för att sedan (om WHO får sin vilja fram), anta det vid WHO:s årsmöte senare samma månad.
Källor som är involverade uppger dock att det kvarstår stora meningsskiljaktigheter. Processen sker dessutom bakom stängda dörrar, vilket gör insyn i frågan ännu mer komplicerad.
This month of May 2024, 194 member states of the WHO will have their final votes on a new international ‘pandemic agreement’ (also referred to as a ‘pandemic accord’ or ‘pandemic treaty’) during this year’s World Health Assembly (WHA). The process takes place behind closed doors. https://t.co/Th3nC1FCnf
— Lizzie N (@LizzyRevelation) May 3, 2024
Generaldirektören: ”Snälla, få det gjort!”
Generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus kommenterade i samband med mötet i Genève:
– Ge världens folk, folket i era länder, det folk ni representerar, en säkrare framtid. Jag har en enkel begäran: snälla, få det här gjort, för deras skull, uttryckte generaldirektören närmast ödesmättat.
Tedros Ghebreyesus uppmanar de länder som inte är överens om texten att åtminstone ”avstå från att blockera ett samförstånd”.
En av de viktigaste punkterna för oenighet mellan rika länder och utvecklingsländer är frågan om att dela läkemedel och vacciner rättvist för att undvika en upprepning av ”misslyckanden” under covid-19-eran.
Politiker i länder som USA och Australien har också kritiserat det rättsligt bindande avtalet, och hävdat att det ger för mycket makt till FN. WHO-chefen har tillbakavisat detta argument och menar att ”avtalet skulle hjälpa länder att bättre skydda sig mot utbrott”.
Den enda gången i organisationens 75-åriga historia som WHO:s medlemsländer kunnat enas om ett rättsligt bindande avtal, som ”pandemiavtalet”, gällde ett avtal om tobakskontroll år 2003.