EU-kommissionen vill lätta på GMO-lagar – i jakt på vaccin

publicerad 30 juli 2020
- av Sofie Persson
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen på World Economic Forum i januari.

EU-kommissionen föreslår nu att lätta på unionens strikta regler mot genetiskt modifierade organismer (GMO) – något man menar är nödvändigt för att skynda på processen för att framställa ett vaccin mot coronavirus.

Bryssel är redo att lätta på sin ställning mot GMO för att undvika flaskhalsar i kliniska test för ett vaccin mot coronaviruset, rapporterar Euractiv. De nuvarande GMO-lagarna gör inga undantag för brådskande situationer, vilket kommissionen menar resulterar i komplexa och tidskrävande procedurer för att framställa vaccin. Man nämner att ”det är en betydande variation hos de olika medlemsländerna i de nationella kraven och procedurerna som uppfyller GMO-direktiven”.

Eventuella vaccin som är under utveckling hos läkemedelsjättar som Astra Zeneca och Johnson & Johnson innehåller GMO. Den potentiella liberaliseringen av lagstiftningen, som i så fall ska röstas igenom i Europeiska Parlamentet och Europeiska unionens råd, ska enligt kommissionens förslag vara i kraft så länge covid-19 bedöms som en allmän hälsofara.

Tyska Peter Liese, Europeiska Folkpartiets talesperson inom hälsa, håller med kommissionen och säger att den nya lagstiftningen måste godkännas redan innan sommaren är över. Liese menar personligen att även om GMO är kontroversiellt så skulle förändringen vara “liten” och inriktad på att ha en “europeisk bedömning” på riskerna det kan innebära.

I sin strategi har Kommissionen föreslagit 2,7 miljarder euro för att köpa upp vaccin mot covid-19 och göra överenskommelser med vaccinproducenter för medlemsländerna. Det beslutades efter att fyra medlemsländer redan gjort en deal med Astra Zeneca för tillgång till experimentellt vaccin mot covid-19.

Dessa länder; Frankrike, Tyskland, Italien och Nederländerna, blev kritiserade av andra medlemsländer i EU:s hälsoråd den 12 juni eftersom man tyckte att länderna kunde haft en mer “europeisk” inställning. Kommissionen erbjöd sig mot den bakgrunden att göra en central upphandlingsprocess genom att skala upp tillvägagångssättet de fyra länderna hade och täcka upp för hela EU.

– ­Att jobba tillsammans kommer att öka våra chanser för att säkerhetsställa åtkomsten till ett säkert och effektivt vaccin som vi behöver så fort som möjligt, säger hälsokommissionären Stella Kyriakides.

De lättade reglerna ska enligt uppgift inte bara att gälla vaccin utan även andra behandlingar mot covid-19. Inom det dominerande mediala och politiska etablissemanget har man dock som regel samtidigt haft en fientlig inställning till att söka andra botemedel mot coronavirus än vacciner.

Senast igår kunde Nya Dagbladet rapportera om en grupp amerikanska läkare som för fram att fungerande läkemedel mot covid-19 mörkläggs och motarbetas, så som exempelvis det billigt framställda preparatet hydroxiklorokin. Även i Sverige har bland annat den frispråkige läkaren Mikael Nordfors trots hot om indragen legitimation uttalat skarp kritik det faktum att läkare förbjudits att ordinera medicinsk behandling som baserar sig på hydroxiklorokin.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!