MORGONDAGENS DAGSTIDNING – tisdag 6 maj 2025

tisdag 6 maj 2025


Växande trenden: Unga tar avstånd från sociala medier

publicerad 10 januari 2025
– av Sofie Persson
Istället för att sitta framför skärmar tillbringar ungdomarna sin tid med varandra - ibland ute i naturen.

I New York City samlas ungdomar i en park för att umgås utan sociala medier eller smarta mobiltelefoner. Gruppen är en del av en växande rörelse som valt att ta ett steg bort från skärmarna och istället fokusera på livet utanför den digitala världen.

Sociala medier och smartphones är idag en självklar del av vardagen och många använder dem dagligen. Samtidigt rapporteras det allt oftare om psykisk ohälsa, ensamhet och sömnproblem som kopplas till ökad skärmtid. Beroende av sociala medier ökar också, något exempelvis 2,3 procent av den danska befolkningen nu anses vara, enligt landets folkhälsomyndighet. Ungdomars tid på sociala medier anses ofta vara så skadlig att ett antal länder, däribland Norge, planerar att införa åldersgränser för sociala plattformar.

I New York City har en grupp studenter startat The Luddite Club, en förening som tagit avstånd från smartphones och sociala medier. Klubben grundades vid Edward R. Murrow High School men har nu spridit sig till andra skolor.

Under covid tittade jag på min skärmtid och tänkte: ”Wow, jag tillbringar mer än hälften av min vakna tid på min telefon. Något måste förändras”, och jag skaffade en flipptelefon, säger Jameson Butler, elev vid Brooklyn Technical High School, till CBS News.

Ludditer

Lärarinnan Amanda Hanna-McLeer arbetade på Murrow när hon la märke till att många elever hade problem med mobilberoende. En dag visade filmstudenten Ava De La Cruz en video av The Luddite Clubs veckomöten för McLeer. Klubbens namn är inspirerat av de så kallade ”ludditerna”, en grupp textilarbetare som på tidigt 1800-tal protesterade mot industrialiseringen. Rörelsen sägs ha fått sitt namn från den mytiska figuren Ned Ludd, som enligt legenden förstörde en mekanisk vävstol i protest. Ludditerna har blivit en symbol för motstånd mot teknologiska förändringar och används ofta som en nedsättande benämning.

Ludditer ses ofta som framstegsfientliga och bakåtsträvande, säger hon. En luddit, förklarar hon, är däremot istället ”någon som är emot missbruk, inte användning av teknik”.

Gruppen ses vare söndag i Prospect Park i Brooklyn där de ses för att måla, dansa eller bara umgås med varandra. Den är fortfarande relativt liten, men växer ständigt.

När det inte finns några telefoner på ett söndagsmöte ritar, målar, sjunger, dansar och skriver de. De gör allt som barn borde göra, säger McLeer.

Blir dokumentärfilm

McLeer blev så inspirerad av gruppen att hon slutade sin tjänst och började arbeta på en dokumentärfilm, tillsammans med filmstudenten De La Cruz. Dokumentären, The Luddite Club, förväntas släppas nästa år. De har också lanserat en skattjakt med sevärdheter i Brooklyn för att uppmuntra unga att lägga ifrån sig sina telefoner och tillbringa tid tillsammans.

Skärmtiden är ofta hög, särskilt bland unga, och studier från bland annat Lunds universitet visar att en minskning kan öka välmåendet markant. Studenten Butler upplever att hon nu tillbringar mer tid i verkliga livet och att dagarna känns längre.

Den genomsnittliga amerikanska skärmtiden är nästan åtta timmar. Så mina dagar är åtta timmar längre, säger Butler.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Framtiden lyfter – möt den flygande motorcykeln

publicerad Igår 17:45
– av Redaktionen
Det är ännu oklart när den flygande motorcykeln kommer att lanseras för allmänheten - eller vad prislappen landar på.

Det polska teknikföretaget Volonaut har presenterat en ny personlig flygfarkost som utmanar traditionella elektriskt vertikalstartande och landande flygfordon (eVTOL).

Airbike är en flygande motorcykel som drivs av jetmotorer och ska enligt uppgift kunna nå hastigheter på upp till 200 km/h – helt utan vingar eller synliga rotorblad.

Till skillnad från många andra vertikalstartande elflygfordon använder Airbike jetdrift istället för propellrar. Enligt Volonaut ger tekniken ökad säkerhet genom att eliminera exponerade skärblad, även om ljudnivån kan bli högre än hos eldrivna rotorfordon.

Fordonets chassi är tillverkat i ultralätt kolfiber och innehåller 3D-printade komponenter. Resultatet är en konstruktion som enligt företaget väger en sjundedel av en vanlig motorcykel.

Tack vare den extremt kompakta storleken och avsaknaden av roterande propeller kan den enkelt ta sig genom trånga utrymmen”, skriver Volonaut på sin hemsida.

”Som i en dröm”

En av Airbikens mest framträdande tekniska lösningar är ett patenterat stabiliseringssystem som ska möjliggöra automatisk svävning och enkel manövrering, även för användare utan flygerfarenhet.

Enligt den polske entreprenören och uppfinnaren Tomasz Patan, som är initiativtagare till projektet, hanterar fordonets system på egen hand balans och höjd så att föraren istället kan fokusera på navigering.

Fordonet har en öppen cockpit med fri 360-graders sikt, och designen är tydligt inspirerad av sportmotorcyklar.

Du flyger iväg, susar över landskapet, utforskar horisonten och glider tillbaka som i en dröm”, stoltserar Volonaut – som gärna jämför sin produkt med flygfarkoster som tidigare mest kunnat ses i Stars Wars och andra science fiction-filmer.

Finns endast som prototyp

Airbike befinner sig fortfarande i prototypstadiet, och något pris eller lanseringsdatum har ännu inte kommunicerats. Testmaterial som publicerats av företaget har dock fått stor spridning på nätet, inte minst tack vare fordonets futuristiska utseende.

Företaget ser själva sin produkt som en möjlig lösning för individuell flygtransport i urbana miljöer, i takt med att tekniken för personligt flyg fortsätter att utvecklas.

Samtidigt är man mycket noga med att betona att det är minst lika viktigt att ”framtidens svävande motorcykel” ger användarna en känsla av total frihet.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Aegis Authenticator – ett öppet alternativ till Google Authenticator

Annonssamarbete med Teuton Systems

Tvåfaktorsautentisering utan någon som kikar över axeln.

publicerad 1 maj 2025

Använder du Google Authenticator eller en liknande app för dina engångskoder för inloggning? Många väljer storföretagens autentiseringsappar utan att reflektera över integriteten. Men det finns alternativ som varken spårar eller begränsar dig. I vår serie om öppna, övervakningsfria appar tittar vi närmare på Aegis Authenticator – en gratis app med öppen källkod som utmanar de etablerade alternativen genom att erbjuda full kontroll, bättre säkerhet och framför allt – ingen dold övervakning.

Vad är Aegis Authenticator?

Aegis (/ˈiː.dʒɪs/) Authenticator är en app för tvåfaktorsautentisering som – precis som Google Authenticator – genererar tidsbaserade engångskoder direkt på din telefon. Du lägger till dina konton genom att skanna en QR-kod eller skriva in en nyckel, och sedan genererar appen nya sexsiffriga koder varje halvminut. När du loggar in anger du den aktuella koden som extra verifiering utöver lösenordet, vilket gör det mycket svårare för obehöriga att ta sig in även om ditt lösenord skulle läcka. Grundfunktionen är alltså densamma som hos andra autentiseringsappar, men Aegis särskiljer sig med flera viktiga fördelar.

Öppen källkod – ingen smygande datainsamling

En stor fördel med Aegis är att den bygger på öppen källkod (FOSS, Free and Open Source Software). Källkoden är fritt granskningsbar av vem som helst, vilket innebär att utomstående sakkunniga har kunnat bekräfta att Aegis inte samlar in några användaruppgifter alls – till skillnad från många kommersiella alternativ som ofta obemärkt skickar information till tredje part. Denna transparens ger trygghet för integritetsmedvetna; du slipper förlita dig på löften från ett storföretag och kan lita på att Aegis enbart gör det den ska – genererar säkra koder – och inget annat.

Helt offline – inget molntvång, ingen inloggning

Aegis är utformad för att fungera helt offline. Alla hemliga nycklar och engångskoder lagras lokalt på din enhet och appen kräver ingen registrering – du kan börja använda den direkt utan att uppge e-post, telefonnummer eller andra uppgifter. Vissa andra autentiseringsappar erbjuder av bekvämlighetsskäl molnsynk och kontoinloggning, men detta innebär att dina koder skickas till en extern server. Aegis utgår istället från att dina data är dina. Du slipper både konto- och molntvång – vill du göra en säkerhetskopia av dina koder kan du exportera en krypterad backup och själv välja var du lagrar den.

Extra säkerhetsfunktioner skyddar dina koder

Aegis låter dig låsa appens valv med en PIN-kod eller biometrisk låsning, så att ingen obehörig kan se dina engångskoder utan tillåtelse. Koderna förblir krypterade och osynliga tills du låser upp appen – till skillnad från Google Authenticator vars standardbeteende visar koderna så fort appen öppnas. Tack vare skyddsfunktioner som dessa utmärker sig Aegis som ett extra pålitligt alternativ för den som vill ha full kontroll över sina inloggningskoder.

Aegis presenterar också koderna på ett användarvänligt sätt: varje konto listas med namn och ikon, vilket gör det enkelt att hitta rätt kod. Appen stöder dessutom praktiska finesser som sökfunktion, kategorisering av konton och mörkt läge. Sådana detaljer saknas ofta i mer rudimentära autentiseringsappar, vilket är ytterligare en anledning till att många väljer Aegis.

Gratis för alla Android-användare

Trots sina avancerade funktioner är Aegis Authenticator helt gratis att använda. Du hittar appen i den fria appbutiken F-Droid såväl som på Google Play Store, och källkoden finns tillgänglig på GitHub för insyn. För närvarande finns Aegis bara för Android (iPhone-användare får vända sig till t.ex. Raivo OTP), men på Android-plattformen är den svårslagen. Nyligen utsåg PCMag Aegis till ”Editors’ Choice” med motiveringen att appen överträffar konkurrenterna i fråga om säkerhet och inte samlar in någon data.

Förinstallerad på Matrix-mobilen – och tillgänglig för dig

Aegis Authenticator är en av de utvalda appar som förinstalleras på Matrix-mobilen, Teuton Systems integritetsfokuserade GrapheneOS-smartphone. Men du måste inte köpa en ny telefon för att dra nytta av Aegis – vem som helst med en Android-enhet kan installera appen och omedelbart få ett mer privat och säkert sätt att hantera sina tvåfaktorkoder.

Sammanfattningsvis är Aegis Authenticator ett lysande exempel på en pålitlig 2FA-app med öppen källkod som gör det möjligt att skydda sina konton utan att behöva offra vare sig bekvämlighet eller integritet. Oavsett om du använder en Matrix-mobil eller någon annan Android-telefon, ger Aegis dig chansen att ytterligare ta kontroll över din digitala vardag.

Vad är tvåfaktors­autentisering och varför är det viktigt?

Tvåfaktors­autentisering (2FA) innebär att du bekräftar din identitet med två separata bevis i stället för bara ett lösenord. Vanligast är att du först skriver in ditt lösenord (faktor 1) och därefter anger en engångskod som skapas i en autentiseringsapp som Aegis (faktor 2). Koderna finns bara i din telefon och byts varje 30:e sekund, vilket gör det näst intill omöjligt för en angripare att gissa sig in.

  • Något du vet: Lösenord eller PIN-kod.
  • Något du har: Engångskod i en autentiseringsapp, säkerhetsnyckel eller SMS-kod.
  • Något du är (tillval): Fingeravtryck eller ansikts­igenkänning.

Att bara använda lösenord är riskabelt; läckor och phishing­mejl kan göra att ditt lösenord hamnar i fel händer. Med 2FA krävs fortfarande din telefon eller säkerhetsnyckel för att logga in, vilket stoppar de flesta intrångsförsök. Sveriges Myndighet för samhällsskydd och beredskap framhåller 2FA som en grund­läggande skydds­åtgärd för alla konton (MSB).

Så kommer du i gång:

  • Aktivera tvåstegs­verifiering i dina viktigaste konton (e-post, bank, sociala medier).
  • Välj ”autentiserings­app” när du får valet – det är säkrare än SMS.
  • Skanna QR-koden i kontots inställningar med Aegis. Klart! Appen genererar koder automatiskt nästa gång du loggar in.

Med 2FA och en öppen källkodsapp som Aegis har du på bara några minuter höjt din kontosäkerhet från lätt­knäckt till rejält robust.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Kina aktiverar världens första toriumreaktor

publicerad 29 april 2025
– av Redaktionen
Toriumreaktorn i den kinesiska Gobiöknen.

Kinesiska forskare har för första gången lyckats fylla på nytt bränsle i en arbetande toriumsmältsaltreaktor. Det hela beskrivs som ett tekniskt genombrott som kan få mycket stora effekter för kärnkraftens framtid.

Vid ett slutet möte den 8 april vid Kinesiska vetenskapsakademin (CAS) tillkännagav projektets chefsforskare, Xu Hongjie, att teamet lyckats ladda toriumbränsle i en aktiv reaktor utan att avbryta driften. Enligt kinesiska medier är den experimentella reaktorn belägen i Gobiöknen och producerar två megawatt termisk energi.

– Vi leder nu den globala utvecklingen, stoltserade Xu vid mötet och jämförde Kinas framsteg med en klassisk fabel: ”kaniner begår ibland misstag eller blir lata. Det är då sköldpaddan tar chansen”.

Reaktorn använder smältsalt för att transportera bränslet och hantera värme, medan torium tjänar som radioaktivt bränsle.

Torium – säkrare och renare alternativ

Torium anses allmänt ha betydande fördelar jämfört med uran: högre tillgång i jordskorpan, mindre långlivat avfall och lägre risk för vapentillverkning. I kombination med smältsaltteknik, som möjliggör drift vid atmosfärstryck och naturlig begränsning av överhettning, förbättras säkerheten ytterligare.

Xu framhöll att amerikanska forskare på 1960-talet utvecklade tidiga smältsaltreaktorer men att dessa projekt övergavs.

– USA lämnade sin forskning offentligt tillgänglig, i väntan på rätt efterföljare – och vi var den efterföljaren.

Toriumdrivna containerskepp

Arbetet vid CAS inleddes 2018 och forskargruppen växte till över 400 personer. Reaktorn nådde kriticitet i oktober 2023, full driftseffekt i juni 2024, och lyckades fyra månader senare genomföra påfyllning under drift.

– Vi valde den svåraste vägen, men det var den rätta vägen, konstaterade Xu och påpekade symboliken i tidpunkten: exakt 57 år efter Kinas första vätebombsprov.

Kina bygger nu en större toriumreaktor som planeras nå kriticitet 2030 samt utvecklar toriumdrivna containerskepp för framtida utsläppsfria transporter.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Brittiska forskare inleder utomhusexperiment med geoengineering

Klimatöverdrifterna

publicerad 27 april 2025
– av Jan Sundstedt
solen geoengineering
Storbritanniens regering stöder forskning och experiment med att blockera solen.

Brittiska forskare planerar enligt uppgifter småskaliga utomhusexperiment med den kontroversiella tekniken geoengineering inom ramen för ett nytt statligt forskningsprogram på över 50 miljoner pund. Kritiker varnar för riskerna och vill se ett tillfälligt stopp för planerna.

Programmet, lett av myndigheten Advanced Research and Invention Agency (Aria), syftar till att undersöka tekniker för att blockera solljus och på så vis bromsa påstådda klimatförändringar, rapporterar bland annat The Guardian.

Tekniken, som exempelvis innebär att spraya reflekterande partiklar i atmosfären eller förstärka molnbildning med havsvattenspray, syftar enligt förespråkarna till att tillfälligt sänka jordens yttemperaturer.

Professor Mark Symes, programansvarig vid Aria, menar att intresset för att kyla ner jorden är stort.

Den obekväma sanningen är att vår nuvarande uppvärmningsbana gör ett antal sådana brytpunkter tydligt möjliga under nästa århundrade. Detta har lett till ett ökat intresse för metoder som aktivt kan kyla världen på kort tid för att undvika dessa brytpunkter, säger Mark Symes.

Förespråkarna för geoengineering menar att tekniken kan fungera som en nödbroms om klimatförändringarna riskerar att nå vad man menar är irreversibla nivåer.

Aria betonar att experimenten kommer att vara noggrant kontrollerade och utformade för att ge nödvändig data om möjligheterna och riskerna.

Kritiker varnar däremot för att satsningen, med support av bland annat Bill Gates, kan avleda uppmärksamheten från det grundläggande behovet av att minska koldioxidutsläppen.

Farlig distraktion

Seniora forskare har kallat projektet en farlig distraktion, och har jämfört tekniken med att behandla cancer med aspirin.

Aria försäkrar emellertid att försöken inte släpper ut några giftiga ämnen, och lovar att samråda med lokalsamhället samt genomföra miljökonsekvensbedömningar inför varje test.

Parallellt med Arias program har Storbritanniens National Environment Research Council (Nerc) lanserat ett projekt på 10 miljoner pund för att analysera effekterna av geoengineering, dock utan att utföra nya fältexperiment.

Dr Sebastian Eastham vid Imperial College London, en av forskarna inom Nercs projekt, framhåller vikten av internationellt samarbete.

Vi vet att SRM, eller utsikten till SRM, skulle påverka internationella relationer – det är en seriös forskningsfråga.

Geoengineering är fortsatt ett kontroversiellt forskningsfält. Någon global överenskommelse om reglering saknas i dagsläget, och kritiska experter efterlyser ett moratorium för storskaliga ingrepp av jordens atmosfär.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.