MORGONDAGENS DAGSTIDNING – söndag 6 juli 2025

söndag 6 juli 2025

Tankesmedja: ”Sverige på väg att bli teknologiskt perifert”

publicerad 15 oktober 2024
– av Isac Boman
ECIPE menar att skattesänkningar och andra åtgärder behövs för att den negativa trenden ska vändas.

Rättegången närmar sig – hjälp Nya Dagbladet i mål i bankstriden!

84 680 kr av 250 000 kr insamlade. Rätten till ett bankkonto är grundläggande – stöd vår stämningsprocess genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Fredrik Erixon, chef för tankesmedjan ECIPE, skriver i en debattartikel att Sverige är en av de stora förlorarna på den nya globala protektionismen, som han ser sprida ut sig.

Han menar att ”Sverige håller på att göra en teknologisk klassresa neråt” och att landet inom en rad teknikrelaterade områden snabbt blir alltmer ”perifert”.

Erixon, som har en bakgrund på investmentbanken JP Morgan och hos den nyliberala tankesmedjan Timbro pekar på att USA under de senaste presidenterna distanserat sig från ”den ekonomiska världsordning som växte fram efter andra världskriget”, och istället övergått till ökad protektionism – detta eftersom man inte anser att den nuvarande ekonomiska världsordningen ”är kapabel att hantera nya geopolitiska konflikter”.

Den attityden inbegriper också klimatpolitiken: USA, liksom nu också EU, accepterar inte längre en internationell klimatpolitisk ordning där Kina kan fortsätta en fossilbaserad ekonomisk expansion samtidigt som västvärldens företag blir mindre konkurrenskraftiga på grund av ökade energikostnader. Världsekonomin rör sig in i en protektionistisk spiral”, fortsätter han.

Enligt lobbyisten är ”Sverige en av de stora förlorarna” på denna nya protektionism – detta eftersom vi ”är en för liten ekonomi för att sätta hårt mot hårt för att hantera ekonomiska friktioner”.

Sverige kan inte konkurrera på basis av de stora talens makt: vi har inte en befolkningsstorlek som gör att vi kan påverka andra länder med bländande konsumentefterfrågan, investeringar, naturresurser med mera. De klarar sig utan oss. Samtidigt är vi kolossalt beroende av ekonomisk öppenhet för vårt välstånd och för tillgång till tjänster och teknologier från omvärlden”.

”Låg en gång i framkanten”

Han höjer även ett varnande finger för vad han menar är svenska tendenser att anpassa sig till en ”EU-politik som är mer inåtvänd och rädd för konkurrens” och menar att särskilt ”högteknologiska och forskningsintensiva sektorer” i Sverige förlorat på den förda EU-politiken, samt att den svenska passiviteten skadat Sveriges geoekonomiska inflytande.

Sverige håller på att göra en teknologisk klassresa neråt. De senaste åren har regeringen skapat en rad olika incitament för att en större andel av investeringarna ska gå till ”midtech”-teknologier som batterier och grönt stål. BNP-effekten från dessa teknologier är begränsad. I stora transversala teknologier som material, AI och kvantteknologi, telekom- och rymdteknologi, och bioteknologi blir Sverige alltmer perifert – fastän vi en gång låg i framkanten för dessa teknologier och dess kommersialisering”, beklagar han sig.

Vill se statliga satsningar

Lösningen är enligt Erixson att makthavarna börjar använda sin ”statskapacitet” för att förbättra den geoekonomiska positionen – genom riktade politiska insatser och genom att ge näringslivet ”bättre skatteincitament och mer attraktiva villkor för forskningsintensiv verksamhet och humankapital att lokalisera sig i Sverige”.

Särskilt just i transversala teknologier – det vill säga teknologier som bedöms komma att leda mycket av kommande innovation och strukturell omvandling i ekonomin”, fortsätter han.

Han avslutar med en rekommendation om att statens utlägg till forskning och utveckling bör vara ”minst” 5 procent av BNP om tio år – och att man bör börja med att anslå ytterligare 500 miljarder kronor till strategisk forskning under det kommande decenniet.

Om ECIPE

ECIPE är en handelsorienterad tankesmedja, baserad i Bryssel, och fokuserar enligt egen utsago primärt på ”internationell handel, regleringar, digitalisering och andra internationella ekonomiska policyfrågor av betydelse för Europa”.

Tankesmedjan påstår sig sträva efter att ta fram forskning och analyser som ”sammanför politik, ekonomi och juridik och som tillämpar dessa på beslutsfattande i den verkliga världen”.

Man är av övertygelsen att ”en gradvis minskning av hindren för rörlighet av varor, tjänster, kapital, människor och data över gränserna skapar välstånd och förbättrar förutsättningarna för fred, säkerhet och individuell frihet”.

Tankesmedjans chef, Fredrik Erixson, har tidigare arbetat för investmentbanken JP Morgan och som chefsekonom för den nyliberala tankesmedjan Timbro.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Spotify fyller spellistor med fejkmusik – medan ägaren miljardsatsar på militär AI

Utvecklingen av AI

publicerad 1 juli 2025
– av Markus Andersson
Daniel Ek anklagas för att lura Spotifys artister på pengar - pengar som istället läggs på utveckling av militära AI-system.

Rättegången närmar sig – hjälp Nya Dagbladet i mål i bankstriden!

84 680 kr av 250 000 kr insamlade. Rätten till ett bankkonto är grundläggande – stöd vår stämningsprocess genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Spotify lyfter fram anonyma låtsasmusiker och datorgenererad musik för att slippa betala ersättning till riktiga artister. Det avslöjar en ny bok av musikjournalisten Liz Pelly.

Samtidigt växer kritiken mot Spotifys vd, Daniel Ek, som nyligen investerat över 6 miljarder kronor i ett företag som utvecklar AI-teknik för framtidens krig.

I boken Mood Machine: The Rise of Spotify and the Costs of the Perfect Playlist avslöjar Liz Pelly att Spotify sedan länge driver ett hemligt internt program kallat Perfect Fit Content (PFC). Inom ramen för det skapas billig och generisk bakgrundsmusik – ofta kallad ”muzak” – av ett nätverk av produktionsbolag som har kopplingar till Spotify. Musiken placeras sedan i Spotifys populära spellistor, ofta utan att några riktiga artister nämns.

Programmet testades redan 2010 och beskrivs av Pelly som Spotifys mest lönsamma strategi från och med 2017.

”Det väcker oroväckande frågor för alla oss som lyssnar på musik. Det målar upp en bild av en framtid där streamingtjänster förvandlar musik till bakgrundsljud, normaliserar anonymt lågkostnadsinnehåll och kapar bandet mellan lyssnare och artist”, skriver Pelly.

År 2023 kontrollerade PFC-programmet hundratals spellistor. Fler än 150 av dessa – med namn som Deep Focus, Cocktail Jazz och Morning Stretch – bestod helt av musik som producerats inom PFC.

”Bara själlös AI-musik kvar”

En jazzmusiker berättade för Pelly att han blivit ombedd av Spotify att göra en ambientlåt för några hundra dollar i engångsersättning. Men han fick inte behålla rättigheterna till musiken och först när låten senare fick miljontals spelningar insåg han att han sannolikt blivit lurad.

På sociala medier har kritiken varit skarp. En användare skriver: ”Om några år är det bara själlös AI-musik kvar. Det är ett enkelt sätt att slippa betala ersättning till någon”.

”Jag raderade Spotify och sa upp abonnemanget”, kommenterar en annan.

Spotify har tidigare kritiserats för liknande upplägg. Tidningen The Guardian rapporterade i februari att företagets system Discovery Mode låter artister bli synligare – men bara om de går med på att få 30 procent mindre betalt.

Spotifys vd investerar i AI för krig

Samtidigt har vd:n, Daniel Ek, blivit föremål för hård kritik för att genom sin investeringsfirma Prima Materia ha satsat över 600 miljoner euro – motsvarande drygt 6,5 miljarder kronor – i det tyska AI-företaget Helsing. Företaget utvecklar programvara för drönare, stridsflyg, ubåtar och andra militära system.

– Världen ställs inför större utmaningar än någonsin. Det har påskyndat processen. Det finns en enorm insikt om att det nu är AI, kvantitet och autonomi som driver framtidens krigföring, kommenterade Ek själv i en intervju med Financial Times.

I och med investeringen har Ek även blivit styrelseordförande i Helsing. Företaget arbetar bland annat med ett projekt kallat Centaur, där artificiell intelligens ska användas för att styra stridsflygplan.

Kritiken lät inte vänta på sig. Den australiske producenten Bluescreen förklarade i en intervju med musiksajten Resident Advisor varför han valde att lämna Spotify – ett beslut som även flera andra musikskapare har tagit.

– Krig är ett helvete. Det finns inget etiskt i det, oavsett hur man försöker förklara det. Jag lämnade plattformen för att det blev tydligt att Spotifys vd, precis som alla miljardärer, byggt sin förmögenhet på att utnyttja andra.

Konkurrent väljer annan väg

Spotify har tidigare ifrågasatts för sin närhet till den politiska makten. Företaget donerade exempelvis 150 000 dollar till Donald Trumps installationsfond 2017 och höll även en exklusiv ”brunch” dagen före ceremonin.

Samtidigt som Spotify storsatsar på AI-genererad musik och röststyrda DJ:er, har konkurrenten SoundCloud valt att gå en annan väg.

– Vi utvecklar inga AI-verktyg och tillåter inte att utomstående samlar in eller använder vårt innehåll för AI-träning, förklarar kommunikationschefen Marni Greenberg.

– Vi har dessutom infört tekniska skydd, inklusive en ’no AI’-märkning, för att tydligt förhindra otillåten användning.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Strålskyddsstiftelsen släpper ny dokumentär om 5G

Kritiserade 5G-utbyggnaden

publicerad 19 juni 2025
– av Redaktionen
Dokumentären ser närmare på de allvarliga hälsokonsekvenserna av 5G-utbyggnaden.

Rättegången närmar sig – hjälp Nya Dagbladet i mål i bankstriden!

84 680 kr av 250 000 kr insamlade. Rätten till ett bankkonto är grundläggande – stöd vår stämningsprocess genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Strålskyddsstiftelsen har släppt dokumentären 5G – ”The Untold Story” (5G – Den dolda sanningen) som är en undersökning av de dolda hälsokonsekvenserna av 5G-utbyggnaden.

År 2025 utsågs Stockholm till den stad som erbjuder den bästa 5G-upplevelsen i Europa. Men bakom medias ensidigt positiva rubriker döljer sig en mer oroande verklighet. Människor, som tidigare varit vid god hälsa, började uppleva allvarliga symtom efter att 5G-antenner installerats nära deras hem.

Inom några dagar utvecklade friska människor sömnlöshet, huvudvärk, hjärtklappning och andra oroväckande symptom.

Genom personliga vittnesmål och banbrytande forskning belyser filmen effekterna av 5G-utbyggnaden på människors hälsa. Bland annat delges forskning av tidigare professor Lennart Hardell, renommerad epidemiolog och cancerläkare, som genomförde en rad fallstudier om hälsoeffekter på människor som bor nära 5G-antenner i samarbete med Mona Nilsson från Strålskyddsstiftelsen.

Studierna drar bland annat slutsatsen att människor som exponeras för 5G snabbt utvecklar det så kallade ”mikrovågssyndromet”, tidigare beskrivet som en effekt av exponering för mikrovågsstrålning, och att 5G leder till mycket hög strålningsexponering. Dessa studier, som är de första i världen som vetenskapligt dokumenterar hälsoeffekter från 5G-exponering, presenterar en oroande slutsats: 5G är hälsofarligt.

 

”5G –The Untold Story” utmanar myndigheternas och makthavarnas tystnad. 5G-nätet har byggts ut utan försiktighetsåtgärder och studier som visat att tekniken inte är skadlig. Filmen visar på att dessa institutioner verkar prioritera industriella intressen framför allmänhetens säkerhet. Den beskrivs som den första filmen som dokumenterar hälsokonsekvenserna av 5G på djupet.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Teuton Systems erbjuder smart integritetssäker teknik – utan kompromisser

Annonssamarbete med Teuton Systems

  • Med bas i Dalarna utvecklar Teuton Systems ett världsunikt koncept för dig som vill ha integritetsinriktade datorer och mobiltelefoner utan att kompromissa med varken användarvänlighet eller säkerhet.
  • Vi tar striden mot snokande företag, massövervakning från myndigheter och kriminell telefonavlyssning genom fasta principer kring öppen källkod och säkra produkter.
publicerad 16 maj 2025
Både datorer och mobiler från Teuton Systems levereras med gränssnitt som du kommer att känna igen dig i och med förinstallerade appar för alla dina vardagsbehov.

Rättegången närmar sig – hjälp Nya Dagbladet i mål i bankstriden!

84 680 kr av 250 000 kr insamlade. Rätten till ett bankkonto är grundläggande – stöd vår stämningsprocess genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Digitaliseringen har gett mänskligheten superkrafter – och öppnat dörren för en hel djungel av nya hot.

Vi ser det varje dag: nyhetsrubriker om intrång, skandaler och kartläggning av helt vanliga människor. Teuton Systems arbetar för dig som vägrar acceptera en tillvaro där någon annan äger din data. Därför erbjuder vi hårdvara och mjukvara som ger dig full kontroll över ditt eget digitala liv.

Sund skepsis kring datainsamling är allt annat än paranoia – den är högst befogad. Här är bara några exempel som borde få vem som helst att fundera en extra gång över sin digitala vardagsmiljö:

  • Massövervakning: Efter Edward Snowdens historiska avslöjanden blev det känt även för allmänheten att statliga program massavlyssnar både företag och privatpersoners kommunikation. En viktig påminnelse om att det krävs medvetet agerande för att bevara privatlivet. Denna massövervakning har efter avslöjandena också fortsatt under andra former.
  • Dataläckor och skandaler: Allt från Cambridge Analytica-skandalen (där ett företag samlade in data om miljontals Facebook-användare för att påverka val) till Apoteket-läckan (känsliga kunddata skickades till Facebook, utan deras vetskap) bevisar gång på gång hur lätt våra uppgifter kan säljas, tappas bort eller missbrukas.
  • Beroende av storföretag: Vår digitala vardag domineras av ett fåtal teknikjättar, vilket väcker oro kring hur mycket makt de har över vår data och infrastruktur. Nästan hälften av svenskarna anser att Google och Facebook hotar integriteten enligt färska siffror. Att låta ett fåtal jättebolag dominera över informationen om våra privatliv är helt enkelt inte ett anständigt alternativ.
  • Spionerande appar: Vanliga smartphone-appar kan få åtkomst till stora mängder privat data – platsposition, kontakter, mikrofon, med mera – som sedan i bästa fall delas vidare i vinstsyfte men även mer obskyra ändamål.Faktum är att 8 av 10 svenskar vet att appar kan följa deras position via GPS enligt en nationell integritetsrapport, vilket visar hur utbrett fenomenet är. Insamlade app-data har lett till allt från riktad reklam till integritetsskandaler. Ändå fortsätter flödet av mjukvara som tyst snokar i bakgrunden.

Mot den bakgrunden lanserade Teuton Systems redan 2020 Nordens första helt Linux-baserade datorsystem för vanliga användare. Sedan dess har konceptet utvecklats: 100 procent öppen källkod, kryptering som standard och hårdvara optimerad för säkerhet. Filosofin är enkel: starkt integritet ska vara utgångspunkten i dina enheter, inte ett dolt tillval.

Alla enheter levereras färdigkonfigurerade med integritetssäker programvara och dokumentation på svenska. Du kan packa upp produkterna och börja använda dem direkt, trygg i att systemen redan är optimerade för att värna privatlivet.

Bild på premiummodellen Matrix 8 Pro rustad med 256 GB lagringsutrymme och en mycket kraftfull kamera som fått högsta betyg i tester.

Matrix-mobilen – den spårningsfria smarttelefonen

Den kanske viktigaste produkten heter Matrix-mobilen. En kraftfull smartmobil, med operativsystemet utbytt mot GrapheneOS – världens säkraste mobila operativsystem enligt branschexperter. Den levereras helt utan Google-appar – vilket för användaren betyder att telefonen inte automatiskt ”ringer hem” till Google och delar data om ditt användande.

Istället förinstalleras öppna alternativ: webbläsare, e-post, kartor, chatt, allt du behöver. De allra flesta populära appar och tjänster (inklusive t.ex. BankID) fungerar. Resultatet blir en smartphone som i stort sett fungerar som vilken Android-mobil som helst – men där du slipper oroa dig för att telefonen spionerar på dig i bakgrunden.

Nordens första färdigkonfigurerade Linux-datorer

På datorsidan erbjuds både bärbara och stationära modeller, där Windows ersatts med Linux, som är ett öppet och säkrare operativsystem fritt från storbolagens datainsamling. Varje system specialkonfigureras för hög säkerhet men med bibehållen hög användarvänlighet. Från första uppstart körs datorn med full diskkryptering och en säker VPN, inbäddat i en modern desktop­miljö med traditionell startmeny och aktivitetsfält som känns igen av alla Windows-användare – allt ingår i TS PC-konceptet. Inget grävande i inställningar, ingen bloatware. Du får en välbekant användarupplevelse men slipper övervakningen.

Varför öppen källkod är smartare – och tryggare

Tack vare öppen källkod kan vem som helst syna programvaran; inga hemliga bakdörrar, ingen dold datainsamling. Det gör systemen mer transparenta än mainstream-plattformar – och vi har världens fria utvecklargemenskap bakom oss som kvalitetssäkrar i stället för ett slutet storbolag. När en sårbarhet dyker upp fixas den snabbt, utan lobbyism eller aktieägarpolitik. Genom att kombinera öppen källkod, hårdvarusäkerhet och integritetsfokuserad konfigurering skapas ett alternativ som ger vanliga användare digitalt självbestämmande.

Så släpp beroendet av teknikjättarna – ta själv kontrollen över din teknik och din information. Dessa typer av lösningar borde egentligen vara självklara i dagens IT-miljö, men som vi sett är de långt ifrån standard i branschen. Förändring behövs och tillsammans kan vi göra skillnad.

Utgångspunkten är och förblir densamma: teknik ska styras av användaren där du har den fullständiga kontrollen, inte myndigheter eller giriga storföretag. Med Teuton Systems produkter får du säkerhet och frihet – utan att kompromissa med användarvänlighet. Dessutom kan du alltid vända dig till vår telefonsupport på vårt kontor i södra Dalarna som är redo att stötta dig både före och efter köp. Med andra ord: Teknik av folket, för folket.

Välkommen till Teuton Systems – där personlig integritet är standard och övervakning ett avslutat kapitel!

 

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Fritt från stänk med nya urinoarer

publicerad 9 maj 2025
– av Redaktionen

Rättegången närmar sig – hjälp Nya Dagbladet i mål i bankstriden!

84 680 kr av 250 000 kr insamlade. Rätten till ett bankkonto är grundläggande – stöd vår stämningsprocess genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Forskare har hittat ett sätt att göra urinoarer näst intill stänkfria. I USA menar man att metoden dagligen ska kunna hindra en miljon liter urin att hamna fel.

Urinoarer blev brett använda på 1800-talet i Europa, men har sedan dess inte förändras särskilt mycket. En stor del av urinen skvätts eller spills ut och bara i USA uppskattar man att omkring en miljon liter kiss spills ut varje dag, något som föranleder städ- och hygienproblem och obehagliga lukter.

På grund av höga kissnivåer krävs det en frekventare rengöring än på vanliga toaletter, vilket också innebär att bland annat stora mängder vatten används samt att det tillhör de mer otrivsamma arbetsuppgifterna för städpersonal.

Ytorna på urinoarer har betydligt högre bakteriekoncentrationer än traditionella toaletter, och golven runt omkring har den högsta nivån”, skriver forskarna.

Fel vinkel

Forskare vid bland annat University of Waterloo kom fram till att dagens urinoarer har ett stort problem i konstruktionen så att den vinkel där strålen träffar urinoarens vägg gör att en stor del av urinen stänker. I studien, som publicerats i PNAS Nexus, har forskarna undersökt den mest spillfria vinkeln när en stråle träffar en hård yta. 

Strålen bör slå ner med mindre än 30 procents vinkel, att jämföra med dagens 90, har forskare kommit fram till. Då minskade stänket till endast 1,4 procent jämfört med de nivåer som observerades i en traditionell urinoar.

Efter resultaten föreslår forskare nu två nya urinoar-modeller, döpta till Cornucopia och Nautilus, som är designade för att undvika kiss-stänk. Cornucopia påminner något om en offentlig papperskorg, medan Nautilus inte skulle se malplacerad ut i en avantgardistisk möbelaffär, enligt forskarna.

Spara miljontals liter vatten

Nautilus ansågs ha den mest idealiska designen tack vare sin höjd som gör den lättare även för kortare personer att använda. Dess större öppning är också lättare att rengöra och tål sämre sikte, vilket gör den lämplig för användning på båtar och flygplan.

Skulle Nautilus ersätta dagens urinoarer i USA hävdar forskarna att det skulle förhindra den miljon liter urin som spills varje dag. Detta menar man i sin tur skulle kunna spara cirka 10 miljoner liter vatten, om man beräknar att det används tio gånger så mycket vatten för att städa upp spilld urin.

En bred användning av dessa urinoarer ”skulle leda till betydande besparingar av personalresurser, kostnader, rengöringskemikalier och vattenförbrukning, vilket skulle få stora effekter på det moderna samhället genom förbättrad hållbarhet, hygien och tillgänglighet”, sammanfattar forskarna.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.