Alltfler norrmän väljer bort redaktionella medier till förmån för sociala medier vilket ökar risken för valpåverkan inför höstens val, anser forskare och norska valmyndigheten.
Åtta av tio norrmän använder sociala medier dagligen, men bland unga är siffran ännu högre. Hela 96 procent av ungdomar mellan 13 och 19 år använder sociala medier, där Snapchat ligger som etta följd av TikTok. Samtidigt fortsätter andelen norrmän som använder redaktionella medier att stadigt minska.
Som de flesta känner till skräddarsyr sociala plattformar innehåll till användare med algoritmer, ofta utan källkritik eller faktakontroll.,
– Du får inte nödvändigtvis den faktakontroll, källkritik eller bredd som du får genom de redaktionella medierna. Så det är något att vara medveten om i framtiden, säger Benedicte Bjørnland, chef för den norska valmyndigheten, till norska statskanalen NRK.
I höst är det riksdagsval i Norge, men Bjørnland menar att det i nuläget inte finns något som tyder på att främmande makter skulle försöka påverka valet. Däremot pekar hon mot att man inte ska vara naiv och tro att Norge inte kan utsättas för påverkan inför val i framtiden.
Växande hot
Det norska försvarets forskningsinstitut (FFI) anser dock att risken för valpåverkan ökar.
– Vi ser en ökning av antalet länder som utsätts för detta. Särskilt förra året, som var ett mycket stort valår internationellt, såg vi flera fall där valpåverkan användes, säger seniorforskaren Paul Buvarp.
Även Norge uppges man ha varit utsatta för utländsk påverkan vid val, men den har hittills varit i begränsad skala och utan betydande effekt.
– Men vi kan se att detta är ett växande hot, säger han.