Wetterstrand utredde frågan om förnybart flygbränsle – äger själv 615 000 aktier i bränslebolag

publicerad 6 mars 2019
Miljöpartiets tidigare språkrör Maria Wetterstrand

Vinna eller försvinna för Nordens viktigaste dagstidning!


2739 kr av 100 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


I veckan överlämnade Miljöpartiets tidigare språkrör Maria Wetterstrand en statlig utredning om hållbara och förnybara biobränslen för flygplan till klimatminister Isabella Löwin (MP). Samtidigt sitter Wetterstrand med i styrelsen för ett företag som planerar att tillverka just förnybart flygbränsle. Nu anklagas den välkände miljöpartisten för jäv av experter.

Det var Samhällsnytt som i veckan avslöjade att Wetterstrand har ett egenintresse i att mer flygbränsle blir förnybart då hon sitter i styrelsen för företaget Cortus Energy AB som har specialiserat sig på att utveckla och tillverka en teknologi som kallas för ”Woodroll” som i korthet går ut på att man utvinner energi ur flis och annat trä.

Företaget har fått statliga bidrag för att ta fram en ”genomförbarhetsstudie” för grönt flygbränsle från svenska skogar och samtidigt som Wetterstrand överlämnade utredningen så kom ett pressmeddelande från Cortus Energy AB om att man öppnar en ny anläggning i Höganäs.

Detta gjorde i sin tur att företagets aktie ökade med över 40 procent på en enda dag, något som i högsta grad gynnar Maria Wetterstrand personligen ekonomiskt då hon enligt Samhällsnytt äger 615 000 aktier i företaget.

Olle Lundin som är professor i förvaltningsrätt menar att det kan handla om en jävsituation och säger till DN att Wetterstrand har en plikt att gynna företaget hon representerar, varför det är lätt att en intressekonflikt kan uppstå.

– Bara för att man råkar ha ett mindre aktieinnehav i ett bolag kan man inte alltid bli jävig i förhållande till det. Så ser juridiken ut. Men i styrelseuppdraget ligger att hon har en plikt för att verka för bolagets bästa. Där har du ett potentiellt bekymmer. Tar hon med sig bolagets bästa i utredningsuppdraget? Hon skulle säkert säga nej om du frågar men enligt aktiebolagslagen har hon samtidigt en plikt att verka för bolagets bästa.

Korruptionsexperten Louise Brown är inne på samma spår som Olle Lundin och menar i Expressen att det är en ”glasklar intressekonflikt” och att det låter väldigt konstigt att man skulle kunna sitta på två stolar och ändå förhålla sig neutral.

Maria Wetterstrand menar själv att hon inte ser något problem i att vara involverad både i utredningen och i företaget som gynnas av dess slutsatser utan säger till tidningen att det inte är hon själv som kan påverka utgången.

– Nej, det är så pass långt emellan. Jag har inte själv någon beslutsmakt i den här frågan och även om man skulle ta ett sånt här beslut som skulle träda i kraft ett par år framåt så är det otroligt långt till att det skulle innebära att det här bolaget skulle få pengar till att investera i att bygga en anläggning som skulle producera nånting som blir sålt till slut.

Expressen pekar också på att under tiden som Maria Wetterstrand har haft ansvar för utredningen om förnybara biobränslen så har hon också köpt fler aktier i företaget. Hon viftar dock bort kritiken och menar att om och när Cortus Energy AB faktiskt producerar flygbränsle så är det osannolikt att hon har kvar några aktier i företaget.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!