Vindkraft spås bli billigare

publicerad 10 november 2016

Ledande experter inom vindkraftsområdet förutspår en fortsatt prisminskning av vindkraft till följd av tekniska framsteg, enligt en undersökning som Lawrence Berkeley National Laboratory har utfört, vilken publicerats i Nature Energi.

Kostnaderna förväntas sjunka med mellan 24 och 30 procent till 2030 och mellan 35 och 41 procent till 2050, till följd av framsteg som större och mer effektiva turbiner och lägre kapital- och driftskostnader, skriver Berkeley Lab.

Vindkraft på land antas även fortsättningsvis vara billigare än havsbaserade projekt, som står inför likväl större totala prissänkningar som större osäkerhet. Över lag finns mycket utrymme för förbättring, och enligt experternas utlåtande skulle priserna kunna sjunka med över 40 procent till 2030 och 50 procent till 2050, men det skulle kräva mer forskning och utveckling, och chansen att lyckas bedöms låg, bara tio procent.

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.