Vattenkraften kan miljöanpassas

publicerad 26 mars 2014

I fyra rapporter från Havs- och vattenmyndigheten, HaV, berättar forskare från tre universitet hur de anser att vattenkraften kan och bör miljöanpassas.

– Detta är första gången som en systematisk sammanställning av forskningsläget gällande tekniker för en mer miljöanpassad vat­tenkraft tagits fram. Författarna ansvarar för rapporternas innehåll men vi ser dem som ett viktigt vetenskapligt underlag i Havs- och vattenmyndighetens planerade vägledning, säger Björn Sjöberg, chef för avdelningen för havs- och vattenförvaltning.

Rapporterna har tagits fram av forskare vid Karlstads och Umeå universitet samt Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU. De innehåller exempelvis beskrivningar av kunskapsbaserade metoder för att fastställa hur vattenkraftverken bör reglera älvar och åar för att ge förutsättningar för djur- och växtlivet, skriver HaV.

 

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.