Världens största fiskart riskerar att utrotas

publicerad 20 augusti 2018

Antalet valhajar har mer än halverats under de senaste 75 åren enligt uppgifter från International Union for Conservation of Nature (IUCN) Red List och har därmed sedan 2016 klassificerats som utrotningshotad.

Den 30 augusti varje år firas valhajen – den långsamma simmaren som kan bli upp emot 18 meter lång och väga upp till 20.6 ton – runt om i världen. På grund av dess dyrbara leverolja, kött och fenor är valhajen en lockande måltavla för många, framför allt i stora delar av Asien. Tidigare i år upptäckte man nästan ett ton valhajfenor som skulle smugglats till Hongkong – ett av världens största handelsområden för valhajsvaror.

Fartygskollisioner, förstöring av livsmiljö, och trassel i fisknät är ytterligare faktorer som spelar in i hotet mot artens existens, rapporterar ScienceDaily.

Det har tidigare varit svårt att ta fram uppgifter om valhajen, delvis på grund av att man varit tvungen att förlita sig på ben och döda provkroppar, men forskare vid Nova Southeastern University’s (NSU) Guy Harvey Research Institute (GHRI) har i samarbete med the Maldives Whale Shark Research Programme lyckats ta fram nya metoder som möjliggjort framtagning av information om ålder och tillväxt, utan att förlita sig på döda valhajar.

Genom dessa metoder hoppas man kunna ta fram ytterligare information för att öka möjligheten att kunna rädda dessa utrotade varelser.

 


Lana Blakely
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.