Den anrika brittiska aktionsfirman Christie’s tvingas att betala 3 250 pund i böter. Detta för att man sålt otillåtna elfenben.
Det var i april som Christie’s lade upp föremålet, ett elfenben monterat på silverfästen, på sin webbsida för försäljning. Riktpriset var på 1 200 till 1 800 pund.
Men aktionsfirman saknade giltig dokumentation för att sälja elfenbenet. För detta ska man nu böta 3 250 pund, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.
Den 63-åriga ägaren av elfenbenen som vände sig till Christie’s för att sälja objektet, ska åtalas. Aktionsfirman medger att man brustit i sina rutiner och att man kommer att betala böterna.
Elefanten är idag utrotningshotad och dess betar kan vara mycket värdefulla. Att olagligt föra in eller försöka sälja elfenben utan tillstånd inom EU är olagligt och kan leda till böter och fängelse i upp till fyra år.
Elefanten Mary på Berlin Zoo har inte bara lärt sig att duscha helt själv. Hennes avancerade duschteknik med hjälp av en vattenslang har dessutom förvånat forskare som studerat Marys beteende.
Jane Goodall, som levde med schimpanser i 25 år, var bland de första forskarna att notera att djur kan använda verktyg. Hon observerade bland annat hur en schimpans vid namn David använde ett grässtrå för att fiska upp termiter från en termitstack. Sedan dess har forskare upptäckt att många fler djur, som delfiner, kråkor och andra primater, också använder verktyg på olika sätt.
En studie publicerad i Current Biology delger att tyska forskare upptäckt en ny form av verktygsanvändning hos djur. Studien fokuserade framförallt på elefanterna vid Berlin Zoo, där den asiatiska elefanten Mary har utvecklat en teknik för att duscha helt på egen hand, utan hjälp av djurskötare.
Lena Kaufmann, doktorand och en av studiens författare, upptäckte Marys duschbeteende under djurskötarnas morgonrunda, då de sköljde av elefanterna med en slang. När de nådde Mary gav de henne slangen, och hon började skölja av sig själv. Enligt djurskötarna lärde hon sig också detta på egen hand.
Olika duschtekniker
Mary använde olika tekniker för att skölja av hela kroppen genom att greppa slangen på olika sätt. För att spola av ryggen höll hon slangen längre från änden och svängde den som ett lasso bakom huvudet.
– Mary är så fantastisk på att duscha, konstaterar Michael Brecht, neurovetare vid Humboldtuniversitetet i Berlin och en av författarna till artikeln, till The New York Times.
Enligt Kaufmann är en slang ”mycket komplex” för ett djur, men spekulerar kring att en elefant kan ha ”en ganska intuitiv förståelse för en slang, eftersom den är superlik snabeln”.
Mary var heller inte den enda elefanten på djurparken som använde slangen. Den yngre elefanten Anchali hade också utvecklat tekniker för att använda den, men istället för att duscha själv syntes hon framförallt använda den för att störa Marys duschar.
Möjligt sabotage
Anchali utvecklade två olika tekniker för att avbryta vattenflödet till Marys duschslang. Den ena var att böja slangen för att stoppa flödet, och den andra att använda sin snabel för att trycka ner slangen så att vattnet slutade rinna. Betydelsen av beteendet debatterades flitigt i labbet, enligt Dr. Brecht.
Den yngre elefantens beteende uppstod kort efter att Mary börjat visa aggression mot henne, vilket fick forskarna att spekulera i huruvida det kunde röra sig om en form av hämnd.
För att testa hypotesen gav forskarna Anchali tillgång till två slangar, i hopp om att hon skulle föredra att böja den slang som Mary använde istället för att välja slumpmässigt. Anchali tenderade dock att klämma fast den slang som låg närmast. Forskarna var tveksamma till att dra definitiva slutsatser och menade att beteendet även skulle kunna vara ett sätt för Anchali att få uppmärksamhet medan forskarnas fokus i hög grad låg på Mary.
I slutet av januari kommer flera planeter att vara synliga från Jorden och minst fyra kommer att kunna ses med blotta ögat, utan hjälp av teleskop.
Fenomenet, som i vardagligt tal kallas planetparad, uppstår när flera av solsystemets planeter är synliga samtidigt på natthimlen, oftast nära ekliptikan – den bana solen följer över himlen. Den engelska termen är ”planetary alignment”, planetuppradning på svenska, en term som kan vara missvisande eftersom planeterna inte står i en perfekt linje, vare sig på himlen eller i solsystemet som helhet.
Planeterna blir synliga eftersom de befinner sig på ungefär samma sida av solen och därför är välplacerade i förhållande till jorden, vilket gör att de kan ses på natthimlen. Dessa händelser är relativt sällsynta och varierar i omfattning beroende på antalet synliga planeter och deras ljusstyrka.
I januari kommer Mars, Jupiter, Uranus, Venus, Neptunus och Saturnus att synas på natthimlen, rapporterar CNET. De uppskattas bli synliga några dagar före den 21 januari och fortsätta vara det i ungefär fyra veckor. Vecka fem, under nymånen, förväntas vara den bästa tiden för observation eftersom himlen då är mörkare.
Ses med blotta ögat
Förutsatt att det inte finns några störningar från artificiellt ljus där man befinner sig kan planeterna bli synliga så snart solen gått ner. Venus, Mars, Jupiter och Saturnus kan ses med blotta ögat från norra Europa, enligt Astroinfo. Jupiter och Venus är lättast att observera, medan Saturnus kan vara svår att upptäcka under sämre siktförhållanden. För att se Neptunus och Uranus krävs däremot ett teleskop, samt även goda siktförhållanden.
Vill man ha chans att se alla sex planeter bör man gå ut under tidig kväll, då Venus och Saturnus sedan försvinner under horisonten. Mars och Jupiter syns dock större delen av natten.
Den första veckan i mars kommer även Merkurius att bli synlig, vilket innebär en ny planetparad med alla planeterna i solsystemet förutom Jorden. Åttonde mars spås vara en bra dag för att se Merkurius. Planeten kommer att vara svår att se, men bäst chans har man i de sydliga delarna av Sverige. Ska man ut med teleskop vid denna tid bör man vara försiktig då några av planeterna kommer att vara nära solen, och eftersom det kan skada ögonen bör man vara försiktig vart man riktar teleskopet.
Denna planetparad är dock kortvarig, då Saturnus, Neptunus och Merkurius kort därefter kommer att hamna för nära solen och därmed inte längre vara synliga.
Hitta planeterna
Det kan vara utmanande att lokalisera planeterna på himlen. Venus och Saturnus syns lågt i sydväst, medan Jupiter står högt i ostsydost, enligt Astrokonsult. Mars ligger i ostnordost, Uranus i stjärnbilden Väduren och Neptunus i Vattumannen. Merkurius kan ses lågt ovanför horisonten i sydost. Hjälpmedel, som apparna Stellarium och Star Walk 2, kan vara ett tips för att underlätta navigeringen på natthimlen.
På den konstgjorda ön Pepparholm frodas växt- och djurlivet utan någon mänsklig påverkan. Sedan ön skapades i samband med bygget av Öresundsbron 1999 har hundratals växtarter och flera djurarter påträffats, och nya arter upptäcks fortfarande.
Öresundsbron, även kallad Öresundsförbindelsen, invigdes den 1 juli 2000 och sträcker sig 15,9 kilometer mellan Malmö och Köpenhamn, både ovanför och även under Öresund via en tunnel.
Den ursprungliga planen för förbindelsen var att bygga den längs ön Saltholm. Detta hade dock krävt att bron antingen drogs rakt över ön eller att ön expanderades. På grund av risken för att störa öns naturliv övergavs dock planen, och beslutet fattades istället att anlägga en konstgjord ö söder om Saltholm.
Pepparholm, på danska Peberholm, designades av bro- och landskapsarkitekten Inger Berglund från Falun och anlades mellan 1995 och 1999. Ön fick sitt namn genom en namntävling i den danska tidningen Politiken.
Brobyggandet mötte motstånd från flera håll, bland annat med argument om att det skulle störa vattnets fria flöde. Saltvatten, som är tyngre än sötvatten, flödar bättre i djupa områden. Pepparholm byggdes dock på ett grunt område som inte påverkade vattenflödet, och därtill grävdes Öresund ännu djupare för att förbättra det befintliga vattenflödet. Det uppgrävda materialet användes sedan för att bygga upp ön.
”Nordens största biologiska laboratorium”
Tunneln mot Köpenhamn börjar på Pepparholm, där både en järnväg och en motorväg passerar genom ön. Inga tåg stannar dock på ön, och motorvägens avfart får endast användas av personer med särskilt tillstånd. Det är endast biologer och personal från Öresundsbron som får besöka ön, som därmed fått ligga orörd från mänsklig påverkan sedan den upprättades.
Pepparholm ingår tillsammans med Saltholm och det omgivande havet i Natura 2000-område 142. Natura 2000 är ett nätverk av värdefulla naturområden inom EU med arter och naturtyper som anses särskilt skyddsvärda ur ett europeiskt perspektiv. Eftersom naturen på Pepparholm har fått utvecklas utan mänsklig inblandning eller naturvård ses ön också som ett experiment och har kallats för ”Nordens största biologiska laboratorium”.
Ovanliga arter
Pepparholm har idag ett rikt växt- och djurliv med hundratals växtarter och ett stort antal djurarter som har identifierats på ön.
Även flera sällsynta arter har upptäckts på Pepparholm. Bland annat frodas den vilda och fridlysta orkidén ängsnycklar i kolonier på ön, efter att den först hittades 2004. År 2007 identifierades växterna äkta pimpinell, krypvide, strimsporre och strandiris (sibirisk iris). Totalt uppskattas ön hysa omkring 600 växtarter, enligt Natursidan. En annan ovanlig upptäckt är växten hårdkårel, som inte finns i vare sig Sverige eller Danmark, utan tros ha kommit med tåget från Finland, enligt statskanalen SVT.
År 2010 upptäcktes en hare på ön som tros ha tagit sig dit över isen. Fem år senare hittades vita kaniner, som enligt misstankar kan ha släppts ut från en bil. Dessutom häckar gråhäger, brun kärrhök och pilgrimsfalk på Pepparholm, som är populär även bland andra fågelarter. Totalt häckar omkring ett 40-tal olika arter på ön.
Den sällsynta grönfläckiga paddan upptäcktes på ön år 2005. Arten förekommer annars endast på ett fåtal platser i Danmark och längs Skånes västkust. Ett stort antal insektsarter har också identifierats, inklusive över 300 skalbaggsarter och mer än 400 fjärilsarter. Även den sällsynta och giftiga luffarspindeln har hittats på Pepparholm.
Nya arter upptäckts varje år
Varje år inventerar biologer och botaniker Pepparholm och man fortsätter att upptäcka nya arter. År 2023 noterades att en koloni med skedstorkar hade börjat röra sig i området, något Natursidan rapporterade om. Året därpå, 2024, identifierades gräshoppsarten Aiolopus thalassinus, som är helt ny för Danmark. Dessutom hittades de sällsynta växtarterna kvastfibbla och ölandskungsljus under samma period.
Så kallade viltbroar har blivit en framgång i Sverige och minskat antalet viltolyckor effektivt då de hjälper djur att korsa vägar enligt sina naturliga rörelsemönster.
För ungefär ett år sedan byggdes en faunapassage, även kallad viltbro, vid E4:an i Robertsfors i Västerbotten. Utplacerade kameror visar att allt fler vilda djur använder passagen för att ta sig över vägen – inklusive den ovanliga synen av lodjur.
– Lodjur har vi aldrig fångat på våra viltkameror förut så det är ju jättehäftigt, säger Torbjörn Nilsson, miljöspecialist på Trafikverket Nord som besökte viltbron, till Teliakanalen TV4.
Liknande passager, både över och under vägar, finns idag på flera platser i Sverige. Vid faunapassagen vid E22 Brömsebro registrerades över 10 000 djurhändelser på ett år, vilket visar på att broarna effektivt minskar viltolyckor och sparar samhället stora kostnader. Enligt Trafikverket uppskattas samhällskostnaderna för viltolyckor uppgå till så mycket som 15 miljarder kronor per år.
Broarna byggs strategiskt baserat på studier av djurens naturliga rörelsemönster. För att vara effektiva bör större passager placeras med minst fyra till sex kilometers mellanrum.
– Sen är det viktigt att följa upp under några år så att vi ser att djuren verkligen hittar hit, säger Nilsson.
Att bygga en faunapassage kostar mellan 30 och 50 miljoner kronor och konstruktionen har med nuvarande byggteknik en livslängd på cirka 120 år. Enligt Trafikverket är investeringarna väl motiverade eftersom de minskar risken för viltolyckor.