Kommentar: Upplev naturen i naturen – besök ett viltgömsle i sommar

För den som vill uppleva den svenska naturen bortom djurparkers hägnen är så kallade viltgömslen ett bra tips. I dessa kan man beskåda naturen som den är, på dess egna villkor.

publicerad 11 juni 2023
- av Sofie Persson
Detta är en opinionstext. Artikelförfattaren svarar för de åsikter som uttrycks i artikeln.

Svenskar har alltid haft stort intresse för djur och natur, och i nutid finns ett stort intresse att bevara den svenska faunan och floran. Detta är självfallet också något man lär ut till sina barn, vilket är otroligt viktigt. Nyligen skrev undertecknad exempelvis om naturum, det vill säga besökscentrum där barn och vuxna kan lära sig om den svenska naturen helt gratis. Helt fantastiskt, om man frågar mig.

Djur i stort ger oss glädje redan som barn när vi besöker lantgårdar och framför allt djurparker. Sverige har ett antal fina djurparker dit man som familj kan åka och ha en trevlig dag samtidigt som man lär sig om naturens riklighet. Det är just i djurparker vi lär oss om vår svenska natur och en hel del svenskar har nog bara sett svenskt vilt inhägnad.

Saken med djurparker är dock att det inte riktigt blir… Ja, på riktigt. Att titta på djur i hägn eller bakom galler är inte samma sak som att uppleva den svenska naturen. Ungefär på samma sätt som att titta på naturvideor på Youtube inte är som att gå ut i skogen för en promenad.

Ett tips för att verkligen uppleva den svenska naturen i sommar är att boka in en natt i ett så kallat björngömsle, eller viltgömsle. Där kan man uppleva djuren och naturen på riktigt, men samtidigt i tryggt förvar.

Upplägget för detta är ett en guide tar en till ett gömsle ute i skogen och går igenom all praktisk information för att sedan lämna gömslet och komma tillbaka dagen efter. Ibland kan vissa guider även stanna kvar i gömslet. Vanligen är gömslet anpassat för två till fyra personer, men ibland kan fler få plats. Diverse bekvämligheter kan variera beroende på gömsle, men standarden är att den är utrustad med flera fönster där man kan sitta och spana ut i skogen. Sängar brukar ofta finnas på plats. I priset brukar fika ingå, ibland även frukost, men man rekommenderas att ta med egen mat. Observera att man inte bör ta med sådant som prasslar, exempelvis chipspåsar.

Viltgömsle i Finland. Foto: faksimil/Youtube

Väl på plats kan man luta sig tillbaka och spana ut genom fönstren efter vilt hela natten lång, i den mån man orkar. För att öka chanserna att se vilt brukar guiderna lägga ut något gott för att locka exempelvis björn en bit i närheten av gömslet. Andra djur man kan se är exempelvis olika rovfåglar, räv eller älg.

Det som är så speciellt med denna typ av turism är att det, till skillnad från djurparker, sker på naturens och djurens egna villkor.

Samtidigt får man lära sig betydligt mer om Sveriges natur än man får genom att bara läsa om den eller titta på en dagligt utstirrad älg. Det är inte säkert att det dyker upp någon björn eller något annat djur, det är som bekant så naturen fungerar. Vi kan inte forma den till det vi vill, den bara är vad den är. Det bästa är dock att vi, tack vare allemansrätten, kan ta del av den och lära oss av den. Oavsett om man är vuxen eller barn.

Jag har tillbringat en hel del tid på djurparker både som barn och i vuxen ålder. Däremot är det minnena från skogen som håller i sig starkast. Jag minns inte älgarna på Järvzoo, men jag minns de gånger jag faktiskt sett älgar ute i naturen. Jag kan förnimma en magisk känsla av Furuvik eller Skansen, men det kan inte slå den där gången jag som barn gick ut i skogen för att leta efter en trollkarl. Magin jag kände och såg i de höga träden och snåriga stigarna kan inte att mäta sig med någon uppbyggd park. Jag kommer aldrig att glömma när jag för något år sedan hade turen att gå obemärkt förbi en rävunge som skuttade omkring på täkten. Sådana saker stannar kvar i minnet och bildar den kärlek jag idag, och för resten av livet, kommer att ha till den svenska naturen.

Det går fint att boka in sig som singel på ett gömsle, men då kan man komma att få dela med någon annan. Ofta rekommenderas man att inte vara ensam om exempelvis sjukdomsfall skulle inträffa. Barn är välkomna, men man rekommenderas då att vara minst två vuxna.

Det är säkert att vistas i gömslet, men man får aldrig lämna det då det kan innebära fara. Det är också viktigt att låsa dörren då den kan blåsa upp. Om man vill använda sin mobil för att lyssna på musik eller liknande ska man använda hörlurar. Denna typ av turism finns även i exempelvis Finland och Norge.

Såhär kan det se ut i ett gömsle. Foto: fakismil/Youtube

Andra viktiga saker att tänka på kan vara att undvika parfymer och rakvatten eftersom djur och speciellt björn har ett väldigt starkt luktsinne. Bekväma och mörka kläder är att föredra, samt bra skor som passar att gå i terräng med.

Glöm inte att ta med en kamera! Om man någonsin får ett bra fototillfälle så är det nu. Ofta kan också björngömslen kallas just fotogömslen, eller på engelska photohides.

Detta tror jag är ett bättre sätt att uppleva naturen, eller för den som vill lära sina barn mer om den, istället för att se den efterliknande versionen genom ett hägn på en djurpark.

Annars kan man alltid göra den enklare varianten och ta en promenad i skogen. Lyssna på fåglarna. Sätt handen mot ett träd. Njut och ta vara på allemansrätten. Det räcker, och det är fantastiskt, jag lovar!

 

Sofie Persson

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!