Snabbt växande alger förbryllar

publicerad 15 februari 2016

Coccolithophorer, mikroskopiska växtplankton i Nordatlanten har börjat öka i antal långt snabbare än forskare har förväntat sig. Det ses som ett tecken på snabba förändringar till följd av ökande halter av koldioxid i haven, enligt en studie som publicerats i Science.

En tiofaldig ökning har skett mellan 1965 och 2010, med en märkbar topp med början under sent 1990-tal.

– Något konstigt är på väg att hända här, och det händer snabbare än vi trodde att skulle göra, säger Anand Gnanadesikan, en av studiens fem författare och professor vid Johns Hopkins University, som lett studien.

Huruvida den här upptäckten får en positiv eller negativ effekt återstår dock att se, står i ett pressmeddelande från universitetet. Det är naturligtvis en god nyhet för de varelser som livnär sig på dessa plankton – men det är inte känt vilka dessa varelser är.

– Vad som är oroande är att våra resultat understryker hur lite vi vet om hur komplexa ekosystem fungerar, säger Anand Gnanadesikan.

 

Artikel har tidigare publicerats Miljömagasinet
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.